Aναψε φωτιές η πρόσκληση στον ψευτοδήμαρχο της Αμμοχώστου για την αντικατοχική εκδήλωση: Αγνωστο αν τελικά θα παραστεί μετά τις αντιδράσεις

FILE PHOTO: Greek Cypriots protest against a visit of Turkish President Erdogan to Northern Cyprus, outside the divided town of Deryneia, Cyprus, 19 July 2021. Famagusta Municipality organized a demonstration against Erdogan’s visit, a day before the 47th anniversary of the Turkish invasion of the island. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Αντιπαραθέσεις, αντιδράσεις και κλίμα διχασμού προκάλεσε η γνωστοποίηση της πρόσκλησης από το δημοτικό συμβούλιο Αμμοχώστου στον Τουρκοκύπριο «δήμαρχο» Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ολουτσάι για να παραστεί στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος και του Τατάρ για την παρουσία Ολουτσάι στην αντικατοχική εκδήλωση με κύριο μήνυμα την επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της.

Μαζί με τον Τουρκοκύπριο, λεγόμενο δήμαρχο, προσκλήθηκε για να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία χορωδίας, καθώς και παιδιά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.

Μετά τις αντιδράσεις βέβαια που προκλήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, δεν έχει γίνει γνωστό εάν τελικά ο Ολουτσάι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση αύριο.

Αν τελικά γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος Τουρκοκυπρίων, θα συμμετάσχει σε μία αντικατοχική εκδήλωση.

Κάτι το οποίο για το Δήμο Αμμοχώστου, που είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση ή τοποθέτηση επί του θέματος χθες.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου σε δηλώσεις του χθες στον «Φ» ξεκαθάρισε πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος για την απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου να προσκαλέσει τον Τουρκοκύπριο λεγόμενο δήμαρχο, να παραστεί στην εκδήλωση.

Η πρόσκληση έγινε με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του προέδρου της πολιτιστικής επιτροπής του δήμου, δημοτικού Σύμβουλου Νίκου Κάρουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Κυβέρνησης θεωρούνται αχρείαστες και υπερβολικές οι όποιες αντιδράσεις έχουν προκύψει γύρω από το θέμα της παρουσίας του Σουλεϊμάν Ολουτσάι και ομάδας Τουρκοκυπρίων στην εκδήλωση, σε μία περίοδο που γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν μάλιστα, πώς, η παρουσία του Τουρκοκύπριου δήμαρχου και άλλων, θα έχει, εάν γίνει τελικά, ισχυρά συμβολικά μηνύματα.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η παρουσία του Σουλεϊμάν Ολουτσάι δεν θα γίνει ως εκπροσώπου των κατοχικών αρχών και ως δημάρχου, αλλά ως εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου.

Τονίζεται επίσης ότι η παρουσία τους δεν θα επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την μορφή της εκδήλωσης, η οποία θα είναι ενάντια στην τουρκική κατοχή και θα τονιστεί και μέσα από την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η ανάγκη σεβασμού των σχετικών για την πόλη της Αμμοχώστου ψηφισμάτων 550 και 789, για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της.

Το ισχυρότερο μήνυμα της εκδήλωση είναι η έγκριση του ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ζητείται η επιστροφή της πόλης στους Αμμοχωστιανούς.

Το θέμα προέκυψε μετά τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της ΕΔΕΚ Δημήτρη Δημητρίου, του ΕΛΑΜ Πόλυ Ευαγγελίδη και του ανεξάρτητου Ανδρέα Μορφίτη, οι οποίοι εξέφρασαν την διαφωνία τους, λίγο πριν την προχθεσινή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου.

Η προχθεσινή συνεδρία είχε ως θέμα την έγκριση του τελικού προγράμματος της εκδήλωσης.

Η απόφαση για την πρόσκληση του Σουλεϊμάν Ολουτσάι, της τουρκοκυπριακής χορωδίας και ομάδας παιδιών Τουρκοκυπρίων, είχε ληφθεί σε προηγούμενη συνεδρία του δημοτικού Συμβουλίου από τον προηγούμενο μήνα.

Στην προχθεσινή συνεδρία παρών ήταν μόνο ο δημοτικός Σύμβουλος του ΕΛΑΜ, ο οποίος κατέθεσε τη διαφωνία του για την πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο δήμαρχο για παρουσία του στην αντικατοχική εκδήλωση.

Ο Ολουτσάι και η προσέγγιση του δήμου Αμμοχώστου

Ο Σουλεϊμάν Ολουτσάι έχει αναλάβει ως «δήμαρχος» Αμμοχώστου πριν από μερικούς μήνες, διαδεχομένος τον Ισμαήλ Αρτέρ ο οποίος δεν διατηρούσε καμία επαφή με τις αρχές του δήμου Αμμοχώστου στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Ολουτσάι προέρχεται από το τουρκικό ρεπουπλικανικό κόμμα CTP και πολιτικά είναι διαφοροποιημένος από τον Τατάρ.

Η πρώτη συνάντηση με τις αρχές του δήμου Αμμοχώστου έγινε στο Πολιτικό Κέντρο Δερύνειας, ενώ ακολούθησε στη συνέχεια συνάντηση στο κτίριο του δήμου Αμμοχώστου στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση μάλιστα, όπως λέγεται, είχε πει στην αντιπροσωπεία του δήμου Αμμοχώστου πώς δεν τους καλωσορίζει διότι δεν καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι του.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν τον Ισμαήλ Αρτέρ, ο Οκτάι Καγιάλ που ήταν προηγουμένως, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον τέως δήμαρχο Αμμοχώστου, τον αείμνηστο Αλέξη Γαλανό.

Θετικά ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ,αντιδρούν ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση στο θέμα των πολιτικών δυνάμεων. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική του εκδήλωση, τον δήμαρχο των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, καθώς και τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.

Προσθέτει επίσης ότι η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου «ήταν και παραμένει μια εκδήλωση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια στην κατοχή και τον εποικισμό και υπέρ της λύσης και της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας».

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης χαρακτηρίζει πρόκληση την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου δημάρχου.

«Ο φορέας ενός ψευδοθεσμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που ουδέποτε έχει αντιταχθεί στις τουρκικές μεθοδεύσεις για σταδιακό άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να παρευρίσκεται σε μια αντικατοχική εκδήλωση», επισημαίνει.

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, εκτός από απαράδεκτα, είναι και καταδικαστέα.

«Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η μοναδική φωνή εθνικής αντιπολίτευσης είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο αφού ήταν η μόνη αρνητική ψήφος».

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της είχε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη από κάθε άποψη ήταν η ενέργεια του Δημάρχου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου, τον ψευδοδήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

«Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, δηλαδή να φέρει ενώπιον τετελεσμένων αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο», υποστηρίζει.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, σε δήλωση του σημειώνει ότι η συμμετοχή του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην παρουσία, μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Ξεκίνησε η Πορεία Μνήμης από την Πάφο, θα τερματίσει στη Δερύνεια: 27 χρόνια από τις άνανδρες δολοφονίες των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού (video)

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: