Ο πρόεδρος της Κύπρου ψάχνει για άμεσες επενδύσεις, τις οποίες θεωρεί ύψιστης σημασίας: Ζήτησε εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας

FILE PHOTO Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην 11η τελετή απονομής των βραβείων Invest Cyprus International Investment Awards. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ύψιστης σημασίας για την Κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την προσέλκυση παραγωγικών άμεσων επενδύσεων επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή των διεθνών επενδυτών, στη στήριξη της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και στη στήριξη της μετάβασής της στη νέα εποχή.

Όπως εξήγησε, η συμβολή των διεθνών επενδύσεων δεν περιορίζεται μόνο σε άμεσους οικονομικούς όρους και απασχόληση, αλλά επεκτείνεται στη μεταφορά πολύτιμης γνώσης, στον πολιτιστικό εμπλουτισμό και στην ενεργό κοινωνική συμμετοχή και ευθύνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων του Invest Cyprus είπε ότι ως απότοκο πρόσφατων συζητήσεων με επενδυτές, η Κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στην αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων όπως η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο, η έλλειψη ξένων σχολείων και η έλλειψη προσιτών επιλογών κατοικίας, ζητήματα συνδεσιμότητας, οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η περιττή γραφειοκρατία.

Και υποσχέθηκε πως, καθώς αναμένεται η σχετική έκθεση του Invest Cyprus και με το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα σε λίγους μήνες, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τους επενδυτές προκειμένου να γίνει ανασκόπηση της πορείας και των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον εξορθολογισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους επενδυτές στη χώρα μας, ώστε να γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που να προωθεί τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και ένα πεδίο δράσης όπου θα μπορούν οι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν επί ίσοις όροις.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για να εξεύρει λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ένα συνολικό και φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα που ήδη τίθεται σε εφαρμογή.

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας στη βάση ενός νέου και σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εδραίωση ενός υγιούς και σταθερού τραπεζικού συστήματος και χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση παραγωγικών άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.

«Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και του συστήματος δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε πλήρως την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θεσμό των βραβείων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτά τα βραβεία που καθιέρωσε ο Invest Cyprus πριν από περισσότερο από μια δεκαετία αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός για τον εορτασμό των επιτευγμάτων εξαιρετικών επιχειρηματιών και των αντίστοιχων επενδύσεών τους στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές για τη διαρκή δέσμευση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και να προωθήσει τις προτάσεις τους.

Συνεχάρη τέλος τον Invest Cyprus, τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο καθώς και όλο το προσωπικό της για τις ενέργειες και τις προσπάθειές τους για την προώθηση της Κύπρου ως τον ιδανικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.

«Καθώς προχωράμε προς το μέλλον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος παραμένει ένας προνομιακός προορισμός για επιχειρήσεις και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, και να οικοδομήσουμε τη φήμη της Κύπρου ως ένα εξαιρετικό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα, με εσάς ως αξιότιμους πρεσβευτές μας» είπε προς τους αξιωματούχους και το προσωπικό του Invest Cyprus ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως, όπως προβλέπει και το Όραμα 2035, η μακροπρόθεσμη στρατηγική για μια ανθεκτική οικονομία, η Κυβέρνηση θέλει να δει την Κύπρο να είναι μια από τις καλύτερες χώρες για να ζήσει κάποιος, να εργαστεί και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Στην τελετή, βραβεύθηκαν οι εταιρείες Tango, JetBrains, DataArt Enterprises Inc., Safe Bulkers, Inc., Globeducate, Wrike Cyprus Ltd και MUFG Investor Services.

Παρόντες, ήταν μεταξύ άλλων, Υπουργοί, Βουλευτές, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, πρέσβεις και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα βραβεία, τα οποία, διοργανώθηκαν από τον Invest Cyprus και το περιοδικό Gold, τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, από το 2012 που ξεκίνησε ο θεσμός έχουν αναγνωριστεί άνω των 70 εταιρειών και προσωπικοτήτων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάδειξη της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Ο …”Ελβετός” Γκουτέρες στο γνωστό ρόλο του: Θα ήταν σημαντικό βήμα μια συμφωνία για διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό!!! Βλέπει τα …τρένα της λύσης να περνούν!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: