Πύρινα ποτάμια σε Λουτράκι, Μάνδρα, αναζωπυρώσεις στην Ανω Βλυχάδα: Πολύ δύσκολη και η φωτιά στη Ρόδο [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο του ΑΝΤ1 via Glomex




Χωρίς κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας εξελισσόταν έως αργά το βράδυ της Τρίτης η μάχη στα πύρινα μέτωπα του Λουτρακίου και της Δυτικής Αττικής, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να δηλώνει ότι ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα.

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο «μέτωπο» της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά καίει 200 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Το εν λόγω πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε δύο μέρη: το ένα κινείται προς την Άνω Βλυχάδα και το άλλο προς τα Μέγαρα. Στην ευρύτερη περιοχή τα μέτωπα είναι τρία: Άνω Βλυχάδα, Λουτρόπυργος και οικισμός Πλάτωνα.

Ο κ. Φυλακτός δήλωσε αισιόδοξος ότι η φωτιά δεν θα προχωρήσει, από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπίας Οδού όπου βρίσκεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις είναι πολλές αλλά επιχειρούν φορτωτές και γκρέιτερ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. «Αυτή τη στιγμή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από την Εθνική Οδό (…) Το μήκος του μετώπου μπορεί να είναι και τριών χιλιομέτρων», συμπλήρωσε. «Στον οικισμό Πλάτωνα ίσως να έχουμε και καμένα σπίτια. (…) Γύρω στα 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όλοι είναι καλά στην υγεία τους»

Μάλιστα σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

11: 59: Εντείνονται οι άνεμοι στο Λουτράκι 

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έχοντας την συνδρομή μηχανημάτων έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρων, αλλά και εθελοντών, δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.




Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία»

Η ενηέρωση της Πυροσβεστικής

«Η μάχη συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις», τόνισε στη βραδυνή (22:30) ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Β. Βαθρακογιάννης, σημειώνοντας ότι τα δύο βασικά μέτωπα, σε δυτική Αττική και Λουτράκι, έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Πρόσθεσε ότι όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Υπογράμμισε ότι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στον Έμπωνα της Ρόδου είναι μεγάλη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 18 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως της ημέρας έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Η συγκεκριμένη φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.




Ο ίδιος τόνισε ότι «ξημερώνει δύσκολη μέρα», καθώς λόγω των καιρικών είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών.




Νωρίτερα, εξηγώντας συνοπτικά (στην Καθημερινή) τις εξελίξεις ανέφερε:

  • Εχουμε τα βασικά μεγάλα μέτωπα σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια.
  • Στο Λουτράκι οι δυνάμεις επιχειρούν πάνω από την εθνική οδό ανατολικά του οικισμού Αγίου Χαραλάμπους.
  • Στα Δερβενοχώρια, τα οποία είναι στην ουσία ένα ενιαίο μέτωπο που έφτασε έως τη Μάνδρα, επιχειρεί εξίσου μεγάλη δύναμη.
  • Είναι αμφότερα πολύ μεγάλα μέτωπα και δύσκολα.
  • Οι άνεμοι είναι μεν στα 3 μποφόρ, αλλά οι πυρκαγιές προχωράνε.
  • Έχουν αμφότερες μια τάση, θα μπορούσαμε να πούμε, συγκλίνουσας πορείας προς τη θάλασσα.
  • Με το πρώτο φως της ημέρας, στις 6 παρά, θα ξεκινούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.
  • Το θέμα είναι σε πόσο καλή κατάσταση θα κρατηθούν με τις επίγειες δυνάμεις οι πυρκαγιές το βράδυ.
  • Μας απασχολεί επίσης η φωτιά στην Ρόδο μιας και πρόκειται για ευάλωτη περιοχή.

 

Πολύ επικίνδυνη και η φωτιά στη Ρόδο

Στο μεταξύ συνεχιζόταν μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

Η μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.




Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολευει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.




Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: “Η μάχη στην φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους”.

21:40: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ από επιχείρηση εκκένωσης στην Μάνδρα

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να εκκενώσουν οικισμούς λόγω της πυρκαγιάς στην Μάνδρα, καταγράφοντας τις δραματικές στιγμές.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η αστυνομία ζητά από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους.

21:38: Ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική

Δείτε εδώ περισσότερα




21:28 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απ την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

21:25 Σύσταση της Τροχαίας για τους ταξιδιώτες από Δυτική Ελλάδα: Μην κατευθύνεστε προς Κόρινθο και Αθήνα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα, προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μην μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές.

20: 35: Βίντεο του Guardian αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής στον Κουβαρά

20: 23 Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Σαρωνικού  αύριο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο Τετάρτη, στις 8.30πμ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΣ Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές του δήμου Σαρωνικού.




20:17 Mήνυμα του 112 στη Νέα Πέραμο

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».




19:30 Μήνυμα από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργο, ‘Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, ‘Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

19: 00 Μήνυμα από το 112 για εκκένωση έχουν λάβει κάτοικοι που βρίσκονται αυτή την ώρα στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, δίπλα από τα διυλιστήρια καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα.

Το μήνυμα από το υπουργείο κλιματικής κρίσης, έδωσε εντολή στους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Λουτράκι βρίσκεται κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βιτινιώτη η φωτιά βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από τα διυλιστήρια της Motror Oil και πρέπει να υπάρχει μέριμνα να μην φτάσει κοντά στις εγκαταστάσεις.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα είναι επικίνδυνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναζωπυρώσεις οδηγούν ένα μέτωπο της φωτιάς προς τα διόδια του Ισθμού και τα πυκνοδομημένα παράλια των Σαρωνικού.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Γλυκιά_Ζωή εκκενώστε τώρα προς #Αγίους_Θεοδώρους

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 18, 2023

 

18: 30 Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.




«Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας, δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και για την προστασία των υποδομών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος». Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη». Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

 

Κλείνει ξανά η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου: Κλειστή και η παλαιά εθνική

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: