Ποιοι πήγαν για μπάνιο την περασμένη Κυριακή; Μια διαφορετική ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει στις δηλώσεις μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

Όταν την περασμένη Κυριακή έγραφα ότι ο παράδεισος απέχει μόλις μισό βήμα από την Κόλαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η αυτοδυναμία θα κρινόταν από μια…χούφτα ψήφους!

Η αναπάντεχη, ως ένα βαθμό, είσοδος τριών ακόμη κομμάτων στην κοινοβουλευτική αρένα σε συνδυασμό με την απώλεια σημαντικού αριθμού ψήφων (σε απόλυτους αριθμούς) έφερε τη Νέα Δημοκρατία μία ανάσα μόλις από ένα σενάριο καταστροφής που θα οδηγούσε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση καταμεσίς του καλοκαιριού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αν η ΝΔ δεν κατάφερνε να σκαρφαλώσει, έστω και οριακά, πάνω από το 40% θα έχανε το μπόνους των τελευταίων 10 εδρών και θα έμενε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το φαντάζεστε;

Το 40,5% επιτεύχθηκε με κόπο ιδρώτα και πολλά…τρεχάματα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το θριαμβευτικό 40,8 του πρώτου γύρου που μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας, ειδικά σε αντιδιαστολή με την κατάρρευση του Σύριζα. Αυτή τη φορά η σύνθεση του εκλογικού σώματος ήταν πολύ διαφορετική.

  • Ελειπαν 250 χιλιάδες ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που θεώρησαν ότι εξασφάλισαν τον στόχο τους την 21η Μαίου και προτίμησαν να πάνε για μπάνιο ή να κάτσουν σπίτι τους για να γλυτώσουν τα έξοδα από την βόλτα στο χωριό.

Ακόμη μεγαλύτερες αναλογικά ήταν οι απώλειες για τον Σύριζα (εξ ού και η περαιτέρω κατακρήμνιση), αφού πολλοί ψηφοφόροι του, σοκαρισμένοι από την ψυχρολουσία του Μαίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το πράγμα δεν παλεύεται» και επέλεξαν να απέχουν.

Το ΠΑΣΟΚ, είχε επίσης απώλειες περίπου 70 χιλιάδων ψήφων, αλλά αυτό δεν επηρέασε το τελικό ποσοστό του που επιτρέπει στον αρχηγό του να διεκδικεί τα σκήπτρα μιας…χρυσής μετριότητας, ανίκανης να δρομολογήσει και πολύ περισσότερο να επιβάλει πολιτικές εξελίξεις.

Στερούμενος λαικού ρεύματος και προσωπικού διαμετρήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αδυνατεί να υποκαταστήσει το κενό του «ακέφαλου» Σύριζα, δυσκολεύεται να δημιουργήσει αξιόπιστο «τρίτο πόλο» και μοιάζει να αφήνεται στον ρόλο ενός υποψήφιου «μελλοντικού εταίρου» για τον Μητσοτάκη των 158 βουλευτών.

Το ΚΚΕ δεν έκανε την έκπληξη και με την τραγική μονολιθικότητα της προγραμματικής του γλώσσας που επιτείνεται αρνητικά από την βουκολική φυσιογνωμία του αρχηγού του απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ και να διεμβολίσει την “mainstream” ευρω-αριστερά.

Γεγονός που πέτυχε, στο μέτρο όμως των περιορισμένων της δυνάμεων, η μαχητική Ζωή Κωνσταντοπούλου παρά το ψαλίδισμα που υπέστη λίγο πριν φτάσει στο νήμα.

Οι εκπλήξεις, θα έλεγε λοιπόν κανείς, δεν ήρθαν ούτε από την Αριστερά, ούτε από τους «Ακροκεντρώους» οπαδούς του κυρίου Μητσοτάκη τους ορκισμένους Kyriakistas(σ.σ. ναι, έχω πειστεί πλέον ότι ζουν ανάμεσα μας…) που φαίνεται να τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα.

Ο αιφνιδιασμός προέκυψε από τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που αφού πέτυχαν τον στόχο εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρήκαν λόγο να…αποθεώσουν περαιτέρω στη κάλπη τον Κυριάκο και έκατσαν σπίτι του.

Κυρίως όμως προήλθε από τους ολοένα αυξανόμενους αντισυστημικούς ψηφοφόρους συντηρητικής απόκλισης που βλέπουν την χώρα, τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες, την ιστορία, την θρησκεία και σε τελική ανάλυση την κοινωνική συνοχή, να παραδίδονται στα αλλότρια συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης.

Αν συνυπολογίσει κανείς εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο που με μια εξαιρετικά μαχητική προσωπική καμπάνια σε ολόκληρη τη χώρα κράτησε τις δυνάμεις του, τους ψηφοφόρους της Νίκης, των Σπαρτιατών, αλλά και κάποιων μικρότερων σχηματισμών που έμειναν εκτός βουλής, μιλάμε για το περιβόητο εκείνο 15% που θα μπορούσε να αλλάξει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες της μεταπολίτευσης, αυτή τη φορά από τα δεξιά.

  • Τι ενώνει στα αλήθεια αυτούς τους ανθρώπους που…δεν πήγαν για μπάνιο, αλλά έσπευσαν στην κάλπη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την μετατροπή της χώρας σε χαβούζα λαθροεποικισμού, άντρο πάσης φύσεως «δικαιωματιστών» και υπερχρεωμένη τουριστική αποικία που διατείνεται ότι αποτελεί επενδυτικό παράδεισο; Είναι άραγε «ακροδεξιοί»;

Θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο του τηλεοπτικού συρμού που έχει γίνει γελοίο καταχρηστικό…ψωμοτύρι για όσους θέλουν να επικρίνουν, να απαξιώσουν και να στιγματίσουν τους εχθρούς του μεταπολιτευτικού συστήματος και εν προκειμένω στις μέρες μας του «συστήματος Μητσοτάκη».

Ας πούμε λοιπόν απλώς είναι ότι ανήκουν στον χώρο της μέχρι πρότινος…έξω Δεξιάς αν υποθέσουμε -για χάριν της συζήτησης και μόνο- ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η…μέσα Δεξιά.

Επί της ουσίας ο προσδιορισμός αυτών των ψηφοφόρων στον άξονα αριστερά-δεξιά δεν έχει καμία αξία γιατί η κατηγοριοποίηση αυτή έχει χάσει προ πολλού την αξία της. Πλέον ο διαχωρισμός είναι οριζόντιος μεταξύ εθνομηδενιστών και πατριωτών. Τόσο απλά.

Αυτό που ενώνει τους ψηφοφόρους του Βελόπουλου, της Νίκης, ακόμη και των Σπαρτιατών δεν είναι ο ιδεολογικός τους προσανατολισμός προς το σκούρο μπλε φάσμα της Δεξιάς.

Υπάρχουν και τέτοιοι στις τάξεις τους, αλλά δεν είναι η πλειονότητα. Το 15% των μη αριστερών που καταψήφισαν Μητσοτάκη (γιατί περί της ουσίας αυτό πρόκειται) είναι πρωτίστως αρνητές της παγκοσμιοποίησης στον βαθμό που διαλύει την χώρα. Είναι haters της woke ατζέντας και του δικαιωματισμού των λαθραίων, των αλληλέγγυων και των ανώμαλων.

Είναι επομένως haters και αυτών που την  πρεσβεύουν και την επαγγέλλονται στην Ελλάδα: Του Αλέξη Τσίπρα (που μας τελείωσε) και του Μητσοτάκη που φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Αυτοί ήταν τελικά που δεν πήγαν για μπάνιο την περασμένη Κυριακή και διαμόρφωσαν ένα εκλογικό αποτέλεσμα όχι και τόσο ιδανικό για τους σχεδιασμούς της εξουσίας…

* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από τον Παράδεισο στη …Κόλαση μισό βήμα δρόμος, διότι η κάλπη είναι …γκαστρωμένη: Τα μυστήρια της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: