Περιοδεία Μπλίνκεν στην Ωκεανία: Στόχος να μπει φρένο στη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό

US Secretary of State Antony Blinken addresses a press conference at the US Embassy in Beijing, China. EPA, WU HAO




Νέα φραστική επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καταλογίζοντας στο Πεκίνο «μια συμπεριφορά όλο και πιο προβληματική» στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, μια περιοχή αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν κατά την επίσκεψή του στο μικρό νησιωτικό βασίλειο της Τόνγκα στον Ειρηνικό, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Ωκεανίας, χαρακτηρίζοντας παράνομες μια σειρά από κινεζικές διεκδικήσεις στη ΝΑ Ασία και κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πεκίνου ότι προχωρά σε στρατικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών, όπως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και σε ληστρικές οικονομικές δραστηριότητες σε ορισμένα από τα μικρά νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Πρόκειται για επενδύσεις που υπονομεύουν τη χρηστή διακυβέρνηση ενός κράτους και ευνοούν τη διαφθορά» τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.

Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το περασμένο έτος η Κίνα υπέγραψε ένα σύμφωνο ασφαλείας με τα Νησιά του Σολομώντα, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την αποστολή κινέζικων δυνάμεων ασφαλείας στη νησιωτική αυτή χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Άντονι Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει επίσημα τη νέα αμερικανική πρεσβεία που άνοιξε τον περασμένο Μάιο στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, του νησιώτικου συμπλέγματος στο Νότιο Ειρηνικό, με 171 νησιά και περίπου 100.000 κατοίκους.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η χώρα του προσπαθεί να κατανοήσει μέσω της διπλωματίας τις προτεραιότητες των λαών των νησιών του Ειρηνικού και ανέφερε μεταξύ άλλων τη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την κυβερνοασφάλεια και τη συνεργασία σε μορφωτικά θέματα.

Στη συνέχεια της περιοδείας του ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφτεί τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα αυτές τις ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Ώστιν, βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Παπούα Νέα Γουινέα, με την οποία οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια νέα αμυντική συμφωνία τον περασμένο Μάιο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Mαθήματα αμερικανικής ιστορίας από τον Μπάιντεν: Δημιουργείται εθνικό μνημείο προς τιμήν του 14χρονου Εμετ Τιλ που δολοφόνησαν λευκοί ρατσιστές το 1955 στο Μισισίπι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: