Ακριβώς στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ η navtex της Τουρκίας για το Abuulhamid Han: Προσεκτικοί, δεν ακουμπάνε ούτε την Κύπρο [χάρτες]

FILE PHOTO: Turkish Presidential helicopter landing on the Turkish drilling vessel Abdulhamid Han at the Tasucu Port during a ceremony of first mission in Mersin, Turkey, 09 August 2022. EPA, STR




Ως να ξεκινά στ’ αλήθεια μια νέα εποχή συμπεριφέρεται η Τουρκία. Στα όρια βεβαίως, αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια όχι πέρα από αυτά.

Στη navtex που εκδόθηκε για την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han γίνεται σαφές ότι έχουν υπολογίσει έως και το τελευταίο εκατοστό ώστε αυτό να ακουμπά στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, παρά το γεγονός φυσικά ότι δεν τα αναγνωρίζουν.

Ταυτόχρονα δεν πλησιάζει καν, σε αυτή του την αποστολή ούτε την ΑΟΖ της Κύπρου, όπου πολλές φορές τους τελευταίους μήνες είχαν μπει καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ
Πηγή Hellas Journal

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε ανακοινώσει τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς περαιτέρω διευκρινήσειςΥπενθυμίζεται ότι πριν ακριβώς έναν χρόνο το γεωτρύπανο ξεκίνησε δοκιμαστικό πλου για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιχείρηση είχε λάβει μείζονα πολιτική διάσταση με πομπώδη τελετή αναχώρησης στην οποία έλαβε μέρος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το σημείο που προσδιορίζει η navtex της Τουρκίας
Πηγή Hellas Journal

«Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το Abdulhamid Han ακριβώς στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ
Πηγή Ηellas Journal

Τα άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας Yavuz και Fatih δίνουν στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τα ερευνητικά Barbaros Hayreddin και Oruc Reis.

Ήρεμα νερά στο Αιγαίο, ένταση στην ανατολική Μεσόγειο: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han με άγνωστο προορισμό και μέγεθος πρόκλησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: