Το κρίσιμο 45λεπτο του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Η Λευκωσία καλοβλέπει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων/Ύπατων Αρμοστών του Ελ Σαλβαδόρ, του Περού, της Νέας Ζηλανδίας, της Μολδαβίας, του Μεξικού, της Ζάμπιας, της Ισλανδίας και της Χιλής, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν να έχουν ένα 45λεπτο τετ α τετ, αύριο στη Λευκωσία.

Στη διάρκεια αυτής της κατ΄ιδίαν συνάντησης, στο πλαίσιο της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα μπορέσουν να τεθούν ζητήματα ως προς τους χειρισμούς, που γίνονται εκατέρωθεν.

Η Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα είναι ξεκάθαρη και κυρίως σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις διαδικασίες επίλυσης. Την πρωτοβουλία την έχει αναπτύξει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και στη διάρκεια Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Το θέμα, που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσει είναι κατά πόσο η Αθήνα θα αφήσει εκτός των συζητήσεων της με την Άγκυρα το θέμα της Κύπρου, «για να μην εμποδίσει την πρόοδο στα ευρωτουρκικά».

Η κυπριακή κυβέρνηση καλοβλέπει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει και το εθνικό ζήτημα.

Δεν ευνοεί, ωστόσο, να περιθωριοποιηθεί το Κυπριακό. Για να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις, που θα μπορούσαν να προκύψουν θα πρέπει, όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες, να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις (της Αθήνας), αλλά και να θεσμοθετηθεί και η συνεργασία.

Σημειώνεται συναφώς ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο πραγματοποιείται ένα μήνα συν από την επανεκλογή του. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν και εξελίξεις, όπως η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αποστάσεις πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον βουλευτή Sessions: Δεν έχουμε πληρώσει εμείς για την (παράνομη) “επίσκεψη” του στην κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: