Yπεγράφη από την Euro Asia η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο: Eως το 2029 η υλοποίηση του έργου

File Photo: H Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Πολύ σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε χθες, αναφορικά με το κεφαλαιώδους σημασίας θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, μέσω της Κρήτης και ευρύτερα της Ελλάδας.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η εταιρεία EuroAsia Interconnector κατέληξε σε οριστική συμφωνία με τη νορβηγική εταιρεία Nexans και υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών τελική συμφωνία για την κατασκευή και εγκατάσταση, από μέρους των Νορβηγών, των υποθαλάσσιων καλωδίων με τα οποία θα συνδεθούν τα δίκτυα Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να μεταφέρουν από και προς τα δύο συστήματα ηλεκτρική ισχύ ύψους χιλίων μεγαβάτ, σε πρώτη φάση, και δύο χιλιάδων μεγαβάτ σε επόμενο στάδιο.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να εκδοθούν εντός της ημέρας.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, είναι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσα σε χρονικό πλαίσιο επτά χρόνων.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι με επιστολή της προς τους Ρυθμιστές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, στις αρχές Ιουλίου, η EuroAsia Interconnector ενημέρωσε πως το έργο θα υλοποιηθεί πλήρως τέλη Δεκεμβρίου του 2029.

Με την ίδια επιστολή, η εταιρεία ενημέρωσε ότι λόγω των ανατιμήσεων που καταγράφηκαν σε πρώτες ύλες, εξοπλισμούς και υπηρεσίες σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, το προϋπολογιζόμενο κόστος της διασύνδεσης ανέβηκε στο 1,94 δισ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το 2017, με έγκριση από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΕ Ελλάδος.

Η χθεσινή εξέλιξη συνιστά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, της μόνης χώρας της ΕΕ που βιώνει αυτή την απομόνωση, με τεράστιο οικονομικό κόστος ετησίως, λόγω του εγκλωβισμού της σε ηλεκτροπαραγωγή από ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Έχασε ο υποψήφιος της Τουρκίας, που υποστήριξε η Αθήνα: Η Λευκωσία χαιρετίζει την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: