Άρθρο κόλαφος για τον Ταγίπ Ερντογάν: Τα στρατηγικά στενά της Τουρκίας είναι μία εμπορική λεωφόρος και σανίδα σωτηρίας για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου

epa10799766 Russian President Vladimir Putin delivers his speach via video call during the opening ceremony for the International Military-Technical Forum ‘Army-2023’ held at the Patriot Park in Kubinka, outside Moscow, Russia, 14 August 2023. EPA, YURI KOCHETKOV




Από την πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, τα δυτικά κράτη έχουν επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να την αποκόψουν από προϊόντα πολυτελείας και αγαθά διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης, γράφει στο Politico ο Gabriel Gavin.

Εν τω μεταξύ, η G7 έχει επιβάλει ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, απειλώντας με αυστηρές κυρώσεις τους εμπόρους που παραβιάζουν τους κανόνες.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι δεν γίνονται αρκετά για να εφαρμοστούν οι περιορισμοί και η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει με τη βοήθεια επιχειρηματιών και χωρών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρίσκο.

Η Τουρκία έχει διεκδικήσει το ρόλο του μεσολαβητή στον πόλεμο, ωστόσο η χώρα δεν παραμένει καθόλου ουδέτερη και αποτελεί ένα βολικό γεωγραφικό κόμβο για την επανεξαγωγή προϊόντων απαραίτητων για τη Μόσχα. Τα στρατηγικά στενά της Τουρκίας είναι μία εμπορική λεωφόρος και σανίδα σωτηρίας για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Yörük Işık, υπεύθυνος της ιστοσελίδας Bosphorus Observer έχει καταγράψει μοναδικά στοιχεία των προσπαθειών της Ρωσίας να αποκτήσει αθόρυβα εμπορεύματα και στρατιωτικό υλικό που υπόκεινται σε κυρώσεις — ενώ παράλληλα διατηρεί τη ροή των εξαγωγών ενέργειας και γεωργικών προϊόντων για να πληρώσει για αυτά.

Οι σκιώδεις στόλοι γερασμένων δεξαμενόπλοιων που πλέουν υπό διαφορετικές σημαίες, όπως τα νησιά Μάρσαλ ή το Καμερούν, μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο και έσοδα στο Κρεμλίνο συνιστούν μέρος του προβλήματος.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) κινήθηκε για να απαγορεύσει αυτά τα πλοία από τα λιμάνια της — αλλά πολλά συνεχίζουν να πλέουν μέσω του Βοσπόρου, σημειώνεται μεταξύ άλλων. Επιπλέον, πλοία που φαίνονται ως εμπορικά προμηθεύουν κρυφά τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

«Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε τι έρχεται από την Ευρώπη στη Ρωσία και αντίστροφα», δήλωσε ο George Voloshin,εμπειρογνώμονας στο θέμα των κυρώσεων.

«Έχουμε μια πολύ ελλιπή εικόνα, επειδή η Ρωσία προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ολοένα και πιο αυστηρές κυρώσεις και μόλις τεθεί σε εφαρμογή έλεγχος, βρίσκουν έναν τρόπο να το παρακάμψουν. Η Τουρκία είναι η πύλη για αυτού του είδους το εμπόριο — ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά καταναλωτικά αγαθά».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της  αναλυτικής πλατφόρμας Trade Data Monitor, η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Ρωσίας, στέλνοντας αγαθά και εμπορεύματα αξίας άνω των 3,6 δις δολαρίων μόνο πέρυσι.

Τα μηχανήματα και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εξαγωγές της για το 2023, σημειώνοντας αύξηση 200% και 183% αντίστοιχα τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Και αυτό δεν περιλαμβάνει καν τις προμήθειες που απλώς διέρχονται από τον Βόσπορο χωρίς ποτέ να εισέλθουν επίσημα στην Τουρκία.

«Η Άγκυρα έχει χαράξει έναν ρόλο για τον εαυτό της, όπου από τη μια πλευρά είναι ενδιάμεσος στη σύγκρουση, αλλά από την άλλη ένας βολικός γεωγραφικός κόμβος για την επανεξαγωγή πραγμάτων που χρειάζεται η Μόσχα», δήλωσε η Maria Shagina, ειδικός στην πολιτική κυρώσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποφύγει τις συνέπειες της σύγκρουσης, η Άγκυρα πιστώθηκε την υποστήριξη στη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η κατάρρευσή της μετά την απόσυρση του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα έχει πυροδοτήσει φόβους πείνας και οδήγησε σε ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές εξαγωγών της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει έκτοτε η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα «δεν είναι προς όφελος κανενός», αλλά σταμάτησε να καλεί τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: Politico, Gabriel Gavin – The hunt for Russia’s secret ships

14 Αυγούστου του 1996: Η στυγνή δολοφονία του λεβέντη Σολωμού Σολωμού από τα τσιράκια του τουρκικού Αττίλα… Η στιγμή που σημάδεψε για πάντα την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: