Οι οικογένειες που πενθούν αξίζουν την αλήθεια: Η εφημερίδα Guardian επανέρχεται στην τραγική νύχτα του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, όταν χάθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι…

FILE PHOTO: Επιχείρηση της FRONTEX στη Μεσόγειο για διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Photo via Frontex




Κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian εστιάζει στο ναυάγιο σκάφους μεταναστών στα ανοικτά της Πύλου και συνοδεύεται από χθεσινή φωτογραφία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται σε αυτό «Για τους συγγενείς των εκατοντάδων μεταναστών που πνίγηκαν τον Ιούνιο, όταν ένα αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, δεν υπήρξε κανένα πτώμα για να θρηνήσουν και καμία προοπτική για να βρουν ψυχική γαλήνη με το κλείσιμο της υπόθεσης.

Ογδόντα δύο πτώματα ανασύρθηκαν μετά το ναυάγιο και 104 άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν. Όμως στο Adriana, το οποίο δεν πλησίασε ποτέ την Ιταλία -τον υποτιθέμενο προορισμό του- επέβαιναν έως και 750 μετανάστες.

Η ειδησεογραφική ατζέντα έχει προχωρήσει σε άλλα θέματα. Αλλά αυτοί που χάθηκαν στη θάλασσα δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Επομένως, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε δίκιο όταν την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, που θεωρούνται νεκροί από πνιγμό, και για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Εξίσου σημαντικό ήταν το αίτημά του για μια διαφανή, εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της 13ης-14ης Ιουνίου – του χειρότερου ναυαγίου μεταναστών εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί δεν αποφεύχθηκε αυτή η φρικτή συμφορά παρά το γεγονός ότι το Adriana βρισκόταν υπό παρακολούθηση για περίπου 15 ώρες πριν βυθιστεί;

Σε μια εποχή που η χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση μοιάζει να εστιάζει αποκλειστικά στην αποτροπή και την πρόληψη, είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα.

Η ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τις ζωές των μεταναστών που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι, ή θα έπρεπε να είναι, αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για όλα τα πολιτισμένα κράτη.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, η παρενόχληση των ΜΚΟ που υπηρετούν αυτόν τον στόχο συνοδεύεται από αύξηση των παράνομων επαναπροωθήσεων [σ.σ. “pushbacks” στο πρωτότυπο] στην Ελλάδα και αλλού.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ναυάγησε το Adriana είναι εξαιρετικά ασαφείς. Σε συνεντεύξεις που διεξήχθησαν από τον Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης, πολλοί επιζώντες κατέθεσαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή επιχείρησε να ρυμουλκήσει την υπέρφορτη μηχανότρατα προς τα ιταλικά ύδατα, με αποτέλεσμα την ανατροπή της. Οι αξιωματούχοι του λιμενικού σώματος έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, έχει προκύψει ότι, σε τρεις περιπτώσεις, οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις προσφορές βοήθειας του Frontex, του οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ. Το σκάφος της ακτοφυλακής που τελικά εστάλη από την Κρήτη για να βοηθήσει τους μετανάστες παρέλειψε να βιντεοσκοπήσει την επιχείρησή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλάνα από την τραγωδία.

Άλλα σκάφη, που βρίσκονταν πολύ πιο κοντά, δεν στάλθηκαν για να παράσχουν επιπλέον βοήθεια σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης, παρόλο που κάποιοι μετανάστες είχαν στείλει σήματα κινδύνου σε ομάδες ακτιβιστών. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιστάθηκαν στις προσφορές βοήθειας και ήταν αποφασισμένοι να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Απαντώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε στη δικαστική έρευνα για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλά εξέφρασε επίσης τη λύπη του για μια “μανία” πολιτικά υποκινούμενης κριτικής κατά της Ελλάδας, η οποία φέρεται να ενορχηστρώνεται από τους υποστηρικτές των πολιτικών των “ανοιχτών συνόρων”.

Με δεδομένη μια επιβαρυντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το περασμένο καλοκαίρι, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή δεν διερεύνησε σωστά μια προηγούμενη μοιραία βύθιση σκάφους μεταναστών, τα σχόλια αυτά ήταν ατυχή. Και σε εκείνη την περίπτωση, οι επιζώντες είχαν ισχυριστεί ότι το σκάφος τους βυθίστηκε αφού ρυμουλκήθηκε, εκείνη τη φορά προς τα τουρκικά ύδατα.

Ορθώς, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έρευνα των Βρυξελλών σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Frontex στην τραγωδία του Ιουνίου. Μια πηγή της ακτοφυλακής δήλωσε στον Guardian: “Θα έπρεπε να ήταν μια κατάσταση στην οποία στέλνεις ό,τι έχεις “. Οι οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν αξίζουν να μάθουν γιατί δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Τίτλος: «Η άποψη του Guardian σχετικά με τη διερεύνηση μιας τραγωδίας μεταναστών: οι οικογένειες που πενθούν αξίζουν την αλήθεια”
Υπότιτλος: «Γιατί δεν οργανώθηκε μια αποτελεσματική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για να σωθούν έως και 750 άτομα στο Adriana, καθώς αγωνιζόταν στα ανοικτά των ελληνικών ακτών;»

ΠΗΓΗ: Guardian The Guardian view on investigating a migrant tragedybereaved families deserve the truth” – Why was an effective search and rescue operation not mounted to save up to 750 people on board the Adrianaas it struggled off the Greek coast?” 

Τα «σκυλιά του πολέμου»: 81 σιωπηλοί ολιγάρχες χρηματοδοτούν αφειδώς την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: