Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του Πούτιν: Ίσως φταίνε τα παιδικά του τραύματα – Η άποψη ενός ειδικευμένου ψυχίατρου

epa10705734 Russian President Vladimir Putin lights a candle by the Grieving Mother monument at the Victory Museum on Poklonnaya Hill on the Remembrance and Sorrow Day in Moscow, Russia, 22 June 2023. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ένας ηγέτης με ναρκισσιστικές τάσεις συνήθως δεν θα αρκείται απλώς στην εξυπηρέτηση του άμεσου κοινού του.Θα θέλει μαζική αναγνώριση και θα αγωνιστεί για επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να πιστωθεί.

«Τι θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο; Τι οδηγεί κάποιον σε μια τόσο ακραία επίδειξη δύναμης που φέρνει βαριά τραγωδία σε χιλιάδες ανθρώπους;».

Ο κόσμος παρακολούθησε σοκαρισμένος την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka της Ουκρανίας. Άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι αγνοούνται και χιλιάδες άλλοι έχουν εκκενωθεί. Οι αναφορές είναι αντιφατικές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη και να αρνείται τον ρόλο της ως επιτιθέμενος.

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν καθοριζόταν κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για μια πολεμική πράξη από τη Ρωσία – ένας πόλεμος που, από κάθε άποψη, διεξάγεται από έναν άνθρωπο και έναν μόνο άνθρωπο.

Τι θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο; Τι θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον σε μια τόσο ακραία επίδειξη ισχύος, φέρνοντας μεγάλη τραγωδία σε χιλιάδες ανθρώπους; Τι κάνει ένα άτομο να νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να καθορίσει τη μοίρα τόσων πολλών ζωών; Μια προσωπικότητα όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πυροδοτεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων.

Θα ξεκινήσω με την προειδοποίηση ότι ο Πούτιν δεν έχει πάει ποτέ στην κλινική μου για επίσημη ψυχιατρική αξιολόγηση, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του σε προσωπικό επίπεδο. Είναι δυνατόν, ωστόσο, να διερευνήσουμε γενικά τι μετατρέπει έναν άνθρωπο σε ασυγκράτητο τύραννο.

Κάθε άτομο χαρακτηρίζεται από τα κίνητρά του και την αίσθηση του σκοπού του. Αυτό το κίνητρο μπορεί να γίνει παθολογικό και στρεβλό. Μπορεί να γίνει ανισορροπία και να προκαλέσει αγωνία στο άτομο ή στο περιβάλλον του, μειώνοντας την ικανότητά του να λειτουργεί κανονικά.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Ο ναρκισσισμός ορίζεται ως η διογκωμένη αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου, η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό του και η συνεχής αναζήτηση για την επικύρωση της δικής του σημασίας, ακόμη και σε βάρος των άλλων.

Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά μια ιστορία ζωής στην οποία ήταν αποτυχημένα παιδιά των οποίων η παρουσία δεν αναγνωρίστηκε αρκετά από το περιβάλλον τους. Μπορεί να έχουν κακοποιηθεί, αγνοηθεί ή γενικά να έχει δοθεί η εντύπωση ότι ήταν ασήμαντοι. Μια τέτοια παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης ή, εναλλακτικά, ανάγκη για αποζημίωση και αυτοπροβολή με οποιοδήποτε κόστος.

Καθώς κάποιος μεγαλώνει, η έκφραση αυτών των ιδιοτήτων γίνεται πιο έντονη. Η ανάγκη να δείξουμε στον κόσμο ότι «είμαι ο καλύτερος» δεν χορταίνει ποτέ και υπάρχει πάντα δίψα για όλο και περισσότερα.

Τώρα, τι θα γινόταν αν ένα τέτοιο άτομο κατείχε απεριόριστη πολιτική και στρατιωτική δύναμη; Τι θα συμβεί εάν η ναρκισσιστική φύση αυτού του ατόμου όχι μόνο διαχειρίζεται τη ζωή του και τις ζωές της οικογένειάς του και των γύρω του, αλλά τι θα συμβεί εάν επρόκειτο να αποκτήσει εξουσία σε ολόκληρη την κοινωνία του σε πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο;

Ένας ηγέτης με ναρκισσιστικές τάσεις συνήθως δεν αρκείται στο να εξυπηρετεί απλώς το άμεσο κοινό του. Θα θέλει μαζική αναγνώριση και θα αγωνιστεί για επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να πάρει τα εύσημα. Οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες του μπορεί να τον οδηγήσουν να αγνοήσει οποιοδήποτε σύστημα ελέγχων και ισορροπιών – είτε είναι το νομοθετικό σώμα, τα δικαστήρια ή οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις –σε αυτή την περίπτωση, αποφάσεις που καθορίζουν τη μοίρα αθώων Ουκρανών– και όλα αυτά ενώ η ευημερία του κοινού που τον εξέλεξε δεν είναι καθόλου στην πρώτη γραμμή του μυαλού του.

Ο πολιτικός ναρκισσισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός για ορισμένους σκοπούς, όπως η αποφασιστικότητα ενός ηγέτη να αποδείξει την ηγεσία του, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δείξει ότι έχει επενδύσεις και κίνητρα. Ωστόσο, οι σαφείς αρχές της κατάλληλης ηγεσίας, της διαφάνειας και της ανθρωπιάς είναι πιθανό να απομακρυνθούν στο μονοπάτι αυτού του ατόμου να αισθάνεται σημαντικό και να έχει υψηλή εκτίμηση.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ναρκισσιστών είναι να μην πέσουμε στην παγίδα του χαρίσματος και της διεκδικητικότητάς τους, να μην πιστεύουμε τις κενές δηλώσεις τους (γιατί δεν ενεργούν για λογαριασμό μας, αλλά μάλλον για τον εαυτό τους), να θέσουμε σαφή όρια και όχι να παρασυρθούν από τη συμπεριφορά τους.

Σε ό,τι αφορά τον Πούτιν, η δική του δημόσια εικόνα ως ισχυρού και παντοδύναμου ηγέτη για τον οποίο όλοι μιλούν και φοβούνται, και του οποίου η ισχύς αναγνωρίζουν όλοι, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ισχνή καταδίκη του δυτικού κόσμου για την απώλεια Ουκρανών ζωών στη Χερσώνα . Όταν οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η τιμή και η κληρονομιά, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή απεριόριστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι απλώς μια θεωρητική κόκκινη γραμμή.

Πηγή Jerusalem Post / ILAN VOLKOV

Ο συγγραφέας είναι ειδικός ψυχίατρος στο MindMe Center for Advanced Psychiatric Treatment.

Ο Τσάρος είναι γυμνός και πληγωμένος: Ο Πούτιν πρέπει να γιατρέψει 5 χαίνουσες πληγές αν θέλει να τη γλιτώσει… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: