Νετανιάχου και Μητσοτάκης πάνε στη Λευκωσία, για την τριμερή συνάντηση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας: Στην ατζέντα η ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο

epa10728106 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu poses for a photo next to a black hawk military helicopter during a visit in Palmachim air force base in Rishon Lezion, Israel, 05 July 2023. EPA, ABIR SULTAN




Το επόμενο βήμα στη μεταξύ τους στρατηγικής σημασίας συνεργασία θα κάνουν από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ένατη κατά σειρά σύνοδο σε επίπεδο ηγετών με πλούσια και σημαντική ατζέντα, και φυσικά με σημαντικά μηνύματα προς τον… εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου ταραξία της περιοχής, την Άγκυρα, παρά την αποκατάσταση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το κανάλι Omega, τα μεγάλα ενεργειακά έργα θα είναι μεταξύ άλλων στην κορυφή της ατζέντας της τριμερούς κορυφής Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ την οποία θα φιλοξενήσει η Λευκωσία στις 26 Ιουλίου.

Ένα εξ αυτών, η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο, το eurosia Interconnector, ενώ από τη Λευκωσία θα κηρυχθεί και επίσημα η έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών Κύπρου-Ισραήλ για την ενεργειακή σύνδεση των δύο.

Τόσο με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, όσο και για την ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο. Έργα που θα καταστήσουν την Κύπρο και προμηθευτή ενέργειας.

Ειδικά για το Eusoasia πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου και ο φορέας του Euroasia Interconnector συζήτησαν διεξοδικά τα ορόσημα που έχουν τεθεί για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου τα οποία εξάλλου αναμένει και η ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία έχει χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους κατασκευής του».

Σε μία άλλη εξέλιξη, θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η ολοκλήρωση της γεώτρησης της αμερικανικής ΣΕΒΡΟΝ στο κοίτασμα Αφροδίτη του τεμαχίου 12. Στο ελάχιστο θα επιβεβαιώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου σε προηγούμενες γεωτρήσεις, 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, και στο βέλτιστο σενάριο θα τις αυξήσει στα 4,8.

O Κύπριος ΥΠΑΜ Γιωργάλλας διαμηνύει: Δεν θα βολευτούμε με τη συνήθεια μιας αργόσυρτης διχοτόμησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: