Προχωράει την κόντρα με την ΕΕ η Πολωνία για το μεταναστευτικό: Ετοιμάζει δημοψήφισμα για «όχι» στην ευρωπαϊκή πολιτική

FILE PHOTO: O πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT




Η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών της ΕΕ, πιθανότατα παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, επιβεβαίωσε  ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

  • Για να καταστεί αυτό δυνατό, το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατέθεσε τη Δευτέρα σχέδιο τροπολογίας που θα του επιτρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα την ίδια ημέρα που διεξάγονται οι βουλευτικές, οι προεδρικές ή οι ευρωεκλογές.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σχεδιάζουμε να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για τις μετεγκαταστάσεις μεταναστών, επίσης για να μειώσουμε το κόστος», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με τον RMF FM.

  • Είπε ότι το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει ένα απλό ερώτημα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή διατύπωσή του. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και άλλα ερωτήματα για άλλα θέματα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους γιατί η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει το δημοψήφισμα με τις εκλογές παρά την προηγούμενη απόφασή της να αναβάλει τις τοπικές εκλογές -που αρχικά είχαν οριστεί να διεξαχθούν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές- επισήμανε το κόστος της διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος.

Ο Μοραβιέτσκι, ωστόσο, επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα περιέχει μόνο ένα ερώτημα, καθώς, όπως είπε, τέτοια δημοψηφίσματα προκαλούν λιγότερα προβλήματα.

Ανέφερε επίσης την περίπτωση του 2014, όπου σημειώθηκαν πολλαπλά λάθη λόγω απροσεξίας στις τοπικές εκλογές, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά ψηφοδέλτια προς συμπλήρωση. Ένα δημοψήφισμα με ένα μόνο ερώτημα προκαλεί λιγότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι.

Με αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα για τις μετεγκαταστάσεις θα διεξαχθούν πιθανότατα φέτος τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου και οι αναβληθείσες τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη. Δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες.

  • Συνδυάζοντας το δημοψήφισμα με τις εκλογές, το PiS υπολογίζει σε διπλή νίκη.

Όχι μόνο προηγείται στις εκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά οι περισσότεροι Πολωνοί υποστηρίζουν επίσης την άποψη του κόμματος ότι η Πολωνία δεν πρέπει να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Το 74% των Πολωνών αντιτίθεται στις μετεγκαταστάσεις, ενώ το 26% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του συστήματος μετεγκαταστάσεων που σχεδιάζει η ΕΕ, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pollster που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Super Express.

Παρόλα αυτά, οι Πολωνοί είναι διχασμένοι ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, σύμφωνα με έρευνα του IBRiS για την εφημερίδα Rzeczpospolita. Ενώ το 50,3% υποστηρίζει την ιδέα, το 47% είναι αντίθετο, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του PiS να τάσσεται υπέρ της ψηφοφορίας και τους περισσότερους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται σθεναρά στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου λόγω του κανόνα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης.  Σύμφωνα με αυτόν, οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά ή επιχειρησιακά στην προσπάθεια της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η Πολωνία απορρίπτει τη μετεγκατάσταση και τις οικονομικές συνεισφορές, οι οποίες, όπως λέει, σημαίνουν de facto τιμωρίες.

Η χώρα «δεν υποστηρίζει να επιτραπεί η είσοδος μεγάλων μαζών μεταναστών στην ΕΕ, ούτε συμφωνεί με υποχρεωτικές εισφορές», δήλωσε η κυβέρνηση στη EURACTIV Πολωνίας τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από eutoctiv.gr

Ανάλυση Politico: Λύκος που παραμονεύει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά μετά τις ταραχές στη Γαλλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: