Το Κυπριακό είναι ανοικτή πληγή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιθυμεί λύση: Αναμένεται κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ – Αντρέας Λουκαΐδης, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σήμερα ή αύριο ο κ. Χριστοδουλίδης θα δεχθεί τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα τον ενημερώσει για τη συνάντηση του με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και ερωτηθείς για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε τα εξής:

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Ήταν η πρώτη συνάντηση της Κυβέρνησης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με τον Γ.Γ. των ΗΕ, η οποία ήρθε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου με τον Γ.Γ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον Γ.Γ. κατ΄ιδίαν την πρωτοβουλία που αναλάβαμε εμείς από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των ΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας, τη βούληση της για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε την ισχυρή άποψη που έχουμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία και αναμένουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε έτοιμοι άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τελικό ορίζοντα, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τη βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του Γ.Γ. των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας μας και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πληροφορίες της Κυβέρνησης για την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε:

«Ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται σήμερα ή αύριο να έχει επικοινωνία και με τον κ. Μακρόν και με τον κ. Σολτς και βεβαίως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Να αναμένουμε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση, ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Αυτό που λέγαμε από την αρχή και θεωρούμε ότι έχει μια σημασία είναι ότι αυτή η Σύνοδος, όχι επειδή είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή χρονικά θα ήταν μια ευκαιρία να γίνουν οι πρώτες επαφές Ευρωπαίων εταίρων μας και του Έλληνα Πρωθυπουργού και των θεσμών, και θα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να γίνει μια πιο σωστή ανάγνωση των προθέσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Τουρκία. Διότι ναι μεν μπορούμε να μιλάμε για μια επανεκλογή του κ. Ερντογάν, αλλά έχει σημασία ακόμη και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Αυτό που διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, μέσα και από τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας, είναι ότι θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και είναι κάτι που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία λέγαμε από την αρχή ότι, θα πρέπει να το επιδιώκουμε φτάνει, πάντα, να τίθεται υπόψη από τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, και αυτή είναι η πραγματικότητα, το ζήτημα του Κυπριακού, γιατί – και αυτό το έχουμε αναφέρει και εμείς και Ευρωπαίοι ηγέτες, θυμίζω και την ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Κυπριακό είναι μια ανοικτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης».

Αναμονή για τον απεσταλμένο: Έχουμε ισχυρή βούληση για επάνοδο στο διάλογο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: