«Η Ελλάδα αποτελεί το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου», αναφέρει το ΑΚΕΛ: Συντονισμός και αλληλοενημέρωση απαραίτητα για την προώθηση των στόχων, λέει ο ΔΗΣΥ

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ) σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIO, Andreas Loucaides




«Χαιρετίζουμε την επαναβεβαίωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό της αγαστής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, που πρέπει να είναι αυτονόητη”, αναφέρει το ΑΚΕΛ για την επίσκεψη του k. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο.

Χαιρετίζουμε επίσης, αναφέρει το ΑΚΕΛ, την έμπρακτη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα σε σχέση με τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές»

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Ελλάδα αποτελεί το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Χαιρετίζουμε την επαναβεβαίωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό της αγαστής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, που πρέπει να είναι αυτονόητη. Χαιρετίζουμε επίσης την έμπρακτη αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα σε σχέση με τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η διαφοροποιημένη ρητορική Ερντογάν προς την ΕΕ και την Ελλάδα, ενδέχεται να διαμορφώνουν μια συγκυρία για επίλυση προβλημάτων.

Αν αυτό θα εκφραστεί και με ουσιαστική μετακίνηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τις απαράδεκτες θέσεις τους στο Κυπριακό, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό που υποδεικνύει το ΑΚΕΛ είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να κάνουν όσα περνούν από το δικό μας χέρι προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Αυτός είναι ο τρόπος να δοκιμαστούν στην πράξη οι προθέσεις της Τουρκίας. Το ΑΚΕΛ σημειώνει τις σαφείς αναφορές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός του πλαισίου του ΟΗΕ» και για την ανάγκη να «ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταματήσαμε, στο Κραν Μοντανα» και «να διαφυλάξουμε το κεκτημένο όσων είχαν συμφωνηθεί για να προχωρήσουμε από εκεί».

  • Συντονισμός-αλληλοενημέρωση απαραίτητα για την προώθηση των στόχων

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαχρονικά κρίνει ότι ο πλήρης συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι άκρως απαραίτητα για την προώθηση των στόχων μας εντός της ΕΕ, αλλά πρωτίστως για τις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο”, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαχρονικά κρίνει ότι ο πλήρης συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι άκρως απαραίτητα για την προώθηση των στόχων μας εντός της ΕΕ, αλλά πρωτίστως για τις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος.

Η χθεσινή επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, πέρα από τον συμβολικό της χαρακτήρα, έχει πάντοτε τη δική της βαρύνουσα σημασία ως προς τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, τόσο για το κυπριακό όσο και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαχρονικά κρίνει ότι ο πλήρης συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι άκρως απαραίτητα για την προώθηση των στόχων μας εντός της ΕΕ, αλλά πρωτίστως για τις προσπάθειες επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος.

Εκφράζουμε παράλληλα την ικανοποίησή μας για την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.

Είναι μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης που αποδεικνύει τους κοινούς μας δεσμούς και σφυρηλατεί περαιτέρω τις ήδη στενές μας σχέσεις.

Ο Τατάρ προσγείωσε ανώμαλα τους οπαδούς της “όποιας λύσης”: Δύο “κράτη” και τίποτα άλλο, λέει, απορρίπτει την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: