Πέθανε στα 76 της η Τζέιν Μπίρκιν: Η Αγγλίδα ηθοποιός και γαλλόφωνη τραγουδίστρια των 60’s που λάτρεψαν οι Γάλλοι και όλος ο κόσμος [videos]

FILE PHOTO: Η πανέμορφη Τζέιν Μπίρκιν με την γλυκύτατη φωνή που όλοι έχουμε ακούσει σε κάποιο τραγουδι της με τον Σερζ Γκενσμπουρ. Screenshot via YouTube@GoldenDecades/




Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών, μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Παρίσι, όπως ανέφεραν σήμερα η εφημερίδα Le Parisien και το τηλεοπτικό δίκτυο BFM επικαλούμενα πρόσωπα του στενού της κύκλου.

Η Μπίρκιν είχε πρόσφατα ακυρώσει συναυλίες για λόγους υγείας. «Ημουν πάντα αισιόδοξη και συνειδητοποιώ ότι χρειάζομαι ακόμα λίγο χρόνο για να μπορέσω να είμαι ξανά στη σκηνή μαζί σας», έγραψε σε μια δήλωση τον Μάιο.

Με τον Σερζ Γκενσμπούρ αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 με το άλμπουμ Jane Birkin / Serge Gainsbourg, ιδιαίτερα με το τραγούδι “Je t’aime … moi non plus”, ένα αισθησιακό και προκλητικό τραγούδι που είχε παγκόσμια επιτυχία, το οποίο αρχικά ο Γκενσμπούρ είχε γράψει για την ερωμένη του Μπριζίτ Μπαρντό.

Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους Σαρλότ Γκενσμπούρ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια. Το 1976, η Μπίρκιν εμφανίστηκε επίσης στην αμφιλεγόμενη ταινία “Je t’aime moi non plus” σε σκηνοθεσία του Γκενσμπούρ.

Η Τζέιν Μπίρκιν , γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου 1946 στο Λονδίνο, αν και Αγγλίδα ηθοποιός ήταν γαλλόφωνη τραγουδίστρια και ζούσε στη Γαλλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και είχε πολιτογραφηθεί Γαλλίδα.

Το 2001 της απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στη Γαλλία, τιμήθηκε με τη διάκριση του μέλους του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Με τον Σερζ Γκενσμπούρ έμειναν μαζί για 13 χρόνια, με τη θυελλώδη σχέση του να τροφοδοτεί διαρκώς το ενδιαφέρον του κοινού και τα μέσα ενημέρωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χώρισαν και η προσωπική και επαγγελματική της ζωή υπέστη σοβαρή αναστάτωση.

Συνέχισε, ωστόσο, να εργάζεται ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, εμφανιζόμενη σε διάφορες ανεξάρτητες ταινίες, ενώ ηχογράφησε αρκετά σόλο άλμπουμ.

Ο Σερζ Γκενσμπούρ συνέχισε να συνθέτει τραγούδια για εκείνη και το άλμπουμ της «Baby Only in Babylone» σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1983.

Τον Μάρτιο του 1991 η Τζέιν Μπίρκιν έχασε μέσα σε λίγες μέρες τον Σερζ Γκενσμπούρ (πέθανε στις 2 Μαρτίου) και τον πατέρα της Ντέιβιντ Μπίρκιν (πέθανε στις 7 Μαρτίου σε ηλικία 77 ετών, την ημέρα της κηδείας του Σερζ).

Εδωσε μια παράσταση στο Casino de Paris το 1991, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Γκενσμπούρ, την οποία και του αφιέρωσε.

Το 1991 εμφανίστηκε στη μίνι σειρά «Red Fox» και το 1998 στην αμερικανική δραματική ταινία του Τζέιμς Αϊβορι «A Soldier’s Daughter Never Cries». Το 2016 πρωταγωνίστησε στην υποψήφια για το Οσκαρ ταινία μικρού μήκους «La femme et le TGV», για την οποία δήλωσε ότι θα ήταν η τελευταία της.

Το 2013, η 46χρονη φωτογράφος Κέιτ Μπάρι, η μεγαλύτερη κόρη της Τζέιν Μπίρκιν, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός της στο Παρίσι. Το 2017, κυκλοφόρησε το δέκατο τρίτο άλμπουμ της, «Birkin-Gainsbourg le symphonique», με συμφωνικές διασκευές των πιο διάσημων τραγουδιών της.

Και fashion icon

Η Μπίρκιν ξεχώριζε για το στυλ της. Εγινε editorial σε αναρίθμητα περιοδικά μόδας, ενώ το προσωπικό της γούστο εξυμνείται μέχρι και σήμερα: από την εμφάνισή της με το διαφανές φόρεμα στην πρεμιέρα της ταινίας «Slogan το 1969 μέχρι το παντελόνι Saint Laurent που φόρεσε στις συναυλίες «Gainsbourg symphonique» το 2017.

Ηταν μάλιστα η πρώτη που λάνσαρε τα ψάθινα καλάθια τα οποία δεν αποχωριζόταν κυριολεκτικά ποτέ και τα οποία αργότερα αντέγραψαν ουκ ολίγοι οίκοι μόδας.

  • Την Τζέιν Μπίρκιν τίμησε ο οίκος μόδας Hermès ονομάζοντας μια από τις πιο διάσημες τσάντες του Hermès Birkin.

Η ιδέα για το θρυλικό μοντέλο του οίκου Hermès «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια μιας πτήσης το 1983, όπου η Μπίρκιν καθόταν δίπλα στον CEO της Hermès Ζαν Λουί Ντιμά και παραπονιόταν για τα πράγματα που έπεφταν συνεχώς έξω από την τσάντα της.

«Πρέπει να πάρεις μια με τσέπες», της είπε. «Την ημέρα που η Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω», είπε και ο Ντιμά απάντησε: «Εγώ είμαι Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!».

Ωστόσο το 2015 η Τζέιν Μπίρκιν ζήτησε από τον γαλλικό οίκο να αφαιρέσει από τις ιστορικές τσάντες το όνομά της, μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ People for the Ethical Treatment of Animals ότι χρησιμοποιούνται βίαιες πρακτικές προκειμένου να αφαιρεθεί δέρμα κροκόδειλου για την κατασκευή τους.

Μετά από έρευνες που διενήργησε ο γαλλικός οίκος και την καταδίκη μεμονωμένων παρατυπιών, η Τζέιν Μπίρκιν υποχώρησε από τη διαμάχη. Ζήτησε ωστόσο από τον γαλλικό οίκο να διαθέτει ετησίως μέρος των αστρονομικών εσόδων από την πώληση των Βirkin για τη στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου – κάτι που έχει ζητήσει να συνεχιστεί και μετά τον θάνατό τηs.

Πολλά από τα τραγούδια της είχαν γίνει διεθνείς επιτυχίες, όπως το Je t’ aime… με τον Γκενσμπουρ:

 

Με πληροφορίες από AFP/ SkyNews

 

Κλειστή λόγω καύσωνα και σήμερα το μεσημέρι η Ακρόπολη: Από 13.00 έως 17.00 – Κανονικά Κεραμεικός και Αρχαία Αγορά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: