Ολονύχτια μάχη στα Δερβενοχώρια απέναντι σε πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων: Αγωνία για την Πάρνηθα [videos]

Η φωτιά στην Ανάβυσσο. Hellas Journal




Νύχτα  αγωνίας προμηνύεται στα Δερβενοχώρια, περιοχή εξ ορισμού επικίνδυνη καθώς ξυπνά μνήμες Πάρνηθας.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον Πάνακτο Δερβενοχωρίων εξακολουθούσε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας να κατακαίγει ανεξέλεγκτη σε δασική έκταση, έχοντας μπροστά της τεράστια «καύσιμη» ύλη.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε έκταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων καίγοντας το παρθένο δάσος Παλαδώνη, ένβααπό τα ελάχιστα δισωθέντα από προηγούμενες φωτιές, κοντά στα χωριά Πάνακτος και Πράσινο.




Στο σημείο υπάρχουν μόνο χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συνδρομή από τους δήμους Τανάγρας, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, ενώ μηχανήματα σκάβουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, κάτι που είναι το πρώτο μέλημα των Αρχών.

Ο φόβος της Πάρνηθας

Σε κάθε περίπτωση η κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια είναι πολύ δύσκολη χωρίς τα εναέρια μέσα, καθώς οι πυροσβέστες και τα οχήματα έχουν περιορισμένες διόδους δρόμους για να δράσουν, καθώς η φωτιά καίει στη χαράδρα του Μόρνου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαρκόπουλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

Στην περιοχή των Δερβενοχωρίων επιχειρούσαν, 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.




Νωρίτερα στις προσπάθειες κατάσβεσης είχαν πάρει μέρος 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα τα οποία αποσύρθηκαν λίγο μετά τις 21.00 αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης μόνο στις επίγειες δυνάμεις

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Παράλληλα, μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες. Η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη τόσο για την εξέλιξη της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και για την αυριανή ημέρα καθώς σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα είναι δύσκολη. Προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ…

Μεγάλες καταστροφές

Σπίτια, αυτοκίνητα, ελαιόδεντρα, ζώα, έχουν παραδοθεί στις φλόγες από το μεσημέρι σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσο, Σαρωνίδα. Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.27 στον Νέο Κουβαρά. Κατευθύνθηκε προς οικισμό Πέτα και στις 14.37 έφτασε στους οικισμούς Μελισσουργό και Τραμπουριά. Στις 15.07 άρχισε να απειλεί Λαγονήσι, Σαρωνίδα Ανάβυσσο. Η φωτιά λόγω των ανέμων κάλυψε απόσταση 12 χιλιομέτρων μέσα δύο ώρες. Έγινε απειλητική και προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τις εστίες τους. “Εκκενώστε προς Αθήνα”, έγραφε η εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση, προς όλους όσοι ήταν στο Λαγονήσι, στις 16.22 το απόγευμα.

Η φωτιά απείλησε 15 άλογα στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.




Νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αναβύσσου σημειώθηκαν εκρήξεις καθότι υπήρχαν φιάλες στο πίσω μέρος μίας μονοκατοικίας που περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν η Αστυνομία, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που διέθεσαν 2 ελικόπτερα σινούκ, μηχανήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Εθνος, Πρώτο Θέμα 

Πυρκαγιά στο Λουτράκι: Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό, ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις στα Δερβενοχώρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: