Ο Χριστοδουλίδης επιμένει παρά τα συνεχή αρνητικά μηνύματα της Αγκυρας: Πρώτο σημαντικό βήμα η συνάντηση με τον Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο μνημόσυνο πεσόντων κατά το Πραξικόπημα. Φωτογραφία, Ανδρέας Λουκαίδης, ΡΙΟ




Αποτελεί γενική εκτίμηση ότι το σκηνικό στο Κυπριακό είναι από τα χειρότερα που έζησε ο τόπος καθώς δεν διαφαίνεται πιθανότητα άρσης του συνεχιζόμενου αδιεξόδου.

Τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα από τουρκικής πλευράς δεν αφήνουν κάποιο περιθώριο ελπίδας αν και η Λευκωσία εκτιμά ως καθοριστική στιγμή τις συναντήσεις που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Παρά τα αρνητικά μηνύματα της τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βλέπει την αυριανή του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ηγετών, καθώς την πρώτη φορά που βρέθηκαν πριν από πέντε μήνες ήταν πριν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Έκτοτε και παρά τα μηνύματα από πλευράς Χριστοδουλίδη ο Τατάρ ήταν αρνητικός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η συμβολική επίσκεψη επιλέχθηκε να γίνει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, για να ένα ζήτημα εξόχως ανθρωπιστικό, στο οποίο δεν χωρεί κανένας διαχωρισμός, σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε» στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Πρόσθεσε ότι η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών είναι και δεδηλωμένη και επαναλαμβανόμενη από την πρώτη στιγμή.

Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος ακόμη και σήμερα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από εκεί που έχουν σταματήσει οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την έκκληση Ερντογάν να αναγνωρίσει η ΚΔ το ψευδοκράτος αλλά και για την άρνηση του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ να παραστεί στη συνάντηση με την Ευρωβουλευτή Ιζαμπέλ Σάντος επειδή δεν συναντήθηκε και με τον Τατάρ και το προκλητικό αυτό κλίμα ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής Σάντος επισκέφθηκε την Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της ΚΔ και πραγματοποίησε συνάντηση με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της ΚΔ, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτή της επίσημης επίσκεψης, είπε, πραγματοποίησε θεσμικές επαφές με θεσμικούς αξιωματούχους της ΚΔ.

Αντίδραση για Ερντογάν

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η τελευταία δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ξανά τη στάση που επέδειξε κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν, «προστίθεται στα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, στο φόντο των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό η κυβέρνηση Ερντογάν».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν η κατοχική δύναμη και ο Ταγίπ Ερντογάν θα μετακινηθούν από τις απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών που έχουν επαναφέρει από το 2017 και εντεύθεν ή θα αποδεχθούν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου που ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό».

Υποδεικνύει πως «αυτό όμως που αναλογεί στη δική μας πλευρά είναι να πράξουμε όσα περνούν από το δικό μας χέρι ώστε να δοκιμαστούν στην πράξη οι προθέσεις της Τουρκίας.

Στη δική μας αντίληψη, αυτό συνεπάγεται ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η κυπριακή κυβέρνηση θα εκφράζει ρητά και χωρίς αστερίσκους την ετοιμότητά της για λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου».

Αντικατοχική εκδήλωση ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ πραγματοποίησε χθες βράδυ αντικατοχική εκδήλωση στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως «Η προώθηση της ΔΔΟ ως λύσης μέσα από τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνει όπως η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο, η αριθμητική εξίσωση, η ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση των νομοθετημάτων, η δυνατότητα τα «συνιστώντα τμήματα» να υπογράφουν συμφωνίες οικονομικής και επενδυτικής φύσης με άλλα κράτη, θα προσδώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να ελέγχει απόλυτα το τ/κυπριακό τμήμα και δια μέσου αυτού τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατά την ομιλία του κατέγραψε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του Κινήματος σε σχέση με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπως αυτό παρουσιάστηκε το 2017 στο Κραν Μοντάνα.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν πρόκειται για τζαμί δίπλα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα: Δημιουργήθηκε χώρος προσευχής μουσουλμάνων στη Μονή του Απόστολου Ανδρέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: