Ο Νικητιάδης μίλησε ως παλιός μετανάστης για την ψήφο των ομογενών: Αχ, λέει η Δόμνα Σαμίου, ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου που πήρες το παιδάκι μου και το’ κανες δικό σου… (video)

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. Φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ, μεσω του Γραφείου του βουλευτή




Στην εθνική διάσταση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, κατά την τοποθέτησης του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα το χαρακτήρισε παραλλήλως και ως πονεμένη ιστορία, καθώς υπήρξε και ο ίδιος μετανάστης στις ΗΠΑ. Νωρίτερα ο τ. υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην καταστροφική πυρκαγιά που μαινόταν στο νησί της Ρόδου.

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε έχει εθνική διάσταση. Είναι εθνικό νομοσχέδιο» σημείωσε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής και συνέχισε:

«Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού είναι εθνική υπόθεση. Το να συνεχίσουν οι επόμενες γενιές να αισθάνονται Έλληνες είναι εθνική υπόθεση. Ξέρετε, θα σας θυμίσω μόνο ορισμένα για να καταλάβετε τι μπορούσε και τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα ο Ελληνισμός. Εγώ θα αναφερθώ στην Αμερική, επειδή έχω και εμπειρία. Σας είπα μετά λόγου γνώσεως μιλάω».

Ο κ. Νικητιάδης έκανε μία ιστορική αναφορά στα πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ελληνική εξωτερική πολιτική στην υπερδύναμη θυμίζοντας:

«Είχαμε Αντιπρόεδρο Ελληνοαμερικανό στην Αμερική. Είχαμε υποψήφιο Πρόεδρο Ελληνοαμερικάνο στην Αμερική. Είχαμε έναν γίγαντα της πολιτικής που θα διαδεχόταν τον Τζον Κένεντι αν δεν τον έπαιρνε ο θάνατος, τον Πολ Τσόγκα στην Αμερική.

Είχαμε δύο καταπληκτικούς γερουσιαστές, τον Σαρμπάνη και τον Μπραδήμα στην Αμερική. Έχουμε σήμερα πέντε Ελληνοαμερικανούς στο Κογκρέσο τον Μπιλιράκη, την Μαλλιωτάκη, τον Σαρμπάνη τον νεότερο, τον Κρις Πάπας και την Ντίνα Τάιτους.

Ποια χώρα δεν θα ήθελε να έχει στην υπερδύναμη ανθρώπους που θα στηρίζουν τα δίκαιά της; Μια εθνική δύναμη πυρός είναι αυτή για μας. Βλέπετε τι κάνουν με τα F-16, με τα F-35,πώς μπλοκάρουν τα θέματα της Τουρκίας αυτοί οι συγκεκριμένοι;»

Κάνοντας μία αναφορά από καρδιάς στους λόγους που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό ο Γιώργος Νικητιάδης τόνισε:

«Οι απόδημοί μας έφυγαν με πόνο. Οι πρώτες γενιές από το 1890 ήδη, έφυγαν για να βρουν μια καλύτερη ζωή, μονόδρομος. Δεν είχαν επιλογή. Αν δεν έφευγαν, θα πέθαιναν στη φτώχεια και στην πείνα.

Και επειδή ο συνάδελφος μου ο εκλεκτός αναφέρθηκε προηγουμένως στο Τζιβαέρι και μου θύμισε έναν άλλο στίχο που τραγουδούσε η Δόμνα Σαμίου και πραγματικά ταιριάζει, για να αντιληφθείτε τον πόνο. «Αχ -λέει η Δόμνα Σαμίου- ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου που πήρες το παιδάκι μου και το’ κανες δικό σου. Προσθέστε «ανάθεμα», αναθεματίζει τη μετανάστευση η μάνα Ελληνίδα τότε και ο ελληνικός λαός ταυτοχρόνως.

Θέλετε να θυμηθούμε κάτι άλλο που δεν περιποιεί τιμή και ειδικότερα στην παράταξή σας; Πώς χαρακτήρισε τη μετανάστευση ο κατά τ’ άλλα εκλεκτός Παναγιώτης Κανελλόπουλος; Ευλογημένη η μετανάστευση, έτσι τη χαρακτήρισε τότε που γίνονταν οι ελληνογερμανικές συμφωνίες για να πάνε μετανάστες στο εξωτερικό».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε και μία σειρά ερωτημάτων για το πώς φέρθηκε κάθε πολιτική παράταξη σε θέματα αποδήμων, αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντίληψη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας : «Έχουμε λοιπόν μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Παρακολουθώ και τους συναδέλφους και εκτιμώ βέβαια ότι τα όσα εκφράζουν τα πιστεύουν πραγματικά σήμερα. Αλλά υπάρχει μια ιστορία πίσω για το πώς φέρθηκε η κάθε παράταξη και πώς συμπεριφέρθηκε στους μετανάστες.

Πραγματικά τι έκανε η μητέρα πατρίδα για χρόνια ολόκληρα; Αναφέρθηκε ο συνάδελφος προηγουμένως για το ΠΑΣΟΚ, αλλά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν οι δάσκαλοι στη διασπορά, αυξήθηκαν τα ελληνικά σχολεία στη διασπορά, αυξήθηκαν οι ενισχύσεις, τα πολιτιστικά σωματεία στη διασπορά.

Είχαμε μια άλλη αντίληψη τότε. Τα τελευταία χρόνια τι έχει γίνει; Η κυρία Υπουργός που απουσιάζει, ήταν Υπουργός Παιδείας και θα ήθελα να ήταν εδώ να μας πει πόσο μειώθηκαν οι δάσκαλοι, οι Έλληνες στη διασπορά και τα τελευταία χρόνια και επί υπουργίας της. Τώρα αλλάζουμε ένα νομοσχέδιο, έναν νόμο. Φέρνουμε ένα καινούργιο νόμο για να αρθούν τα εμπόδια που είχαν προκληθεί με τον προηγούμενο νόμο.»

Αναφερόμενος στις αστοχίες που έχει ο νέος νόμος για τη ψήφο των αποδήμων ο κ. Νικητιάδης έθεσε και πρακτικά ζητήματα όπως αυτό των μεγάλων αποστάσεων, λέγοντας «Και σκέφτομαι, αγαπητέ Υπουργέ, έχετε υποθέτω γνώση της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Από το Όλμπανι, που είναι η βόρεια περιοχή για να πάς στο προξενείο, είναι τρεις ώρες και τρεις να επιστρέψεις, έξι. Νομίζετε ότι θα πάνε να ψηφίσουν αυτοί οι άνθρωποι; Λέω παραδείγματα που είναι πολύ πιο κοντινά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που πρέπει να φύγει από τη Νότια Αμερική για να πάει στο Χιούστον να ψηφίσει και δυστυχώς, το συνεχίζουμε αυτό».

Τέλος ο Γιώργος Νικητιάδης αφού εξέφρασε τη στήριξη στο νέο νόμο, κάλεσε την Κυβέρνηση να ασκήσει πολιτικές για τη στήριξη του απόδημου Ελληνισμού και να ενεργοποιηθεί ξανά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που έχει αδρανοποιηθεί, σημειώνοντας :

«Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε και πάλι. Και το θέμα με τους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να το δείτε, έχει την σημασία του. Όμως αυτές οι ατέλειες κάποτε πρέπει να θεραπευτούν. Θα πρέπει να το δούμε συνολικά το ζήτημα της συμμετοχής των Ελλήνων της διασποράς. Αν θέλουμε να τους έχουμε κοντά μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολιτικούς που θα αισθάνονται Έλληνες, δεν αρκεί αυτό. Γιατί θα ήθελα να προκαλέσω την ηγεσία του Υπουργείου να μου κάνει μια πρόβλεψη.

Στις πρώτες εκλογές πόσοι υπολογίζετε ότι θα ψηφίσουν με αυτόν τον νέο νόμο που φέρνετε; Γιατί υποτίθεται ότι φέρνετε έναν νόμο και έχετε μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα έχετε αποτελέσματα.

Κλείνοντας, πρέπει να ασκήσουμε πολιτικές για τους απόδημους, σχολεία, πολιτισμός, ουσιαστική σύνδεση και ξανά ενεργοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που αδρανοποιήθηκε και που ήταν ό,τι καλύτερο έχει γίνει στον πολιτικό χώρο της ομογένειας».

«Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εγκαταλείψατε τη Ρόδο»: Νέα παρέμβαση του Νικητιάδη από το βήμα της Βουλής για τις φωτιές στο πανέμορφο νησί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: