Στον ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζονται φιλίες και συμπορεύσεις ετών: Κανείς δεν κάνει το πρώτο βήμα – Δεν θέλουν να χρεωθούν τον… μουτζούρη των αυτοδιοικητικών

File Photo: Στιγμιότυπο από εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕ ΜΠΕ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ




Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο ζυμώσεων και διεργασιών σε όλα τα μήκη, τα πλάτη, τις συνιστώσες και τις υποομάδες τους συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει στίγμα και χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα και τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος.

Είναι προφανές ότι όσο περνά ο καιρός ξεδιπλώνονται οι στρατηγτικές και μπαίνει μπροστά το στοιχείο της ιδιοτέλειας με τη λογική τι συμφέρει περισσότερο την «ομάδα μας», σε σχέση με τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα.

Ήδη, υπάρχουν περισσότερες από μία θέσεις στο τραπέζι της πολιτικής γραμματείας που πρέπει να καταλήξει στην εισήγησή της για τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η αρχική απόφαση με βάση την οποία κινούνται έως σήμερα οι εξεξίξεις προβλέπει εκλογή νέου προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και συνέδριο τον Νοέμβριο. Εσχάτως όμως διατυπώνονται απόψεις που μοιάζουν να ισχυροποιούνται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το χρονοδιάγραμμα και ο νέος αρχηγός να εκλεγεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου προφανώς να μην υπάρξει αχρείαστη φθορά σε μια υπόθεση που θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμένη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν δεν ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση δεν αναμένεται να έχουμε και επίσημη εκδήλωση πρόθεσης υποψηφιοτήτων καθώς κανείς δεν μοιάζει να θέλει να δεσμευτεί. Ακόμη ούτε και η Έφη Αχτσιόγλου που από αρκετούς θεωρείται το απόλυτο φαβορί.

Κανείς πραγματικά δεων γνωρίζει ούτε το σύνολο των «παικτών» της κάλπης, ούτε τις τελικές προθέσεις.

Εκτός της κυρίας Αχτσιόγλου δεν έχουν αποκλεισθεί τα ονόματα των Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζονται φιλίες και συμπορεύσεις πολλών χρόνων. Κυρίως φυσικά στο μπλοκ των πάλαι ποτέ προεδρικών που όχι μόνο ήταν το μεγαλύτερο αλλά κυρίως είχε ως βασικό συνεκτικό ιστό πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να εξετάσει και το θέμα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου.

Θέσεις και δηλώσεις

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η απόφαση της Π.Γ. Το κρίσιμο είναι να προσδιοριστεί το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δύσκολες στιγμές των κομμάτων έχει σημασία η τήρηση των θεσμικών διαδικασιών και το πιο κρίσιμο, πέρα από τις εσωκομματικές εκλογές είναι η κατεύθυνση του κόμματος», τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Υπαρκτές είναι οι διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα.

Με επιστολή του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Δ. Τεμπονέρας ζητεί τη μετάθεση των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες.

Κατόπιν τούτων, εκτιμούμε ότι το συνέδριο, πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», δήλωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, έδωσαν το δικό τους πολιτικό στίγμα.

«Θα ήταν λάθος μια αναδίπλωση μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ως κόμμα εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλο τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ οφείλει να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο κορμός και ο εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς.

Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ανάγκη για ένα επιπλέον κόμμα, που θα περιμένει «τις συνθήκες να ωριμάσουν».

Στο ερώτημα αν φταίνε ο πασοκογενείς για την κακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον αν πέτυχε ή όχι η Προοδευτική Συμμαχία ο Χρήστος Σπίρτζης απαντά:

«Η Προοδευτική Συμμαχία πέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Όταν μέχρι το Συνέδριο δινόταν μάχη για να ενταχθεί ένας συμπολίτης μας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι «ιδιοκτήτες» δεν άφηναν τους «μουσαφιραίους» να αισθανθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους, τότε πολλοί «μουσαφιραίοι» λήγουν την επίσκεψη» .

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει την ίδια ώρα ότι «απαιτούνται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Επιβάλλονται τολμηρές επιλογές και προωθητικές ανασυνθέσεις και όχι απλώς αναπαραγωγή υφιστάμενων τάσεων».

Η Αθήνα βλέπει ως «παράθυρο» ευκαιρίας τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας: Για την επανεκκίνηση των “πολύπαθων” ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: