Οι Σπαρτιάτες δεν ήταν ένας ανίκητος στρατός: Η κατάρριψη των μύθων της Αρχαίας Σπάρτης – Ο Λεωνίδας και οι… 300 [video]

Το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φωτογραφία Holger Uwe Schmitt commons.wikimedia.org/wiki




Οι διαρκείς μύθοι γύρω από την Αρχαία Σπάρτη είναι υπό έλεγχο, αποκαλύπτοντας μια πιο λεπτή πραγματικότητα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η Μάχη των Θερμοπυλών περιελάμβανε περισσότερους από 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές. άλλες ελληνικές ομάδες πολέμησαν μαζί τους, αλλά οι συνεισφορές τους συχνά αγνοούνται.

Το σπαρτιατικό πολιτικό σύστημα δεν ήταν μια απλή μοναρχία. περιελάμβανε δύο βασιλιάδες, συμβούλια έμπειρων ανδρών και μια δημοκρατική συνέλευση. Αν και θεωρούνταν πολύ θρησκευόμενοι, οι Σπαρτιάτες δεν ήταν πιο ευσεβείς από άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη. Καταρρίπτοντας την ιδέα ενός ανίκητου Σπαρτιατικού στρατού, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι όντως υποχώρησαν, παραδόθηκαν και έχασαν τις μάχες εναντίον άλλων Ελλήνων. Ενώ η πολεμική τους ενδυμασία είχε μερικά μοναδικά στοιχεία, δεν διέφερε δραστικά από την πανοπλία άλλων Ελλήνων οπλιτών.

Η σπαρτιατική κοινωνία έδωσε μεγάλη έμφαση στη στρατιωτική εκπαίδευση για τους επίλεκτους άντρες πολίτες από νεαρή ηλικία. Οι Σπαρτιάτισσες απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία σε σύγκριση με τις Ελληνίδες ομολόγους τους, με σωματική και πνευματική κατάρτιση, καθώς και την ικανότητα να κληρονομούν περιουσία.

Επίσης, οι περίφημες σπαρτιατικές λακωνικές απαντήσεις και ο συνολικός μύθος διαμορφώθηκαν συχνά από εξωτερικούς συγγραφείς.

Εξετάζοντας αυτούς τους μύθους, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας και της πραγματικότητας της Αρχαίας Σπάρτης.

Πηγή Ancient Origins / ROBBIE MITCHELL

Η δολοφονία του 17χρονου… τίναξε το καπάκι στη Μασσαλία: Ανομία, βαρόνοι ναρκωτικών, άγριες δολοφονίες κάθε μέρα – Μεγάλα γκέτο Μουσουλμάνων, απουσία αστυνομίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: