Ο κίνδυνος είναι πλέον πραγματικός: Οι καύσωνες θα σταματήσουν τον καλοκαιρινό τουρισμό στη Μεσόγειο; Λόγω της κλιματικής αλλαγής όλα πλέον είναι πιθανά…

Η παραλία στο Τολό Αργολίδος γεμάτη από λουόμενους που απολαμβάνουν τη θάλασσα μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που έφερε ο καύσωνας ” Κλέων”, Κυριακή 16 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Οι μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επισκέπτες, πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική κρίση, με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν ακόμη να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Τα παραπάνω επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Liberation, προβάλλοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για το μέλλον του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κείμενο υπογράφουν οι Margaux Lacroux, Fabien Perrier (Αθήνα), Eric Jozsef (Ρώμη).

Στη Μεσόγειο, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, όπου οι διακοπές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κάθε μέρα φαίνεται να είναι πιο ζεστή από την προηγούμενη, τονίζεται αρχικά. [..]

Για την Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40°C, σημειώνεται ότι ο αέρας γίνεται αποπνικτικός και η έξοδος εξαντλητική, ακόμη και επικίνδυνη. Για τους λάτρεις των αστικών διακοπών, η Αθήνα μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κόλασης.

Ο Εθνικός Ερυθρός Σταυρός αναπτύχθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης για να μοιράσει μπουκάλια με νερό και να βοηθήσει τους τουρίστες που πάσχουν από ηλίαση.

Περίπου πενήντα χιλιόμετρα μακριά, δασική πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα στον Κουβαρά. Άλλη μία ξεκίνησε σε δασική περιοχή λίγα χιλιόμετρα από το διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο Λουτράκι, όπου εκκενώθηκαν 1.200 παιδιά από κατασκηνώσεις διακοπών. [..]

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, “η Μεσόγειος είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον τουρισμό“, προειδοποίησαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες της IPCC στην τελευταία τους έκθεση.

Πέρα από την πολιτιστική πτυχή, η περιοχή είναι δημοφιλής για τις άνετες θερμοκρασίες της. Περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του τουρισμού συγκεντρώνεται στις ακτές: όλα αφορούν τις παραλίες, τον ήλιο και τη θάλασσα. Όμως οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγήςΓίνεται όλο και πιο ζεστή, με προβλέψιμες κορυφώσεις της θερμοκρασίας μόνο λίγες εβδομάδες ή και ημέρες πριν. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς”.

“Οι τόποι μπορεί να γίνουν ακατοίκητοι ή αόρατοι, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ταξιδιώτες”, εξηγεί ο Jérémie Fosse, διευθυντής της EcoUnion, ενός κέντρου προβληματισμού και δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συντάκτης μιας πρόσφατης έκθεσης για το θέμα.

Ο κλιματολόγος Wolfgang Cramer, συντάκτης της έκθεσης για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, προσθέτει ότι “σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Ρώμη, η ρύπανση από το όζον επιδεινώνεται σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας. Όχι μόνο οι τουρίστες επηρεάζονται από τη ζέστη, αλλά και η ποιότητα του αέρα είναι επίσης χειρότερη“.

Η Μεσόγειος Θάλασσα υφίσταται επίσης μια διαδικασία “τροπικοποίησης” και “ζελοποίησης”: καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, τα τοξικά μικροφύκη και οι μέδουσες πολλαπλασιάζονται, καθιστώντας ορισμένες περιοχές απρόσιτες για κολύμβηση.

Υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα του τουρισμού με τη σημερινή του μορφή να επιβιώσει στη ζέστη”, αναφέρει ο Wolfgang Cramer. Διότι η ζέστη θα επιδεινωθεί, αν η ανθρωπότητα δεν περιορίσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Μέχρι το 2050, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες της Μαδρίτης θα είναι κατά 6°C υψηλότερες από τις σημερινές, [..] η Αθήνα θα είναι με επιπλέον 5,7°C, ενώ η Ρώμη θα προσεγγίσει τα Άδανα, στην Τουρκία, με +5,3°C. 

Παράλληλα, η μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου είναι πιθανό να δυσχεράνει την πρόσβαση σε νερό στις τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. [..]

Προς το παρόν, επισημαίνεται οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί δεν έχουν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και η πρόληψη των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την αύξηση των καυσώνων βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η Βαρκελώνη, η οποία έχει σχέδιο προσαρμογής, είναι μία από τις πιο προηγμένες πόλεις. Σε περιόδους καύσωνα, υπάρχουν θερμικά καταφύγια για τους επισκέπτες: όλοι οι δημόσιοι χώροι και τα σχολεία είναι ανοιχτά με σημεία νερού, σκιά, χώρους ανάπαυσης, ενδεχομένως κλιματισμό και βλάστηση“, εξηγεί ο Jérémie Fosse

Αλλά πολλές πόλεις, ιδίως στην Ελλάδα και την Τουρκία, αγωνίζονται να βρουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια διαμάχη σχετικά με την ενίσχυση του πρασίνου της πόλης, που υποσχέθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, αλλά πολλοί κάτοικοι θεωρούν ότι δεν έχει γίνει πράξη.

Ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί τη δημιουργία ενός “μεγάλου περιπάτου” στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά ο ήλιος εξακολουθεί να καίει τη διαδρομή του.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνουν οι επιστήμονες απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες βρίσκεται και η προσαρμογή των περιόδων ταξιδιού και των προορισμών στους καύσωνες.

Οι τουρίστες θα προτιμήσουν να πάνε σε άλλες περιοχές παρά να υποφέρουν στις μεσογειακές ακτές. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι προτιμήσεις τους θα αλλάξουν και θα πάνε στις ακτές του Ατλαντικού, όπου το κλίμα θα είναι μεσογειακό σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, ή στα βουνά“, αναφέρεται. Όσον αφορά τη λεκάνη της Μεσογείου, θα μπορούσε να είναι πιο δημοφιλής και πιο προσιτή την άνοιξη και το φθινόπωρο. [..]

ΠΗΓΗ: Liberation, Margaux Lacroux, Fabien Perrier(Αθήνα), Eric Jozsef (Ρώμη)-  Europe du Sud – Canicules : bientôt la fin du tourisme estival en Méditerranée?

Πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια: «Κλείστε πόρτες και παράθυρα», μήνυμα 112 στους κατοίκους για τους καπνούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: