Τη Δευτέρα η ορκωμοσία των νέων «300», η τελική εικόνα μετά τις καραμπόλες: 6-8 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ελάχιστες είναι οι μετατοπίσεις των κοινοβουλευτικών εδρών όπως πλέον καταγράφηκαν από τη συνολική καταμέτρηση των ψήφων και τις καταστάσεις του Αρείου Πάγου. Τη Δευτέρα θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών

Αναλυτικά 

Με τις τελικές καταστάσεις που έφτασαν στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο, η ΝΔ διατηρεί την ισχυρή πλειοψηφία των 158 βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις 47 έδρες, μία λιγότερη από την αρχική κατανομή και τρεις 3 από τον μικρότερο αριθμό που απαιτείται για να καταθεί πρόταση δυσπιστίας. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις 32 έδρες, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει την έδρα (που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ) και ανεβαίνει στις 21, ενώ Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση μένουν στις 12, 12, 10 και 8 έδρες αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, η ΝΔ χάνει την έδρα στο επικρατείας, της Μαρίας Πολύζου,  του Σταμάτη Πουλή στη Δυτική Αττική και του Γιώργου Αμυρά στα Ιωάννινα.

Στον αντίποδα κερδίζει στην Β’ Πειραιά με τον Γιάννη Τραγάκη, στις Σέρρες με τον Θόδωρο Λενταρίδη και στην Α’ Αθηνών με τον Άγγελο Συρίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει την έδρα του Κωνσtαντίνου Καρπουχτσή στις Σέρρες, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει στη Δυτική Αττική με τον Χρήστο Τσοκάνη και στα Ιωάννινα με τον Νίκο Έξαρχο. Ο Περισσός, χάνει την έδρα του Γιώργου Πέρρου στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.

Η Νίκη χάνει την έδρα του Δημήτρη Νατσιού στην Α’ Αθηνών, αλλά κερδίζει έδρα στον Δυτικό τομέα με τον Ανδρέα Βορύλλα, ενώ η Πλεύση κερδίζει την έδρα στο επικρατείας με τον Αλέξανδρο Καζαμία αλλά χάνει την έδρα της Β’ Πειραιά του Χρήστου Αρίδα.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα ορκιστούν στην Ολομέλεια οι «300» νέοι βουλευτές.

Το νέο προεδρείο

Τα 8 κόμματα θα λάβουν και νέα γραφεία, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκτά δικό του εντός του μεγάρου της Βουλής, ως πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία βουλευτής.

Το πρωί της Τρίτης αναμένεται η Βουλή να εκλέξει και το νέο της προεδρείο με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να διεκδικεί τη δεύτερη-τυπικά τρίτη- θητεία του στη θέση του προέδρου ( το 2019 είχε λάβει 283 ψήφους).

Στη ΝΔ φαίνεται πως θα υπάρξουν αλλαγές καθώς τη θέση του Νικήτα Κακλαμάνη πιθανότατα θα πάρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ αναμένεται να παραμείνει ακλόνητος ο Θανάσης Μπούρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με τη θέση αντιπροέδρου, καθώς δεν είναι βέβαιο πως η Μερόπη Τζούφη θα τη διατηρήσει.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το αν θα παραμείνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το ΚΚΕ παραδοσιακά επιλέγει τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια του τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Χήτα.

Αντιπροέδρους έχουν δικαίωμα να προτείνουν και τα υπόλοιπα κόμματα εκτός από τους Σπαρτιάτες δεν θα συγκεντρώσει τις 75 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή.

Το μόνο που θα μένει για την εκκίνηση του κοινοβουλευτικού έργου είναι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης , το τριήμερο 6-8 και η παροχή ψήφος εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες για καραμπόλες τελευταίας στιγμής στις έδρες: Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει το ΚΚΕ, μπαίνει στη Βουλή ο Αγγελος Συρίγος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: