Θετικός στον ιό του Δυτικού Νείλου νεαρός που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καρδίτσας: Είναι το τρίτο κρούσμα στον νομό

File photo: O ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). EPA, JIM GATHANY, CENTERS FOR DISEASE CONTROL, HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται χωρίς προβλήματα και σε καλή κατάσταση ένας νέος άνδρας, ο οποίος νοσεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Είναι το τρίτο κρούσμα στο νομό, καθώς θετικός στον ιό είχε βρεθεί Καρδιτσιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν εκτός νομού και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της περιοχής όπου ήταν.

Επίσης μια ηλικιωμένη γυναίκα που απεβίωσε, ύστερα από έλεγχο, βρέθηκε να φέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου..

Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στο Νοσοκομείο γίνεται ειδικός έλεγχος για τον ιό, οπότε υπάρχει ασφάλεια στις μεταγγίσεις και στις χορηγήσεις αίματος.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2023 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα (π.χ. άλογα, πτηνά).

Ο ιός ονομάσθηκε έτσι γιατί αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού).

O μεγάλος βοηθός του εγκεφάλου, το έντερο: Προβιοτικά και λάδι ελιάς προλαμβάνουν τη μείωση της εξασθένησης της μνήμης-Ερευνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: