“Η Ελλάδα κάνει ένα βασικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής λύτρωσης”, το μήνυμα από τη Γαλλία: Το τέλος του οικονομικού τούνελ είναι ορατό…

FILE PHOTO: Κόσμος περπατά μπροστά από κατάστημα που έχει κλείσει, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ




«Σημαντικό ορόσημο για την Αθήνα», χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Les Echos, Sébastien Dumoulin την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στην κατηγορία «επενδύσεων», BBB-, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι οι μεγάλοι Οίκοι  (S&P, Fitch και Moody’s) θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν, κλείνοντας μια μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία.

Ωστόσο, ο Dennis Shen, κύριος αναλυτής της Scope Ratings για την Ελλάδα, εξηγεί, ότι «το βήμα μεταξύ BB+ και BBB– είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό να διασχίσει, καθώς επιτρέπει τη μετάβαση από την κατηγορία «μη επενδυτική» σε «επενδυτική», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών μπορεί να αγοράσει μόνο ομόλογα επενδυτικού βαθμού».

Μετά από δεκατρία χρόνια αδυναμίας να αποπληρώσει το χρέος της και τριών διαδοχικών σχεδίων διάσωσης, συνοδευόμενων από βάναυσες δημοσιονομικές εκκαθαρίσεις, «η Αθήνα βλέπει την έξοδο από το καθαρτήριο», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Σημειώνει ταυτόχρονα, ότι τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς για να αποκτηθεί η πολύτιμη κατηγορία «επενδύσεων» είναι απαραίτητο δύο από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch και Moody’s) να ευθυγραμμιστούν με την ανάλυση της Scope Ratings.

Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτή η προοπτική θεωρείται αξιόπιστη από τις αγορές, δεδομένου, ότι οι οίκοι S&P και Fitch απέχουν μόλις ένα βήμα από την κατηγορία των «επενδύσεων» και πρέπει να επανεκτιμήσουν τις αξιολογήσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.

«Η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα. Και τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί. Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό ήταν καθοριστικά για την αναθεώρηση της βαθμολογίας της χώρας », εξηγεί ο Dennis Shen.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει την  υποχώρηση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 170%, από 206% που ήταν το  2020, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα ναι μεν παραμένει η πιο χρεωμένη από τις 27, αλλά αναμένεται να περάσει το όριο του 160% του ΑΕΠ το 2023.

Υπογραμμίζει την δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του χρέους «πολύ κάτω» από το 140%, έως το 2027.

Κάνει λόγο για ικανοποίηση του πρωθυπουργού από το ποσοστό της ανεργίας, περίπου 10%, το οποίο ναι μεν είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αλλά πολύ μακριά από τις κορυφές του, τη στιγμή που περισσότερο από το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού ήταν άνεργο.

Τονίζει ταυτόχρονα, ότι «η άνετη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο του δίνει επίσης το ελεύθερο να συνεχίσει να καθησυχάζει τους επενδυτές».

Στο σημείο αυτό, ο Dennis Shen επισημαίνει:

«Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αναμφίβολα να σεβαστεί την υπόσχεσή της, που αναβάλλεται συνεχώς μέχρι τώρα, να αποχωρήσει από το κεφάλαιο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας. Αυτό θα καθησύχαζε τους επενδυτές ως προς το γεγονός, ότι πιθανές τραπεζικές δυσκολίες δεν οδηγούν σε επιδείνωση των δημοσιονομικών».

Kατά τον ίδιον, «σημάδι, ότι όντως μια σελίδα γυρίζει», είναι το γεγονός, ότι οι αγορές είχαν ήδη συνυπολογίσει στην τιμή του ελληνικού χρέους τη μελλοντική του μετάβαση στην κατηγορία «επενδύσεων», από την Scope Ratings σήμερα και πιθανότατα σύντομα από άλλους.

Σημειώνεται, ότι η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, που είχε ξεπεράσει το 40% το 2012, είναι αυτή τη στιγμή κάτω από το 4%, δηλαδή επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα και μόλις 1,3 περισσότερο από ό,τι για τα πολύ ασφαλή γερμανικά ομόλογα, με τον Dennis Shen να προβλέπει, ότι «η επισημοποίηση του περάσματος θα σταθεροποιήσει αυτά τα ευνοϊκά επιτόκια».

Φυσικά, οι προκλήσεις θα παραμείνουν πολλές για την Αθήνα, πρωτίστως ο μεγάλος κίνδυνος που ενέχει η κλιματική αλλαγή για μια οικονομία εξαρτώμενη κατά 10% από τη γεωργία και 25% από τον τουρισμό, όπως το υπενθύμισαν σκληρά οι πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο εκτιμά, ότι «το τέλος του οικονομικού τούνελ είναι ορατό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει βάλει επίσημα στόχο να φτάσει στον επενδυτικό βαθμό μέχρι το τέλος του έτους.»

ΠΗΓΗ: Les Echos, Sébastien Dumoulin -La Grèce franchit une étape clé sur le chemin de la rédemption économique

Μετά τον Fitch χτύπησε και ο Moody’s: Υποβάθμισε το αξιόχρεων 10 μικρομεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ – Κίτρινη κάρτα σε 6 κολοσσούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: