Politico – Τραγωδία στην Πύλο: Η Ιταλία είχε ενημερώσει ΕΕ και Ελλάδα ότι στο καράβι υπήρχαν νεκρά παιδιά ώρες προτού αυτό ανατραπεί και βυθιστεί

Εικόνα από το βίντεο που παρουσίασε το κανάλι Mega από το ψαροκάϊκο-φέρετρο Andriana.




Για ειδοποίηση των ιταλικών αρχών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τις ελληνικές αρχές ότι στο υπερφορτωμένο σκάφος των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου υπήρχαν δύο νεκρά παιδιά, αρκετές ώρες πριν από το ναυάγιο, κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico που επικαλείται έρευνα από κοινού με την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt.

Η ιταλική ειδοποίηση στάλθηκε στις 8:01 το απόγευμα, περίπου μία ώρα αφότου οι Ιταλοί εντόπισαν το σκάφος (6:51 π.μ).

Ωρες αργότερα το πλοίο ανετράπη σκοτώνοντας εκατοντάδες μετανάστες.

Οι νέες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται σε εσωτερικό έγγραφο της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ Frontex που έχει στη διάθεσή της η Welt και προέρχεται από έκθεση που συντάσσει η Frontex για την τραγωδία, αναφέρει το Politico.

«Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε σοβαρή αναταραχή στο σκάφος πολύ νωρίτερα από ό,τι παραδέχτηκαν. Το έγγραφο περιπλέκει περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές για το σκάφος: η Frontex είπε ότι δικό της αεροπλάνο ήταν το πρώτο που ανακάλυψε το Adriana στις 9:47 π.μ., ενώ η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι ειδοποιήθηκε γύρω στις 8 π.μ» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, η προειδοποίηση της Ρώμης πήγε τόσο στη Frontex όσο και στο κεντρικό γραφείο της ελληνικής ακτοφυλακής για επιχειρήσεις διάσωσης στον Πειραιά.

Ωστόσο, παρά τον συναγερμό, οι ελληνικές αρχές δεν έστειλαν σκάφος της ακτοφυλακής στο σκάφος μέχρι τις 7:40 μ.μ., σχεδόν 12 ώρες αργότερα. Στη συνέχεια, το σκάφος ανατράπηκε, περίπου 15 ώρες μετά την πρώτη ειδοποίηση της Ρώμης.

H Frontex αρνήθηκε να σχολιάσει το εσωτερικό έγγραφο που μιλά για ιταλική προειδοποίηση, επικαλούμενη τις «εν εξελίξει έρευνες» και παραπέμποντας σε δήλωση της 16ης Ιουνίου. Αυτή η δήλωση παραθέτει ένα χρονολόγιο των γεγονότων που ξεκινούν στις 9:47 π.μ. με το αεροπλάνο της Frontex να εντοπίζει το σκάφος.

Ο Δημήτρης Καϊρίδης, ο νέος υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, μιλώντας στο POLITICO ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι η Αθήνα έλαβε την ειδοποίηση της Ρώμης που μιλούσε για νεκρά παιδιά.

Υπάρχει, είπε, μια «ανεξάρτητη δικαστική έρευνα» και εάν κάποιος βρεθεί υπεύθυνος, «θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες».

«Αλλά μέχρι τότε», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να υποκύψουμε στην πολιτική πίεση».

Με πληροφορίες από Politico

Αρθρο του Politico: Ερντογάν ο μεγάλος «νταραβεριτζής»* Ο άνθρωπος που εξοργίζει όσο κανείς άλλος τη Δύση με τις μηχανορραφίες του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: