Το CNBC ερωτά αν όντως ο Τούρκος “Σουλτάνος” ενδιαφέρεται πραγματικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the NATO Heads of State and Government Summit in the Lithuanian capital Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Το CNBC δημοσιεύει άρθρο της Sylvia Amaro με τίτλο Erdogans push for Turkeys EU membership is being met with surprise and skepticism προσπαθεί να απαντήσει το ερώτημα αν όντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)

Η Τουρκία και η ΕΕ είχαν μια προκλητική σχέση όλα αυτά τα χρόνια. Ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν ανανέωσε την προσπάθεια της χώρας του να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω διαφωνιών για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι πολιτικοί ειδήμονες δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι για τους στόχους του Τούρκου ηγέτη.

Ο Ερντογάν εξέπληξε πολλούς τη Δευτέρα συνδέοντας την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Είπε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να «ανοίξουν τον δρόμο» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ  με αντάλλαγμα την έγκριση της Άγκυρας για την είσοδο της  Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτές είναι δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες για δύο πολύ ξεχωριστούς θεσμούς.

«Ήμουν πολύ έκπληκτος που το συνέδεσε αυτό», είπε στο CNBC την Τρίτη η Μαρία Δεμερτζή, ανώτερη συνεργάτιδα στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Πετάτε ένα δίχτυ για να δείτε τι μπορείτε να πιάσετε», είπε σχετικά με  αυτήν την κίνηση του Ερντογάν.

«Χρειάζεται χρήματα», δήλωσε στο CNBC ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, σχετικά με το γιατί ο Ερντογάν επανέφερε αυτό το θέμα τώρα. «Όλη αυτή η νέα φιλία με τη Δύση. Δεν έχει αλλάξει. Θέλει κάτι», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για την ΕΕ να προσφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ιστορικές διαμάχες με την Άγκυρα, για παράδειγμα. Είναι επίσης δύσκολο για ορισμένα έθνη της ΕΕ, κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να εμπιστευτούν τον Ερντογάν λόγω των δεσμών του με το Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ: CNBC, Sylvia Amaro – Erdogans push for Turkeys EU membership is being met with surprise and skepticism

Washington Post: Η απαίτηση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 δεν είναι ανεξάρτητη από το αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί τα F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: