«Μεγαλείο ψυχής από τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες που παλεύουν για να σώσουν το νησί τους»: Ύμνος στους κατοίκους του νησιού από τον βουλευτή Γιώργο Νικιτιάδη

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. Φωτογραφία από βίντεο της ΕΡΤ, μεσω του Γραφείου του βουλευτή




Το έργο των Ροδιτισσών και των Ροδιτών που παλεύουν για το νησί τους, αντιμετωπίζοντας την πύρινη λαίλαπα οχτώ συνεχόμενα εικοσιτετράωρα και που άνοιξαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για να φιλοξενήσουν και να συνδράμουν στις χιλιάδες των τουριστών, εξήρε από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Η αναφορά στο καταλυτικό έργο και στην τεράστια συνδρομή των εθελοντών στην αντιμετώπιση της καταστροφής που έχει χτυπήσει τη Ρόδο, έγινε κατά την τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη στο νομοσχέδιο για την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού», αργά το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου.

Ο κ. Νικητιάδης υπογραμμίζοντας το έργο των εθελοντών που όλες αυτές τις ημέρες, είτε μάχονται με τις φλόγες, είτε μεριμνούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των επισκεπτών του νησιού, είπε ότι οι κάτοικοι της Ρόδου θα έπρεπε να πάρουν Νόμπελ Εθελοντισμού αν είχε θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αν υπάρχει ένα μεγαλείο μέσα από αυτή την τραγωδία, είναι το μεγαλείο κάθε ροδίτισσας και κάθε ροδίτη. Σας βεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε (23:10 24-07-23) δεν υπάρχει γερόντισσα και γέροντας, δεν υπάρχει νέος και νέα που να μην είναι σε επιφυλακή, που να μην τρέχει, που να μην κουβαλάει νερά, που να μην κουβαλάει στρώματα, που να μη διαθέτει το μηχανάκι του, το αυτοκίνητο του προκειμένου να προλάβουν ότι μπορούνε. Αυτό είναι το μεγαλείο. Και αν υπήρχε Νόμπελ εθελοντισμού θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους να δοθεί με αυτό το μεγαλείο που επιδεικνύουν».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου παραλλήλως έκανε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας για άμεση ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Συγκεκριμένα ο κ. Νικητιάδης απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε:

«Εύχομαι πολύ γρήγορα να τερματιστεί αυτό το δράμα και να δούμε τι έφταιξε για αυτή την τραγωδία και πως μπορούσαμε να την προλάβουμε. Απευθύνω μία έκκληση στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Σταματήστε τη φωτιά. Στείλτε 10 Canadair και αύριο η φωτιά θα είχε σβήσει. Είναι η 7η μέρα σήμερα και πάμε για την 8η.»

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα ο τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδάσωση με ταχύτατους ρυθμούς, να υπάρξουν πολιτικές πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και φυσικά να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού επισημαίνοντας πάλι προς τον Πρωθυπουργό:

«Προχωρήστε σε αναδάσωση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κάντε επιτέλους πολιτικές πρόληψης για να σβήσουν οι φωτιές. Και βεβαίως ευελπιστώ ότι θα έχετε και κάποια προγράμματα για να προλάβετε την καταστροφή στον τουρισμό που επέρχεται».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού τόνισε πως η τεράστια αυτή καταστροφή θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν εγκαίρως εναέρια μέσα, ενώ παρατήρησε πως η όποια έπαρση έχει εκδηλωθεί από τοπικούς παράγοντες για τη μεταφορά χιλιάδων τουριστών είναι άκαιρη και παράλληλα δημιουργεί απορίες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νικητιάδης παρατήρησε πως:

«Αυτή η τραγωδία, αν τη δεύτερη μέρα που είχε ξεκινήσει η φωτιά είχαν έρθει τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα θα την είχανε προλάβει. Μιλάμε για μία τρομακτική οικολογική καταστροφή. Μέχρι στιγμής, τι στιγμή που μιλάμε τώρα, έχουν καεί 150.000 στρέμματα πάνω από το 10% της έκτασης του νησιού.

Οι ζημιές σε περιουσίες είναι τεράστιες. Το πλήγμα στον τουρισμό δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή. Και ενώ έχουμε αυτή τη συντέλεια του κόσμου στο νησί, ακούμε τοπικούς παράγοντες να επαίρονται ότι κατάφεραν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην Ελλάδα, να μεταφέρουν χιλιάδες κόσμου, χιλιάδες επισκέπτες. Αλλά την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά το να επαίρεσαι για κάτι, πραγματικά προκαλεί απορίες».

Μας περιμένει ακόμη ένα δύσκολο τριήμερο – Μάχη 24/7 με τις πυρκαγιές: Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: