Στο σφυρί η πρώτη αγαπημένη κιθάρα του Τζίμι Χέντριξ: Την αγόρασε 65 δολάρια, πωλείται 1,25 εκατομμύρια

FILE PHOΤΟ: A file picture dated 16 September 2004 of a Jimi Hendrix poster. Guitars, psychedelic shirts and a high school year book belonging to rock legend Jimi Hendrix are due to go under the hammer, Wednesday February 16, 2005. Unseen photographs of the musician and extensive writings by the man himself will also be up for sale. The huge number of items makes up the world’s biggest Hendrix memorabilia collection ever to appear at auction. EPA/STF UK AND IRELAND OUT




Μία κιθάρα που χρησιμοποιούσε στα νειάτα του ο Τζίμι Χέντριξ βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 1,25 εκατομμύρια δολάρια.

Η κιθάρα, μάρκας Epiphone Wilshire, τίθεται προς πώληση έξι δεκαετίες αφότου την έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του ο Χέντριξ.

Πολύ πριν ο Χέντριξ ξεσηκώσει τα πλήθη στο Woodstock ή καταπλήξει με μια σκληρή ροκ διασκευή του αμερικανικού εθνικού ύμνου, η Wilshire αυτή ήταν μια από τις πρώτες του κιθάρες.

Την είχε αγοράσει τότε μόλις 65 δολάρια. Σήμερα θα χρειαστεί ένας πολύ μεγάλος και πολύ πλούσιος λάτρης της μουσικής για να αγοράσει την ιστορική αυτή αντίκα -πλέον- έξι δεκαετίες αργότερα.

 

Ο Χέντριξ διέθετε βεβαίως έναν… στόλο από εμβληματικές κιθάρες έως ότου πρόωρα πεθάνει το 1970, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Μία από αυτές που πέρασαν στην Ιστορία ήταν η βίαια σπασμένη White Fender Stratocaster του 1968, την οποία και χρησιμοποίησε στην παράστασή του στο Woodstock το 1969.

Ωστόσο, η αγαπημένη του κιθάρα όλων των εποχών ήταν μια άλλη Stratocaster σε ολόμαυρο φινίρισμα, την οποίο αποκαλούσε τρυφερά «Black Beauty».

Τα χρόνια προ της επιτυχίας, ο Χέντριξ είχε επιλέξει την συγκεκριμένη Wilshire που τώρα μπαίνει σε δημοπρασία. Ηταν το 1962, λίγο μετά την απόλυσή του από τον στρατό.

 

Θέλοντας απεγνωσμένα να αποκτήσει την Wilshire για να βοηθήσει την καριέρα του, ο Hendrix αντάλλαξε μια Danelectro και έδωσε και 65 δολάριο για να την κάνει δική του.

Συνέχισε να χρησιμοποιεί την κιθάρα πριν ξεκινήσει σόλο καριέρα, ενόσω ήταν ακόμη μέλος της πρώιμης μπάντας του, «The King Kasuals».

Το όργανο συνοδεύεται από μια φωτοτυπημένη επιστολή γνησιότητας και μια συλλογή εικόνων που πιστοποιούν τον κάτοχό της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία από τις φθηνές κιθάρες του Χέντριξ πωλείται πανάκριβα.

Σο παρελθόν μια σπάνια ιαπωνική ηλεκτρική κιθάρα που χρησιμοποιήθηκε από τον Χέντριξ τη δεκαετία του 1960 πωλήθηκε για περισσότερα από 171.000 δολάρια, πάνω από το τετραπλάσιο της εκτίμησης πριν από τη δημοπρασία.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Το «γκαμπί» του Θεσσαλονικιού: O 22χρονος Ευγένιος Ιωαννίδης, έγινε ο 17ος Grand Μaster της Ελλάδας στο σκάκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: