Ύστατη προσπάθεια για λύση στον απόηχο του νέου τουρκικού εκβιασμού: Τριμερής Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν – Κρίστερσον στο Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

epa10738030 NATO Secretary-General Jens Stoltenberg (C), Turkish President Tayyip Erdogan (L) and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (R) attend a meeting, on the eve of a NATO summit, in Vilnius, Lithuania, 10 July 2023. The NATO Summit will take place in Vilnius on 11 and 12 July 2023 with the alliance’s leaders expected to adopt new defense plans. EPA/YVES HERMAN / POOL




Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν και Κρίστερσον βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Ερντογάν νωρίτερα σήμερα έθεσε νέο όρο για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οστόσο, συντεταγμένα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λευκός Οίκος και Βερολίνο, απάντησαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαχωρίζοντας το εκβιαστικό αίτημά του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε συνδυασμό με ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην τοποθέτησή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει μεν ότι οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζουν να το κάνουν, προσθέτοντας όμως ότι αυτές οι συζητήσεις είναι θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των 27 μελών του μπλοκ. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε στον Ερντογάν στη χθεσινή τους επικοινωνία ότι το αίτημα για ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ και του υπενθύμισε την δεινή θέση στην οποία θα βρεθεί η Τουρκία αλλά και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που δεν γίνει η ένταξη της Σουηδιας.(Δείτε εδώ περισσότερα)

«Εστιάζουμε στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ακόμη εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου .

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Αλλά και το Βερολίνο αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τη σύνδεση των δύο θεμάτων: «Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα» οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

O καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας ‘Αντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε πάντως ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».

«Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Το νέο παζάρι Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εντελώς απροσδόκητη κίνηση, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Άγκυρας στο μπλοκ προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ως γνωστόν η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ έχει παγώσει εδώ και χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών το 2005 κατά την πρώτη θητεία του Ερντογάν ως πρωθυπουργός.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των μελών του μπλοκ επιδεινώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, αλλά έκτοτε έχουν σχετικά βελτιωθεί, σημειώνει το Reuters και προσθέτει:

«Σε μια αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης, ο Ερντογάν συνέδεσε τη Δευτέρα την έγκριση από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την τελική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Καλώ από εδώ και πέρα ​​αυτές οι χώρες που κάνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια», είπε ο Ερντογάν , μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους .

«Πρώτα, ελάτε να ανοίξουμε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως κάναμε και για τη Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

 

Η συμφωνία που προτείνει ο Μπάιντεν στον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των F-16: Το παρασκήνιο με “παίκτες” τον Πρωθυπουργό και τον Μενέντεζ

Λευκός Οίκος, Κομισιόν και Βερολίνο απορίπτουν τον εκβιασμό Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με αντάλλαγμα το «ναι» στη Σουηδία: Στον αέρα η ενταξιακή διαδικασία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: