Αυτές είναι οι 14 βαθύτερες καταβόθρες στη Γη – Η τελευταία ανακαλύφθηκε το 2022: Φυσικά φαινόμενα, θαύματα της φύσης που αποτελούν πρό(σ)κληση [videos]

Xiaozhai tiankeng, S-China, near Chongqing Πηγή φωτογραφίας https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xiaozhaitiankeng.jpg




Από το Heavenly Pit της Κίνας, το οποίο εκτείνεται σε ύψος 2.172 πόδια, μέχρι τη Καταβόθρα του Διαβόλου στο Τέξας που φιλοξενεί τρία εκατομμύρια νυχτερίδες — εδώ είναι μερικές από τις βαθύτερες γνωστές καταβόθρες στον κόσμο.

Οι καταβόθρες είναι θαύματα της φύσης: Μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά και να είναι τεράστιες, μερικές φορές αρκετά μεγάλες ώστε να καταπιούν ολόκληρα κτίρια.

Οι καταβόθρες σχηματίζονται όταν ο βράχος κάτω από την επιφάνεια, όπως ο ασβεστόλιθος, μπορεί φυσικά να διαλυθεί από τα υπόγεια νερά μέσα σε αυτό. Καθώς ο βράχος διαλύεται, αναπτύσσονται σπήλαια. Όταν αυτά τα σπήλαια γίνονται τόσο μεγάλα που η γη πάνω δεν μπορεί πλέον να τα υποστηρίξει, η επιφάνεια καταρρέει.

Ορισμένες καταβόθρες έχουν βρεθεί ότι περιέχουν τα δικά τους οικοσυστήματα – και μπορεί ακόμη και να φιλοξενούν μη ανακαλυφθέντα είδη φυτών και ζώων. Το 2022, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια καταβόθρα βάθους 630 ποδιών (192 μέτρα) που περιείχε ένα αρχαίο δάσος και πυκνή υπερανάπτυξη στη νότια Κίνα.

Η Λίντια Σμιθ τις καταγράφει στο LiveScience

Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες γνωστές καταβόθρες στη Γη, όπως μετρώνται από το βάθος.

1. Xiaozhai Tiankeng, Κίνα

Βρίσκεται στην κομητεία Fengjie στην Κίνα, το Xiaozhai Tiankeng – που χονδρικά μεταφράζεται σε “ο Ουράνιος Λάκκος” – είναι η βαθύτερη καταβόθρα του κόσμου. Έχει βάθος 2.172 πόδια (662 μέτρα) και σχηματίστηκε πάνω από το ασβεστολιθικό σπήλαιο Difeng, το οποίο ήταν λαξευμένο από έναν υπόγειο ποταμό, ο οποίος εξακολουθεί να ρέει κάτω από την καταβόθρα.

2. Crveno Jezero (Κόκκινη Λίμνη), Κροατία

Η Κόκκινη Λίμνη πήρε το όνομά της από τους κοκκινωπούς βράχους της.(Πίστωση εικόνας: Stepo/Getty Images)

Η Κόκκινη Λίμνη είναι μια καταβόθρα που περιέχει μια καρστική λίμνη — μια λίμνη που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης σπηλαίων κοντά στην πόλη Imotski, στην Κροατία. Αν και η λίμνη είναι μπλε, πήρε το όνομά της από τους γύρω κοκκινοκαφέ βράχους, οι οποίοι λεκιάζονται από οξείδια του σιδήρου. Η καταβόθρα έχει βάθος περίπου 1.740 πόδια (530 m) και περιέχει πολλά είδη ψαριών , συμπεριλαμβανομένου του απειλούμενου με εξαφάνιση κηλιδωτού ψαριού ( Delminichthys adspersus ) και της λωρίδας Imotski ( Cobitis illyrica ).

Αυτή η περιοχή φιλοξενεί επίσης τη Blue Lake, μια άλλη καταβόθρα με συνολικό βάθος (από το χείλος) περίπου 720 πόδια (220 m).

3. Sima Humboldt, Βενεζουέλα

Η Sima Humboldt είναι μια τεράστια καταβόθρα που βρίσκεται στην κορυφή του Cerro Sarisarinama, ενός βουνού με επίπεδη κορυφή στην Πολιτεία Μπολίβαρ της Βενεζουέλας. Έχει βάθος 1.030 πόδια (314 m) και περιέχει μια δασική έκταση στη βάση του. Μια άλλη γιγάντια καταβόθρα, που ονομάζεται Sima Martel, βρίσκεται περίπου 2.300 πόδια (700 μέτρα) από το χείλος του Sima Humboldt.

4. Dragon Hole Νησιά Paracel, Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Dragon Hole — επίσης γνωστή ως Yongle Blue Hole ή το «μάτι» της θάλασσας — είναι μια μπλε τρύπα βάθους 984 ποδιών (300 m) κοντά στα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανακαλύφθηκε το 2016 και είναι η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στον κόσμο. Οι μπλε τρύπες είναι μεγάλες, υποθαλάσσιες κάθετες σπηλιές ή καταβόθρες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Συχνά περιέχουν μια ποικιλία θαλάσσιας ζωής, που κυμαίνονται από κοράλλια έως καρχαρίες.

5. Taam Ja’ Blue Hole, Μεξικό

Η δεύτερη μεγαλύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο – Taam ja’, που σημαίνει “βαθύ νερό” στα Μάγια – ανακαλύφθηκε στις ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού το 2021, αν και λεπτομέρειες της καταβόθρας μόλις εμφανίστηκαν φέτος. Το γιγάντιο, υποβρύχιο σπήλαιο, που βρίσκεται στον κόλπο Chetumal, είναι περίπου 900 πόδια (274 μέτρα) βάθος. Έχει απότομες πλευρές με κλίσεις σχεδόν 80 μοιρών και το στόμιο του σπηλαίου βρίσκεται περίπου 15 πόδια (4,6 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

6. Berezniki, Ρωσία

Οι περισσότερες καταβόθρες σχηματίζονται φυσικά, αλλά μερικές δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η πόλη Berezniki της Ρωσίας, στα Ουράλια Όρη, μαστίζεται από καταβόθρες εδώ και δεκαετίες. Ξεκίνησε ως στρατόπεδο εργασίας και χτίστηκε πάνω από πολλά ορυχεία ποτάσας της Σοβιετικής εποχής , όπου η εξόρυξη αλάτων που περιείχαν κάλιο αποσταθεροποίησε τη γη, οδηγώντας σε καταρρεύσεις. Η μεγαλύτερη καταβόθρα —με το παρατσούκλι Ο Παππούς— άνοιξε τον Ιούλιο του 2007 και υπολογίζεται ότι έχει βάθος 780 πόδια (238 μέτρα).

7. Bayou Corne, Λουιζιάνα

Η καταβόθρα Bayou Corne στη Λουιζιάνα ανακαλύφθηκε το 2012 μετά από μήνες ανεξήγητης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή . Σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης ενός υπόγειου σπηλαίου με θόλο αλατιού που συνδέθηκε με ένα κοντινό βιομηχανικό πηγάδι και οδήγησε στην εκκένωση της πόλης Bayou Corne. Από το 2014, ήταν τουλάχιστον 750 πόδια (229 μέτρα) βάθος.

8. Dean’s Blue Hole, Μπαχάμες

Η Μπλε Τρύπα του Ντιν έχει βάθος πάνω από 600 πόδια.  (Πίστωση εικόνας: Matt Porteous/Getty Images)

Το Dean’s Blue Hole, το οποίο έχει βάθος 663 πόδια (202 m), είναι μια μπλε τρύπα που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Long Island στις Μπαχάμες. Η καταβόθρα — η οποία περικλείεται από βράχο, μια λιμνοθάλασσα και μια λευκή παραλία — είναι ένα hotspot ελεύθερης κατάδυσης. Υπάρχουν πολλά περάσματα που τρέχουν από την κύρια μπλε τρύπα που οδηγούν σε συστήματα και δωμάτια σπηλαίων.

9. Καταβόθρα ορυχείου χαλκού, Χιλή

Η καταβόθρα άνοιξε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Tierra Amarilla της Χιλής.  (Εικόνα: Sernageomin)

Μια τεράστια καταβόθρα άνοιξε στη Χιλή τον Ιούλιο του 2020. Είχε πλάτος 104 πόδια (32 μέτρα) και εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 656 πόδια (200 μέτρα) βάθος. Η καταβόθρα εμφανίστηκε στον χώρο του ορυχείου χαλκού Alcaparrosa, ιδιοκτησίας της καναδικής εταιρείας Lundin Mining.

10. Μυστική καταβόθρα, Κίνα

Το 2022, επιστήμονες στην Κίνα ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας καταβόθρας βάθους 630 ποδιών (192 μ.) στην Αυτόνομη Περιοχή Guangxi Zhuang. Η καταβόθρα βρέθηκε να έχει μήκος 1.004 πόδια (306 μέτρα) και πλάτος 492 πόδια (150 μέτρα) και ήταν τόσο μεγάλη που μέσα της φύτρωνε ένα δάσος.

«Δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι υπάρχουν είδη που βρέθηκαν σε αυτές τις σπηλιές που δεν έχουν αναφερθεί ή περιγραφεί ποτέ από την επιστήμη μέχρι τώρα», δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο Chen Lixin, επικεφαλής της ομάδας αποστολής των σπηλαίων.

11. Qattara Depression, Αίγυπτος

Η Κατάθλιψη Κατάρα είναι μια πεδινή περιοχή που καλύπτει 7.500 τετραγωνικά μίλια (19.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) – περίπου τρεις φορές το μέγεθος του Ντελαγουέρ – στη βόρεια Αίγυπτο. Η καταβόθρα σχηματίστηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών και της αιολικής διάβρωσης. Φτάνει σε βάθος 436 ποδιών (133 m) – το δεύτερο χαμηλότερο σημείο της Αφρικής, πίσω από τη λίμνη Assal στο Τζιμπουτί – και καλύπτεται από αλυκές, αμμόλοφους και αλυκές.

12. Μεγάλη Μπλε Τρύπα, Μπελίζ

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ έχει βάθος πάνω από 400 πόδια.  (Πίστωση εικόνας: Andrew Hounslea/Getty Images)

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μια θαλάσσια καταβόθρα στα ανοιχτά της ακτής του Μπελίζ. Έχει βάθος 407 πόδια (124 m), με επιφάνεια 706.470 τετραγωνικά πόδια (70.650 τετραγωνικά μέτρα). Αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου συστήματος προστατευόμενων υφάλων του Μπελίζ, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2019, μια ομάδα εξερευνητών – συμπεριλαμβανομένου του Fabien Cousteau, του εγγονού του σκηνοθέτη και εξερευνητή Jacques Cousteau που έκανε για πρώτη φορά διάσημη την καταβόθρα, και του Richard Branson – χαρτογράφησε το πάτωμα της Μεγάλης Μπλε Τρύπας χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Ανακάλυψαν νέους σταλακτίτες – ορυκτές αναπτύξεις που μοιάζουν με παγάκια – καθώς και πλαστικά μπουκάλια, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών.

13. The Devil’s Sinkhole, Τέξας

Η καταβόθρα του διαβόλου στο Τέξας φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια νυχτερίδες.  (Πίστωση εικόνας: Texas State Parks)

Στο Τέξας, υπάρχει ένας σχηματισμός σε σχήμα καμπάνας που ονομάζεται Καταβόθρα του Διαβόλου, ο οποίος έχει βάθος 350 πόδια (107 μέτρα). Οι κτηνοτρόφοι ανακάλυψαν το σπήλαιο το 1876 και έκτοτε έχει γίνει hotspot για γεωλογικές έρευνες. Η καταβόθρα περιέχει πολλά περάσματα σπηλαίων που φιλοξενούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες μεξικανικών νυχτερίδων με ελεύθερη ουρά ( Tadarida brasiliensis ) στο Τέξας. Τις ζεστές νύχτες, περίπου 3 εκατομμύρια νυχτερίδες βγαίνουν από την καταβόθρα αναζητώντας τροφή.

14. Hole of Macaws, Βραζιλία

Το Buraco das Araras στη Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες καταβόθρες στη Νότια Αμερική.  (Πίστωση εικόνας: Lucas Ninno/Getty Images)

Το Buraco das Araras – ή Τρύπα των Macaws – είναι μια από τις μεγαλύτερες καταβόθρες στη Νότια Αμερική. Έχει βάθος 328 πόδια (100 μέτρα) και σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της διάβρωσης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια. Το όνομά του προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό πουλιών που ζουν εκεί, με την καταβόθρα να χρησιμεύει ως έδαφος αναπαραγωγής για το ερυθρό μακάο ( Ara macao).

Με πληροφορίες από LiveScience

Η ευρύτερη Μεσοποταμία, το λίκνο της ινδοευρωπαϊκής γλώσσας, πριν από 8.100 χρόνια: Τεράστια έρευνα για 161 ομιλούμενες και 52 «νεκρές» γλώσσες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: