Αεροναυτικές ασκήσεις από τη Ρωσία στη Βαλτική και επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν: Του ζήτησε να μείνει η Μαύρη Θάλασσα «γέφυρα Ειρήνης»

FILE PHOTO: Russian Navy warships attend a general rehearsal ahead of Russia’s Navy Day parade in Kronstadt, outside St. Petersburg, EPA, ANATOLY MALTSEV




Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα Τετάρτη ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή συνολικά περίπου πενήντα πλοίων και αεροσκαφών στην Βαλτική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται κυρίως χώρες του NATO, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ύπαρξή της.

Στο πλαίσιο των ναυτικών γυμνασίων που ονομάστηκαν “Ωκεάνια Ασπίδα 2023”, προβλέπεται να διεξαχθούν περίπου 200 στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή “πάνω από 30 πολεμικών πλοίων, 20 πλοίων ανεφοδιασμού, 30 αεροσκαφών (…) και περίπου 6.000 στρατιωτικών”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο στόχος των ναυτικών αυτών ασκήσεων είναι “η επαλήθευση της ικανότητας του πολεμικού στόλου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας”, διευκρινίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία / Άγκυρα, Τουρκία

Καταδικάζει το πραξικόπημα στο Νίγηρα το υπουργείο Εξωτερικών: Οι στρατιωτικοί άνοιξαν τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες μετά από μία εβδομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: