Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Κυπριακής Ομογένειας για τις μαύρες επετείους: Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου στην Αυστραλία

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, συμμετείχε σε εκδηλώσεις της κυπριακής ομογένειας στην Αυστραλία για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




H Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Δόξα Κωμοδρόμου εκπροσώπησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που πραγματοποιήθηκαν από την κυπριακή ομογένεια στην Αυστραλία, μεταξύ 14 και 24 Ιουλίου.

Η κα Κωμοδρόμου, η οποία ήταν η κύρια ομιλήτρια σε αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυπριακή ομογένεια στη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, την Καμπέρα, τη Βρισβάνη και το Σίδνεϊ, συνοδευόταν από τον Ύπατο και τον Αναπληρωτή Ύπατο Αρμοστή κ. Αντώνη Σαμμούτη και κ. Σταύρο Νικολάου, αντίστοιχα.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Κύπρο με τους μουσικούς Μάριο Χαραλάμπους στο τραγούδι και Γιώργο Τιμοθέου στο πιάνο.

Πρώτος σταθμός της κας Κωμοδρόμου, στις 14 Ιουλίου 2023, ήταν η Μελβούρνη, όπου παρέστη στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Σωζοπόλεως Κυριάκου και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Αυστραλιανό – Ελληνικό Μουσείο της πόλης.

Κατά τη διαμονή της στη 2η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η κα Κωμοδρόμου επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο «Alphington Grammar», όπου συνομίλησε με τους διευθυντές, τους δασκάλους και τα παιδιά του σχολείου, ενημερώνοντάς τους για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού. Επισκέφθηκε, επίσης, οίκους ευγηρίας όπου διαμένουν Κύπριοι και Έλληνες της διασποράς.

Ανάμεσα σε άλλα, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση των μελών των κυπριακών κοινοτήτων στην παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Η κα Κωμοδρόμου επισκέφθηκε στη συνέχεια την Αδελαϊδα, όπου η κυπριακής καταγωγής Βουλευτής και Υπουργός Τέχνης και Μικρών Οικογενειακών Επιχειρήσεων κα Andrea Michaels την ξενάγησε στο μεγαλύτερο μουσείο της περιοχής.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Ανώτατο Σύμβουλο του Γερουσιαστή Simon Birmingham, μέλος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αυστραλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής, ενώ ήταν ομιλήτρια σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι όσα χρόνια και να περάσουν θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Ως Κυβέρνηση, είπε, δεσμευόμαστε στην ακούραστη μάχη για τη δικαίωση της Κύπρου μας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να πετύχουμε τον ιερό αυτό σκοπό.

Στην πρωτεύουσα Καμπέρα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο Ύπατος Αρμοστής κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.

Η κα Κωμοδρόμου μετέβη εξάλλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος Ευρώπης κα Jane Hardy και τους συνεργάτες της.

Παρέστη, επίσης, σε εκδήλωση στο «Hellenic Club» αφιερωμένη στην Κύπρο, με την κα Κωμοδρόμου να αναφέρει στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, πως «δεν θεωρούμε τη διχοτόμηση του νησιού μας ως λύση, αλλά τονίζουμε συνεχώς πως επιβάλλεται μια λύση του Κυπριακού που θα αποκαθιστά την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία εγγυητικών στρατών και εποίκων, χωρίς παρεμβάσεις και κηδεμονίες από ξένους προς τον ελληνισμό παράγοντες ή άλλες επιμέρους σκοπιμότητες».

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και για επανέναρξη του διαλόγου, καθώς και στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Ανήμερα της εισβολής και την επομένη, η κα Κωμοδρόμου βρέθηκε στο Μπρισμπεϊν, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος για την Κύπρο που έλαβε χώρα στο «Σπίτι της Κύπρου», η κα Κωμοδρόμου είχε συνάντηση με τον βουλευτή κ. John Paul Langbroek, σκιώδη Υπουργό Κοινοτήτων, Υπηρεσιών Αναπήρων και Πολυπολιτισμικότητας, αλλά και τη Δικαστή κα Ανθή Φιλιππίδου.

Στις 22 Ιουλίου, η κα Κωμοδρόμου μετέβη στο Σίδνεϊ όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στην Ελληνική Κυπριακή Λέσχη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ακλόνητη στήριξή τους στον αγώνα του λαού της Κύπρου.

«Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της ομογένειάς μας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας, ακούραστοι συμπαραστάτες και συμμέτοχοι στις προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος», ανέφερε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος στον χαιρετισμό της.

Την επομένη παρευρέθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, προϊσταμένου του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Ωκεανίας κ.κ. Μακαρίου, με τον οποίο ακολούθως είχε χωριστή συνάντηση. Αμέσως μετά έγινε δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Στρατιώτη που βρίσκεται στην πλατεία «Martin».

Κατά την παραμονή στην Αυστραλία, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος φιλοξενήθηκε σε διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές της παροικίας και έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: