Δεν τους έφτανε ο πόλεμος… Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο βόρειο Σουδάν [video]

Μεγάλες καταστροφές στο βόρειο Σουδάν από τις καταρρακτώδεις βροχές Screen Shot via You Tube




Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το εμπόλεμο Σουδάν, καταστρέφοντας 464 σπίτια, όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna, ενώ εδώ και μήνες οι ΜΚΟ προειδοποιούν για τους κινδύνους κατά την εποχή των βροχών στη χώρα.

Οι ζημίες έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Πολιτεία, «μια έρημη ζώνη με σπάνιες βροχές στο παρελθόν, αλλά όπου καταστροφικές βροχές σημειώνονται εδώ και πέντε χρόνια», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Suna.

Μια τραγωδία που έρχεται ενώ σχεδόν τέσσερις μήνες αιματηρού πολέμου μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Σουδανούς στην πείνα και έχουν καταστρέψει υποδομές της χώρας.

Εδώ και μήνες, οι ΜΚΟ επιμένουν ότι ο χρόνος εξαντλείται διότι με τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν ξαφνικά στο ξερό έδαφος την περίοδο των βροχοπτώσεων, που ξεκινά τον Ιούνιο, οι πλημμύρες είναι συχνές, αποκλείοντας δρόμους και προκαλώντας κάθε χρόνο θύματα. Και τα στάσιμα νερά τους ευνοούν τις επιδημίες, από την ελονοσία και τη χολέρα έως τον δάγκειο πυρετό.

Ήδη, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούσματα χολέρας και ιλαράς έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 80% των νοσοκομείων της χώρας είναι εκτός λειτουργίας και αυτά που συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων ή λεηλασιών.

Από την αρχή του πολέμου στις 15 Απριλίου, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε άλλες περιοχές της χώρας και σχεδόν ένα εκατομμύριο άλλοι έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που πριν από τον πόλεμο βοηθούσαν το ένα τρίτο των 48 εκατ. Σουδανών, δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται εκεί.

Δεν έχει καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί κανένας ασφαλής διάδρομος που να τους επιτρέπει να μεταφέρουν τη βοήθειά τους. Οι αποστολές τους που φθάνουν με αεροπλάνα αποκλείονται στα τελωνεία. Και το διεθνές προσωπικό δεν λαμβάνει βίζα για να μπορέσει να μεταβεί στη χώρα και να βοηθήσει τους τοπικούς εργαζόμενους που έχουν εξουθενωθεί ή βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Σήμερα, σε μαρτυρίες στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Χαρτούμ γίνεται λόγος για πυραύλους και πυρά βαρύ πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ο πόλεμος μεταξύ του στρατού υπό τον Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.900 ανθρώπους σύμφωνα με τη μκο Acled.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρτούμ, Σουδάν

Aκραίες καταστάσεις στην Ευρώπη: Χιόνι στις ιταλικές Άλπεις, πυρκαγιές στα Πυρηναία, SOS από Σλοβενία για τις καταστροφικές πλημμύρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: