Χρησιμοποίησαν δίκτυο λαθρεμπορίας που εδρεύει στην Τουρκία: Το FBI προσπαθεί να εντοπίσει Ουζμπέκους εξτρεμιστές μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ

epa10741834 FBI Director Christopher Wray prepares to testify before the House Judiciary Committee on Congressional oversight of the bureau in the Rayburn House Office Building in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO




To πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ένας λαθρέμπορος με δεσμούς με μια ξένη εξτρεμιστική ομάδα βοήθησε Ουζμπέκους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη, εγείροντας ερωτήματα για πιθανή απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Ο λαθρέμπορος είχε έδρα στην Τουρκία και είχε δεσμούς με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το CNN ανέφερε πρώτο το περιστατικό.

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών πέρασαν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού από τότε που ο Πρόεδρος Joe Biden, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, συμπεριλαμβανομένων πολλών από μακρινές χώρες.

Από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια μετανάστες που εντοπίστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουλίου 2023, 216 ήταν σε λίστες παρακολούθησης των ΗΠΑ για πιθανούς δεσμούς με την τρομοκρατία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα δίκτυο λαθρεμπορίου να φέρει Ουζμπέκους στη χώρα και έναν λαθρέμπορο με δεσμούς με χαρακτηρισμένη από τις Η.Π.Α ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Adrienne Watson.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι οι μετανάστες που βοηθήθηκαν από το δίκτυο λαθρεμπορίας ήταν συνδεδεμένοι με εξτρεμιστικές ομάδες ή σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε η Watson.

Η Watson δεν επιβεβαίωσε τις διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος συγκεκριμένα ή ότι ο λαθρέμπορος είχε έδρα στην Τουρκία.

Οι μετανάστες που «ταιριάζουν στο προφίλ» εκείνων που βοηθούνται από τους λαθρέμπορους τίθενται σε διαδικασίες ταχείας απέλασης και «εξετάζονται διεξοδικά», είπε η Watson.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το FBI προσπαθεί να εντοπίσει περίπου 15 από τους περίπου 120 Ουζμπέκους μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω νόμιμων συνοριακών διελεύσεων μέσω του δικτύου.

Ο εκπρόσωπος του FBI είπε ότι η υπηρεσία «δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένο σχέδιο τρομοκρατίας που σχετίζεται με ξένους υπηκόους που εισήλθαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες στα νότια σύνορα» και αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ συνάντησε περίπου 3.200 Ουζμπέκους στα σύνορα των ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2022.

ΠΗΓΗ: Reuters, Smuggler with extremist ties helped Uzbeks cross US-Mexico border, US says

To τηλεοπτικό δίκτυο NBC News σε ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ερευνούν μια ομάδα υπηκόων Ουζμπεκιστάν, που διέσχισαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ φέτος, αφού οι νέες μυστικές πληροφορίες διαπίστωσαν ότι βοηθήθηκαν από έναν έμπορο με διασυνδέσεις με χαρακτηρισμένη από τις Η.Π.Α ξένη τρομοκρατική οργάνωση, επιβεβαίωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στο NBC News.

Το δίκτυο λαθρεμπορίου είχε έδρα στην Τουρκία και το άτομο που βοήθησε να εισέλθουν οι Ουζμπέκοι στις ΗΠΑ είχε χαλαρούς δεσμούς με την τρομοκρατική ομάδα ISIS, σύμφωνα με αξιωματούχους που είχαν δει τις αναφορές των μυστικών πληροφοριών.

Το FBI προσπαθεί να εντοπίσει περίπου 15 από τους περίπου 120 Ουζμπέκους μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το δίκτυο λαθρεμπορίας που εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι Ουζμπέκοι μετανάστες υποβλήθηκαν όλοι σε έλεγχο ρουτίνας από πράκτορες Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων, όταν εισήλθαν στις ΗΠΑ, και δεν υπήρχαν πληροφορίες σε καμία από τις βάσεις δεδομένων τρομοκρατών της κυβέρνησης που να υποδεικνύουν ότι κάποιος από αυτούς παρουσίαζε απειλή. Στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι στις ΗΠΑ εν αναμονή των δικαστηρίων τους.

Μόλις ελήφθησαν οι πληροφορίες μετά το γεγονός, το FBI εργάστηκε για να εντοπίσει τους μετανάστες και να ελέγξει ξανά το ιστορικό τους. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι το FBI συνεργάστηκε με τις τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου και ότι η αστυνομία εκεί συνέλαβε τον λαθρέμπορο.

Επιπλέον, αξιωματούχοι στις λεγόμενες χώρες διέλευσης και αεροδρόμια έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

ΠΗΓΗ: NBC – The FBI is investigating asylum-seekers who entered the U.S. after help from a smuggler with ties to ISIS

Μεταφορά ελληνικών αρμάτων στην Ουκρανία με μεσολάβηση της Γερμανίας; Κυκλική μεταφορά των τανκς, εμπόδιο προς το παρόν το Κοινοβούλιο της Ελβετίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: