Μπορεί η Ρωσία να ξαναγράψει την ιστορία; Τίποτα καλό δεν προμηνύεται και ο δρόμος της επαναπροσέγγισης της Μόσχας με τη Δύση γίνεται ακόμη πιο δύσβατος…

FILE PHOTO: O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, PAVEL BEDNYAKOV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Λευκωσία

Η ιστορία, λέγεται συχνά, γράφεται από τους νικητές. Λογικό φαίνεται αυτός που έχει το πάνω χέρι, να παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τον βολεύει. Για παράδειγμα, μετά την εξάπλωση των Ευρωπαίων, οι ιθαγενείς εξαφανίστηκαν οριστικά από το μεγαλύτερο κομμάτι της αμερικάνικης ηπείρου.

Άλλες φορές με τις μάχες και τις σφαγές και άλλες φορές με τις ασθένειες και τα μικρόβια που κουβάλησαν οι κατακτητές. Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που παρουσιαζόταν ως ηρωισμός στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά μια γενοκτονία.

Ο Τζορτζ Όργουελ, ίσως να το έχει πει καλύτερα από τον καθένα. «Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν», έγραψε στο βιβλίο του «1984». Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαβάσει τον Αμερικανό συγγραφέα. Φαίνεται όμως πως έχει εμπνευστεί από αυτόν.

  • Το ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα «ξανάγραψε» σε χρόνο ρεκόρ και, μάλιστα, στα μέτρα του την ιστορία από το 1970 και έπειτα, προσθέτοντας και ειδικό κεφάλαιο περί της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία στα βιβλία που θα διδαχθούν τη νέα σχολική χρονιά 650.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκείνο, που τα παιδιά θα διδαχθούν είναι ότι ο κύριος στόχος της Δύσης ήταν και παραμένει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Μόσχα παρουσιάζεται ως θύμα της δυτικής επιθετικότητας που μάχεται για την ίδια την ύπαρξή της.

Η Δύση έσπειρε ρωσοφοβία στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενέπλεξε τη Ρωσία σε σειρά συγκρούσεων και «έγχρωμων επαναστάσεων», επιχείρησε να πλήξει την οικονομία της και να ελέγξει την κυβέρνησή της. Τελικός στόχος της Δύσης, ο διαμελισμός της Ρωσίας και ο έλεγχος των πόρων της, κατά το ρωσικό αφήγημα.

Στα νέα βιβλία, το παρελθόν αλλά και το παρόν γράφονται ξανά, όπως βολεύει το Κρεμλίνο. Έτσι, μια νέα γενιά μεγαλώνει με ψέματα, διαστρεβλώσεις, γερές δόσεις πατριωτισμού και φυσικά ύμνους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάτι ιδιαίτερα βολικό για τη ρωσική ηγεσία, που επιθυμεί τη μακροημέρευσή της στην εξουσία.

Τα παιδιά εμποτίζονται από νωρίς με την προπαγάνδα μίσους σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και τη Δύση και αποκτούν την ίδια λογική σε όλα όσα εχθρεύεται και πολεμά η ηγεσία τους.

Η προπαγάνδα θα βρει γόνιμο έδαφος και θα αποδώσει καρπούς, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πόσο ελεγχόμενα είναι τα μέσα ενημέρωσης και πόσο λίγες είναι οι επιλογές που έχει ένας έφηβος στη Ρωσία να αναπτύξει διαφορετικές απόψεις.

Τίποτα καλό δεν προμηνύεται και ο δρόμος της επαναπροσέγγισης της Μόσχας με τη Δύση γίνεται ακόμη πιο δύσβατος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έλπιζε πως ο γιος του θα ήταν το τελευταίο θύμα τυφλής, οπαδικής βίας: Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς από τους “τρελούς” των γηπέδων, και στην Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: