Σε σοκ η Γαλλία: «Σταματήστε να καταστρέφετε» η σπαρακτική έκκληση της γιαγιάς του δολοφονημένου Ναέλ… Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μακρόν [videos]

epa10721751 Riot police forces secure the area in front of the Arc de triomphe amid fears of another night of clashes with protestors in Paris, France, 01 July 2023. Violence broke out all over France after police fatally shot a 17-year-old teenager during a traffic stop in Nanterre on 27 June. EPA, MOHAMMED BADRA




Με τις πόλεις της Γαλλίας να θυμίζουν πεδία μάχης σε εγκατάλειψη, σε βουβό σοκ μοιάζει η χώρα που μετρά τις πληγές της μετά τις εκτεταμένες και εξαιρετικά βίαιες ταραχές που πυροδότησε η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Ωστόσο, οι φωτιές, οι καταστροφές, οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί κυρίως στην διάρκεια της νύχτας, κάνουν τους Γάλλους μουδιασμένους μπροστά στις εξελίξεις.

Σοκ πάντως προκάλεσε κι ένα νέο φρικιαστικό περιστατικό χθες βράδυ, όταν συντηρητικός δήμαρχος και η οικογένεια του δέχθηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών – επίθεση απ’ την οποία τραυματίστηκε ένα απ’ τα παιδιά του δημάρχου και η σύζυγός του. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για “απόπειρα δολοφονίας”.

Την ίδια ώρα, σε μια σπαρακτική συνέντευξη η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά από την πέμπτη κατά σειρά νύχτα αναταραχής σε όλη τη χώρα απ’ αφορμή την δολοφονία του εγγονού της.

Σταματήστε!

«Δεν θέλω να καταστρέψουν καταστήματα, λεωφορεία και σχολεία», είπε η Νάντια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM .

«Χρησιμοποιούν τον Ναέλ ως δικαιολογία», λέει. «Θέλουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν».

«Πονάει η καρδιά μου», είπε για τα χρήματα που δόθηκαν για τον αστυνομικό που συνελήφθη αφού πυροβόλησε και σκότωσε τον Ναέλ την Τρίτη.

Αλλά λέει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι ο αστυνομικός θα τιμωρηθεί όπως όλοι οι άλλοι.

«Είμαι κουρασμένη», λέει. «Τελείωσε, το παιδί μου δεν έχει πια ζωή».

Καθώς ζητά ηρεμία και να σταματήσουν οι ταραχές, προσθέτει: «Μην καταστρέφετε τα σχολεία, μην καταστρέφετε τα λεωφορεία. Είναι άλλες μητέρες που παίρνουν αυτά τα λεωφορεία».

Είπε επίσης ότι «αγανακτεί» με αυτούς που σταμάτησαν και σκότωσαν τον εγγονό της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μισεί όλους τους άλλους αστυνομικούς.

«Ευτυχώς είναι εκεί», λέει, τονίζοντας ότι «πιστεύει στη δικαιοσύνη».

Ασύλληπτη η έκταση των ζημιών

Συνολικά, από το ξέσπασμα αυτού του νέου κύκλου βίας και έπειτα, οι συλλήψεις/προσαγωγές στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 3.000, τα καμένα αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει τα 2.000 και τα καταστήματα (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, ρεστοράν κ.ά.) που έχουν υποστεί φθορές υπολογίζονται σε περισσότερα από 700, ενώ το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε επίθεση και στην οικία συντηρητικού δημάρχου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύζυγός του και ένα από τα παιδιά του.

Σε σύσκεψη ο Μακρόν

Η κρισιμότητα της κατάστασης και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και ταραχές σε όλες τις γωνιές της Γαλλίας, ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο των Ηλυσίων. Παρόντες θα είναι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin και ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti. Στόχος είναι να αποφασιστούν μέτρα, ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια, να διαφυλαχτεί η τάξη και να προστευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Σε σοκ η Γαλλία με την “απόπειρα δολοφονίας” του δημάρχου

Στη διάρκεια της χθεσινής – κατά σειρά πέμπτης – νύχτας επεισοδίων, ταραχοποιοί έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει, σύμφωνα με την εισαγγελία που έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας».

Η σύζυγος του δημάρχου, ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, και ένα από τα δύο παιδιά τους τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Βενσάν Ζανμπρέν, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις αύριο, Δευτέρα, έξω από τα δημαρχεία της χώρας ζητώντας να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ της αποκατάστασης της τάξης.




 

Mε πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

Ο Σολτς εκφράζει την «ανησυχία» του για τις ταραχές στη Γαλλία αλλά δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Μακρόν θα βρει λύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: