Στην κεντρική Ρόδο η μάχη με τις φλόγες: Νέο αίτημα βοήθειας προς Ευρώπη, καταφθάνουν 230 πυροσβέστες από τρεις χώρες [Συνεχής ενημέρωση]

FILE PHOTO: Πυροσβέστης επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο πύρινος εφιάλτης μαίνεται αμείωτος για τρίτη ημέρα στην Ελλάδα.

Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα αυτήν τη στιγμή ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

Μέγαρα: Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Βλυχάδας. Στη λεωφόρο Καταδρομών και τον Τιτάνα επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κλειστή η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών
Λουτράκι: Αναζωπύρωση στην περιοχή του Πανοράματος. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Το μέτωπο κινείται ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους. Σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια μετά από ολονύχτια μάχη. Ανοίγει και κλείνει η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.
Ρόδος: Δύσκολο το μέτωπο. Eντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος. Μεγάλες αναζωπυρώσεις. Δεν απειλεί προς το παρόν σπίτια η φωτιά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

17:45: Δερβενοχώρια Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Λεύκα, όπου οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους πολίτες

17:30: Βοήθεια και από το Ισραήλ

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί, θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμηνύει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

15:15: Σχεδόν 35.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική [Δείτε εδώ περισσότερα]

 

15:00 Η ενημέρωση της Πυριοσβεστικής

Στο κέντρο του νησιού εξελίσσεται πλέον η πυρκαγιά στη Ρόδο γεγονός που οδήγησε την Πολιτική Προστασία στην έκδοση προειδοποιητικού μηνύματος 112 για την εκκένωση των οικισμών Ελεούσας, Σάλακου και Διμηλιάς.




Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την αποστολή τυριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα.

Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν: Η Ρουμανία (με συνολικά 50 πυροσβέστες), η Σλοβακία (31 πυροσβέστες) και η Πολωνία  με 149 πυροσβέστες.

Ειδικότερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα». Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον συντονισμό τους.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού. Για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα.

Όπως είπε, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται αύριο Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.




12:58 – Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους της Αττικής Οδού προς το Θριάσιο και τη Μάνδρα, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού στην περιοχή του Κανδηλίου.

11:09Απομακρύνθηκαν όσοι κάτοικοι βρίσκονταν στις περιοχές Νέας Ζωής Κανδηλίου και Λεωφόρου Καταδρομών κοντά στη Νέα Πέραμο. Οι κάτοικοι δέχτηκαν μήνυμα μέσω του 112 να εγκαταλείψουν προς τα Μέγαρα.

Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ’ ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.

Λίγο μετά τις 7:00 σημειώθηκε   αναζωπύρωση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια και συγκεκριμένα στην περιοχή Στεφάνη.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Είναι μία άνιση μάχη, καθώς αλλάζει συνεχώς η φορά του ανέμου.




Στο πεδίο βολής Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ  αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι πιο δύσκολη και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Η φωτιά στο Λουτράκι

Εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

  • Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας τη φωτιά από τα διυλιστήρια της Motor Oil, ενώ στο Πανόραμα Λουτρακίου, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις.

Στην θέση Νέα Ζωή, οι εστίες εντοπίζονται σε ακτίνα 500 μέτρων από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες ώστε να προστατευθούν τα διυλιστήρια.




Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα έκαναν επιτυχημένες ρίψεις νερού, που περιόρισαν τα μέτωπα. Οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής παραμένουν και δημιουργούν φραγμό, σε περίπτωση που η φωτιά κινηθεί προς τα παράλια και την νέα εθνική οδό.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου.

Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων και συγκεκριμένα προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Οι προσπαθειες να μην πλησιάσει η φωτια στα διυληστήρια Κορίνθου και σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται και σήμερα. Υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και η ένταση του ανέμου βαίνει αυξανόμενη.

Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

  • Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Αποκατάσταση κυκλοφορίας

Αποκαταστάθηκε πάντως η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Επιπλέον, στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

Η φωτιά στη Ρόδο

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο.

[12:13] Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

[11:45]  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα  μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν μηχανήματα. Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

 

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, καθώς και μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας. Από την πλευρά της Πυροσβεστικής επιχειρούν 66 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.




 

Πύρινος εφιάλτης για 3η μέρα: Διαρκείς αναζωπυρώσεις, μάχη με τις φλόγες σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Ρόδο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: