Πυρκαγιές: Ο «κόκκινος συναγερμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις και η μάχη με τον χρόνο στο έδαφος για Canadair και Chinook

Τα Canadair βρέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα της χώρας, ενώ τα Chinook έδωσαν τη δική τους από αέρος μάχη. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Τα πύρινα μέτωπα στην χώρα παραμένουν ενεργά και εκτός από τα τμήματα του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τους φορείς που δηλώνουν ενεργά το «παρών».

Την ίδια στιγμή άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται σημαντικά, τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος. Είναι αυτοί που θα ριχτούν με αυτοθυσία στην μάχη της κατάσβεσης από την δική τους θέση. Διότι και οι μηχανικοί που περιμένουν την επιστροφή των εναερίων μέσων έχουν τον δικό τους δύσκολο Γολγοθά καθώς πολλές φορές «μάχονται» με πενιχρά μέσα ή καλούνται ν’ αυτοσχεδιάσουν ώστε να ετοιμάσουν τ’ αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.

  • Τα έμπειρα στελέχη στο έδαφος δίνουν μια τιτάνια μάχη να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων και να μην λείψει κανένα από τον τομέα της αεροπυρόσβεσης, παρά το γεγονός ότι φέτος τα μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας φανερώνουν ότι οι προσπάθειες των μηχανικών στο έδαφος είναι τέτοιες που έχουν αποδώσει προς χρήση μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Μόνο τη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός των Canadair έφτασε τα 15 (σ.σ. 9 CL-215 & 6 CL-415) και τα διαθέσιμα υπέρ πολύτιμα ελικόπτερα Chinook είναι 6.

Όταν για παράδειγμα ξέσπασε το αρχικό μέτωπο της Ρόδου, το οποίο δυο φορές θεωρήθηκε ότι πηγαίνει καλύτερα και η πυροσβεστική πίστεψε ότι «έπιασε» την φωτιά, τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν 9 Canadair και 2 Chinook.

Παρά την τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων από τις ένοπλες δυνάμεις για να έχουν έτοιμα τα εναέρια μέσα, σε πολλές περιπτώσεις ο πυκνός καπνός δυσκολεύει ή και «απαγορεύει» την προσέγγισή τους πάνω από τα πύρινα μέτωπα.

Ακόμη και το μισθωμένο από το Ισραήλ Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON που μεταφέρει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, έδειχνε πολλές φορές στους επιτελείς ότι οι πτήσεις των εναερίων μέσων ορισμένες φορές είναι μάταιες έως και επικίνδυνες για τα πληρώματά τους.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν είναι λίγες οι στοχευμένες ρίψεις που έχουν γίνει στην Ρόδο, την Εύβοια, την Κέρκυρα, την Αιγιάλεια, την Βοιωτία, την Κορινθία, την Αττική ή όπου αλλού χρειάστηκε να επέμβουν και τα εναέρια μέσα.

Εκτός από τους εναέριους «από μηχανής Θεούς», οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών και των κατοίκων των δοκιμαζόμενων από τις πυρκαγιές περιοχών.

Είτε επιτηρώντας, είτε με ομάδες που ρίχνονται κι αυτές στη φωτιά στρατός, αεροπορία, ναυτικό είναι σε σημεία που έχουν διαταχθεί. Οι ομάδες αυτές εφόσον λάβουν εντολή από τον επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος βοηθούν στην κατάσβεση.

Περισσότερα από 214 περίπολα από τις ένοπλες δυνάμεις έχουν διατεθεί μόνο για την επιτήρηση και την πρόληψη. Σε αυτά μετέχουν 1284 στελέχη και περισσότερα από 600 οχήματα διαφόρων τύπων.

Την ίδια στιγμή οι ομάδες που θεωρούνται εξειδικευμένες απαριθμούν περισσότερα από 5000 άτομα με εντολή ετοιμότητας δυο ωρών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως παρακάτω:

●Συνολικά 9 Α/Φ CL-215, 6 Α/Φ CL-415, 17 Α/Φ PZL και 6 Ε/Π CHINOOK επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

●Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τα παρακάτω μέτρα για όλη την επικράτεια:

●Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1.284 άτομα με 642 οχήματα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα με 66 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1416 ατόμων και 708 οχημάτων, ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

●Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

●Εκπομπή 18 περιπόλων επιτήρησης (108 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε κεντρικές οδούς της Αττικής.

●Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

●Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα) .

● Πτήσεις 1 Ελικοπτέρου UH-1H για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης στην Μαγνησία – Λάρισα και ετοιμότητα πτήσεων Ελικοπτέρων UH-1H για επιτήρηση νησιών Ανατολικού Αιγαίου.

●Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει στα μούτρα, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, και αυτοί τον πιστευουν! Θα ακολουθήσει, πιστεύουν, “μια λιγότερο επιθετική διπλωματία”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: