Ο Μαδούρο ετοιμάζεται για νέα νοθεία; Αρνείται την αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στις προεδρικές εκλογές του 2024 η Βενεζουέλα

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας. EPA, Miraflores Palace Press Office HANDOUT




Ο επικεφαλής του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ο Χόρχε Ροδρίγκες, απέκλεισε χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θα διεκδικήσει τρίτη θητεία.

«Στο λέω Τζουζέπ Μπορέλ, καμιά αποστολή παρατηρητών δεν θα έρθει εδώ όσο αντιπροσωπεύουμε εμείς το κράτος της Βενεζουέλας», τόνισε ο κ. Ροδρίγκες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, απευθυνόμενος στο δεύτερο πρόσωπο στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Δεν θα έρθουν επειδή είναι χυδαίοι, επειδή είναι αποικιοκράτες, επειδή είναι αντιπρόσωποι αυτής της γηραιάς, αρχαϊκής, ιμπεριαλιστικής Ευρώπης, φόνισσας που εμπορευόταν σκλάβους», συνέχισε ο επικεφαλής του κοινοβουλίου.

«Μας έστειλαν απεσταλμένους για να απαιτήσουν από εμάς να τους προσκαλέσουμε ως παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές του 2024, λέγοντάς μας επισήμως πως δεν έχουμε χρόνο να εξετάσουμε το αίτημα».

Η ΕΕ είχε στείλει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στις περιφερειακές εκλογές του 2021 και έκανε 23 συστάσεις, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την αύξηση της αυτονομίας της εκλογικής αρχής και για τον τερματισμό των αποκλεισμών αντιπολιτευόμενων.

Όπως και οι ΗΠΑ, η ΕΕ αντέδρασε έντονα την περασμένη εβδομάδα όταν η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, πρώην βουλεύτρια, αποκλείστηκε από την εσωκομματική διαδικασία της αντιπολίτευσης, προγραμματισμένη για την 22η Οκτωβρίου.

Άλλα τρία εξέχοντα στελέχη της αντιπολίτευσης που θεωρούνταν φαβορί στη διαδικασία, ο Ενρίκε Καπρίλες, ήδη υποψήφιος δύο φορές, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην «μεταβατικός πρόεδρος», καθώς και ο Φρέντι Σουπερλάνο, ο οποίος κέρδισε υποψήφιο της συμπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές του 2021 στην πολιτεία Μπαρίνας (δυτικά), έχουν επίσης αποκλειστεί από την κούρσα.

Η ΕΕ θέλει «ειρηνική και δημοκρατική» λύση στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μέσω προεδρικών εκλογών «αξιόπιστων, διαφανών και χωρίς αποκλεισμούς» το 2024.

«Τους νόμους της Βενεζουέλας τους φτιάχνουν οι πολίτες της Βενεζουέλας· τις εκλογές στη Βενεζουέλα τις διεξάγουν οι πολίτες της Βενεζουέλας· το μέλλον της Βενεζουέλας το αποφασίζουν οι πολίτες της Βενεζουέλας», επέμεινε ο κ. Ροδρίγκες.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν έχει οριστεί ακόμη. Τα μέλη του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, που οργανώνει και επιβλέπει την ψηφοφορία, δεν έχουν ονομαστεί από το κοινοβούλιο ακόμη.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 33 χωρών μελών της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) αναμένονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 17η και την Τρίτη 18η Ιουλίου για σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η Βενεζουέλα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της ακόμη.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καράκας, Βενεζουέλα

Οι απόκληροι των προαστίων βλέπουν τον Μακρόν σαν Λουδοβίκο: Η κοινωνική κρίση θολώνει το Liberte, Egalite, Fraternite 234 χρόνια μετά τη Βαστίλη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: