Επίθεση της Ουκρανίας κοντά στην Κριμαία: Πολεμικά πλοία της Ρωσίας απέκρουσαν το κτύπημα, το Κίεβο κάνει λόγο για επιτυχία στο μέτωπο

President Volodymyr Zelensky (C) speaking with servicemen during a visit to an undisclosed location in the region of Zaporizhzhia, Ukraine, 15 August 2023, amid the Russian invasion. EPA, Office of the President of Ukraine HANDOUT




Δυο ρωσικά πολεμικά πλοία απέκρουσαν ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Τα δυο πλοία, η φρεγάτα Πούτλιβι και το περιπολικό Βασίλι Μπούκοφ, άνοιξαν πυρ εναντίον του ναυτικού drone και το κατέστρεψαν, διευκρίνισε το υπουργείο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερες επιτυχίες στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό μέτωπο, μία ημέρα αφού ανακοίνωσαν την απελευθέρωση ενός χωριού που αποτελούσε ρωσικό προπύργιο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ουκρανία σημείωσε πρόοδο νότια του Ουροζάινε, ενός χωριού στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανακατέλαβε, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν σε νότιες κατεχόμενες περιοχές προς την Αζοφική Θάλασσα.

«Προς την κατεύθυνση νότια του Ουροζάινε (τα ουκρανικά στρατεύματα) είχαν επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Άντριι Κοβαλιόφ.

Ο εκπρόσωπος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ουροζάινε είναι το πρώτο χωριό που το Κίεβο λέει πως έχει ανακαταλάβει από τις 27 Ιουλίου, χρονικό διάστημα που είναι ενδεικτικό των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους Ρώσους.

Ο Κοβαλιόφ ανέφερε επίσης σφοδρές μάχες στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χάρκιβ (Χάρκοβο) και γύρω από ένα ανατολικό χωριό όχι μακριά από το Μπαχμούτ, την πόλη που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις το Μάιο έπειτα από αιματηρές μάχες μηνών.

«Ο εχθρός διεξήγαγε ανεπιτυχείς επιθετικές ενέργειες στην περιοχή της Σενκίβκα στην περιφέρεια του Χάρκιβ και της Μποντανίβκα στο Ντονέτσκ. Σφοδρές μάχες διεξάγονται εκεί», δήλωσε.

«Προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, αμυντικές (ουκρανικές) δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές ενεργειες νότια του Μπαχμούτ».

Ουκρανός στρατηγός δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία επιτίθεται προς το Κουπιάνσκ, μια πόλη στην περιφέρεια του Χαρκίβ, όμως ο Κοβαλιόφ είπε ότι η Ουκρανία αποκρούει τις επιθέσεις αυτές, καθώς και τις ρωσικές επιθέσεις βόρεια του Μπαχμούτ και κοντά στην πόλη Λιμάν.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων της χερσονήσου της Κριμαίας, του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Το Κίεβο λέει πως η αντεπίθεσή του προχωρεί βραδύτερα απ’ ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των βαριά οχυρωμένων ρωσικών αμυντικών γραμμών.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Μόσχα, Russian Federation – Κίεβο, Ukraine

Πέντε μέρες μετά το ρωσικό μπούλινγκ στη Μαύρη Θάλασσα ο Ερντογάν ψέλλισε μια διαμαρτυρία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: