Η Ινδία ακολουθεί στα βήματα της Κίνας αναφορικά με την Ελλάδα: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μία επίσκεψη αβρότητας

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) and Prime Minister of India Narendra Modi (L) speak during joint statements following their meeting in Athens, Greece, 25 August 2023. EPA, ALEXANDROS BELTES




Στην προχθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στην Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Βιέννη Michael Martens.

Σχολιάζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μία επίσκεψη αβρότητας:

Ο Modi, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα απευθείας μετά τη Σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική, είχε συνοψίσει τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σύμφωνα με την οποία ο Ινδός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ και την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

Εκθείασε την οικονομική πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που πέτυχε την μετάβαση της χώρας από την κρίση σε «λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης».

Αυτό δημιουργεί επίσης νέες προοπτικές για την Ινδία, οι εταιρείες της οποίας αναζητούν πάντα επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Ινδό Πρωθυπουργό, επισημαίνει το άρθρο.

Προσθέτει ότι ο Modi εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τη „στρατηγική γεωγραφική θέση“ της Ελλάδας για να δημιουργήσουν αλυσίδες παραγωγής πλούτου και να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή αγορά.

«Οι επανειλημμένες αναφορές του Modi στη γεωγραφική θέση και τα logistics έχουν όνομα: Πειραιάς. Ο εμπορικός Λιμένας της Αθήνας, το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι μετά τη Διώρυγα του Σουέζ, γνώρισε εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από εκείνη των ευρωπαίων ανταγωνιστών», επισημαίνει ο Michael Martens,  σημειώνοντας ότι αυτό συνδέεται με τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών COSCO στον Πειραιά.

Εξηγεί πώς λειτουργούν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού μέσω Πειραιά, οπότε «το σημαντικότερο λιμάνι προσέλευσης στην Ελλάδα ελέγχεται από την Κίνα μέσω της COSCO» και για αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει το αυξημένο ενδιαφέρον της Ινδίας για τα ελληνικά λιμάνια.

Στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας στην άμυνα και την ασφάλεια επικεντρώνεται στη συνέχεια ο αρθρογράφος -εκτιμώντας ότι είναι και ένας τρόπος για να εξισορροπηθεί το αυξανόμενο ειδικό βάρος της Κίνας- κάνοντας επίσης λόγο για επικείμενη συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της φαρμακοβιομηχανίας, της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Αναφέρεται και στις επενδύσεις ινδικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης (χωρίς να το κατονομάζει), σχολιάζοντας ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών στην Αθήνα ήταν απλώς το αποκορύφωμα μιας συνεχούς προσέγγισης που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στις συναντήσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών και νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχε ξεκινήσει επί των ημερών του Νίκου Κοτζιά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο των οικονομικών σχέσεων είναι και παραμένει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας με τη σημασία των ελληνικών λιμανιών να αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω της επέκτασης των σιδηροδρομικών υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας εκσυγχρονίζεται –σε κάποιες περιπτώσεις με την αρωγή κινεζικών και ρωσικών επιχειρήσεων και σε άλλες με την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη.

Οπότε όταν θα ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, θα είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης πιο γρήγορα επομένως και πιο οικονομικά μέσω των ελληνικών λιμανιών, κάτι που θα ισχύσει και για την Ινδία.

Η θέση του Guardian για τις απώλειες του Βρετανικού Μουσείου: Ένα διπλωματικό αυτογκόλ και ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα των Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: