Ανατροπή: Και όμως οι γυναίκες χειρουργοί είναι καλύτερες από τους άνδρες- Οι ασθενείς τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές δείχνει έρευνα [videos]

Woman, People, Person pixabay 16692474




Οι άνθρωποι που χειρουργούνται από γυναίκες χειρουργούς είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές και να χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα από ό,τι όταν οι άνδρες χειρίζονται το νυστέρι, σύμφωνα με δύο σημαντικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες χειρουργοί έχουν σημαντικά μαθήματα να μάθουν.

Γιατροί στον Καναδά και τη Σουηδία εξέτασαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αρχεία ασθενών από δύο ξεχωριστά ιατρικά μητρώα και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που επισκέφθηκαν γυναίκες χειρουργους είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα προβλήματα τους μήνες μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές διερευνούν πιθανούς λόγους για τις διαφορές, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί τείνουν να χειρουργούν πιο αργά και μπορεί να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα αφιερώνοντας χρόνο στο χειρουργείο.

Ο Δρ Christopher Wallis, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις μελέτες στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους άνδρες χειρουργούς να αναλογιστούν την προσέγγισή τους στη χειρουργική επέμβαση και να μάθουν από γυναίκες συναδέλφους προς όφελος των ασθενών τους. «Ως άνδρας χειρουργός, νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα πρέπει να κάνουν εμένα και τους συναδέλφους μου να σταματήσουμε και να σκεφτούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», είπε.

Η ομάδα του Wallis εξέτασε τις ιατρικές επιπλοκές, την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στο Οντάριο μεταξύ 2007 και 2019. Τα αρχεία περιελάμβαναν 25 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ανάλυση, που αναφέρθηκε στο Jama Surgery, έδειξε ότι 90 ημέρες μετά την επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άνδρα χειρουργό είχαν «ανεπιθύμητα μετεγχειρητικά συμβάντα», όρος που περιλαμβάνει θάνατο και ιατρικές επιπλοκές που κυμαίνονται από προβλήματα που απαιτούν περαιτέρω χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το ισοδύναμο ποσοστό για τους ασθενείς που παρακολούθησαν γυναίκες χειρουργοί ήταν 12,5%.

Οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς τα πήγαν καλύτερα ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, με το 20,7% να έχει ένα ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% αυτών που επισκέφθηκαν άνδρες χειρουργούς Όταν οι γιατροί εξέτασαν καθαρά τους θανάτους μετά το χειρουργείο, η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη: οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία από άντρες χειρουργούς είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση από εκείνους που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες χειρουργούς.

Μια δεύτερη μελέτη 150.000 ασθενών στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Jama Surgery, παρουσιάζει παρόμοια εικόνα. Ο Δρ My Blohm και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη εξέτασαν τα αποτελέσματα των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες χειρουργούς υπέφεραν λιγότερες επιπλοκές και είχαν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο από αυτούς που έλαβαν θεραπεία από άνδρες. Οι γυναίκες χειρουργοί χειρουργούσαν πιο αργά από τους άνδρες συναδέλφους τους

Ο Blohm είπε ότι, όπως με όλες τις μελέτες παρατήρησης, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χειρουργική τεχνική και η ανάληψη κινδύνου μπορεί να εξηγήσουν ορισμένες από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι οι άνδρες χειρουργοί είναι ανώτεροι από τις γυναίκες χειρουργούς», είπε. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί είναι τουλάχιστον εξίσου καλές με τους άνδρες χειρουργούς ή όπως σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και ελαφρώς καλύτερες».

Ο Wallis είπε ότι υπήρχαν «πολλά μαθήματα» που έπρεπε να μάθουν. «Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο ασκούν την ιατρική. Η υιοθέτηση κάποιων πρακτικών που είναι πιο κοινές μεταξύ των γυναικών γιατρών είναι πιθανό να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μου», είπε. «Από τότε που ανέλαβα αυτή τη δουλειά, σίγουρα το έκανα προσωπικά και θα ενθάρρυνα τους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο: χρησιμοποιήστε το ως μια στιγμή για ενδοσκόπηση».

Πέρα από την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη χειρουργική επέμβαση, η Wallis είπε ότι υπάρχει ανάγκη να «εξελιχθεί» η χειρουργική επέμβαση για να διασφαλιστεί ότι συγκρατεί καλύτερα τις γυναίκες και τις προωθεί σε θέσεις επιρροής. «Υπάρχει πληθώρα δεδομένων ότι έχουμε μειωμένο αριθμό γυναικών σε ανώτερες θέσεις», είπε.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Martin Almquist στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Skåne στη Σουηδία γράφει: «Το γεγονός ότι οι γυναίκες χειρουργοί είχαν επεμβάσεις με λιγότερες επιπλοκές αλλά μεγαλύτερους χρόνους επέμβασης υποδηλώνει ότι το μάντρα του Navy Seal «ο αργός και ομαλός είναι γρήγορος» ισχύει επίσης για χειρουργική επέμβαση.”

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Καριέρα χωρίς σύνορα: Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι κοιτούν στο εξωτερικό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: