Τα πολιτιστικά αγαθά πίσω στον τόπο τους: Η Ελβετία επέστρεψε στην Αίγυπτο θραύσμα αγάλματος του Φαραώ Ραμσή Β΄- Μόνο το Βρετανικό Μουσείο πέρα βρέχει [videos]

FILE PHOTO Tourists observe the granite statue of Ramses II as they visit the grand hall of the Grand Egyptian Museum (GEM) in Giza, Egypt, . EPA/KHALED ELFIQI




Η Ελβετία επέστρεψε στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ένα θραύσμα ενός αγάλματος 3.400 ετών του Φαραώ Ραμσή Β’, το οποίο είχε κλαπεί πριν από δεκαετίες από ναό στην Άβυδο.

Ήταν η διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού (OFC), Carine Bachmann, που παρέδωσε αυτό το «σημαντικό αρχαιολογικό αγαθό» στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ελβετία τη Δευτέρα στη Βέρνη. Το πέτρινο γλυπτό του Φαραώ Ραμσή Β’ στο οποίο ανήκει το επιστρεφόμενο θραύσμα είναι μέρος ενός ομαδικού αγάλματος όπου ο βασιλιάς κάθεται δίπλα σε διάφορες αιγυπτιακές θεότητες, σύμφωνα με το OFC.

Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, διαδεχόμενος τον πατέρα του Σέτι Α’, ο Ραμσής Β’ κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 66 χρόνια, τη μεγαλύτερη βασιλεία στην αιγυπτιακή ιστορία. Σ΄αυτήν την περίοδο είναι αφιερωμένη  έκθεση στο Παρίσι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.

Το θραύσμα που επιστράφηκε τη Δευτέρα είχε κλαπεί μεταξύ του τέλους της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 1990 από τον ναό του Ραμσή Β’ στην Άβυδο της Αιγύπτου, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Είχε περάσει από διάφορες χώρες πριν φτάσει στην Ελβετία, όπου τελικά κατασχέθηκε από τις αρχές του καντονιού της Γενεύης μετά από ποινική δίωξη.

“Αυτή η επιστροφή υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση Ελβετίας και Αιγύπτου για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, η οποία ενισχύθηκε το 2011 με την έναρξη ισχύος μιας διμερούς συμφωνίας για την εισαγωγή και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών”.

Τόσο η Ελβετία όσο και η Αίγυπτος είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της UNESCO του 1970 για την απαγόρευση και την πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οι Σπαρτιάτες δεν ήταν ένας ανίκητος στρατός: Η κατάρριψη των μύθων της Αρχαίας Σπάρτης – Ο Λεωνίδας και οι… 300

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: