Το διπλό σπάνιο σούπερ-φεγγάρι του Αυγούστου: Ορατές και διά γυμνού οφθαλμού οι σκοτεινές πεδιάδες της αρχαίας λάβας

FILE PHOTO: Πανσέληνος στην Αρχαία Κόρινθο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Οι παρατηρητές του έναστρου ουρανού θα πρέπει να ετοιμάζονται όχι για ένα αλλά για δύο υπερ-φεγγάρια τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο της υπερσελήνης σημειώνεται όταν μια πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σύγκριση με όταν είναι πιο… απόμακρη.

Το πρώτο σούπερ φεγγάρι θα εμφανιστεί το βράδυ της Τρίτης, 1 Αυγούστου, καθώς η πανσέληνος ανατέλλει στα νοτιοανατολικά από μόλις 357.530 χλμ. μακριά.

Αλλά το φεγγάρι θα είναι ακόμη πιο κοντά το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου, σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων, και επειδή θα είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα, ονομάζεται ως μπλε φεγγάρι.

Όταν λέμε πιο κοντά πρέπει να έχουμε στο νου ότι το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 405.696 χιλιομέτρων στην πιο απομακρυσμένη περιφορά του από τη Γη.

«Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες είναι η ιδανική στιγμή για να παρακολουθήσει κανείς την πανσέληνο να ανατέλλει, σε λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου», λέει ο συνταξιούχος αστροφυσικός της NASA Fred Espenak, γνωστός και με το παρατσούκλι Mr Eclipse.

Λεπτομέρειες

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κιάλια ή τηλεσκόπια μπορεί ακόμη και να διακρίνουν χαρακτηριστικά όπως η σεληνιακή θάλασσα, δηλαδή οι σκοτεινές πεδιάδες που σχηματίσθηκαν στο σώμα του Φεγγαριού από αρχαίες ροές ηφαιστειακής λάβας, υπό την προϋπόθεση ο ουρανός να είναι διαυγής.

«Εφόσον δεν υπάρχουν πολλά σύννεφα, η πανσέληνος αυτή θα μοιάζει σαν μια λευκή σφαίρα στον ουρανό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Royal Museums Greenwich. «Και είναι μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια για να δείτε τη λεπτομερή επιφάνεια του φεγγαριού ή ακόμα και να δοκιμάσετε να τραβήξετε μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες».

«Ωστόσο, μπορείτε να δείτε το φεγγάρι τέλεια και μόνο με τα μάτια σας. Αν δείτε την ανατολή του φεγγαριού αμέσως μετά τη δύση του ηλίου ή το φεγγάρι λίγο πριν την ανατολή, θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς θα φαίνεται τεράστιο σε σύγκριση με το γύρω τοπίο».

Μία στο τόσο

Μια πανσέληνος συμβαίνει μία φορά σε κάθε σεληνιακό κύκλο, η οποία διαρκεί 29,5 ημέρες. Καθώς το φεγγάρι περιφέρεται σε ελλειπτική διαδρομή, υπάρχουν στιγμές που είναι πιο κοντά από άλλες.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πανσέληνοι τον ίδιο μήνα ήταν το 2018 και δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2037, σύμφωνα με τον Ιταλό αστρονόμο Gianluca Masi.

Ο Masi θα κάνει ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο της υπερσελήνης της Τρίτης καθώς θα ανατέλλει πάνω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

«Το σούπερ φεγγάρι μας προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να κοιτάξουμε ψηλά και να ανακαλύψουμε τον ουρανό».

Γράφοντας στον ιστότοπό του, ο Masi εξήγησε γιατί το σούπερ φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

«Τη νύχτα, η πανσέληνος είναι πολύ φωτεινή, σχεδόν εκθαμβωτική, σε σύγκριση με το σκοτάδι του τοπίου, είπε. «Κατά την άνοδό του, το φεγγάρι εμφανίζεται πίσω από μνημεία και στοιχεία του τοπίου, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο δίσκος του είναι μεγαλύτερος από συνήθως, αλλά αυτό είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση, λόγω της παρουσίας αυτών των γήινων στοιχείων στη γραμμή όρασης, δίνοντας αφορμές για σύγκριση».

Με πληροφορίες από SkyNews

Η Ανταρκτική έχασε για πρώτη φορά έκταση θαλάσσιου πάγου ίση με μια Αργεντινή: Ραγδαίο και μόνιμο αποσυντονισμό του «θερμοστάτη» του πλανήτη φοβούνται οι επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: