Ο αρχικατάσκοπος του Πούτιν επιβεβαίωσε πως είχε συνομιλία με τον αρχηγό της CIA: Με «πρόσχημα» την ανταρσία Wagner

FILE PHOTO: Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR). Screenshot via YouTube@BBC NEWS/




Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), επιβεβαίωσε σήμερα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς τις ημέρες μετά την ανταρσία μισθοφόρων της Wagner τον περασμένο μήνα.

Οι New York Times και η Wall Street Journal, επικαλούμενες ανώνυμους Aμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνήσει στον Ναρίσκιν στα τέλη Ιουνίου για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ματαιωμένη εξέγερση της Wagner.

Ο Ναρίσκιν περιέγραψε την ανταρσία της 23ης-24ης Ιουνίου ως «πρόσχημα» για την κλήση του Μπερνς σε σχόλια που έγιναν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  • «Νομίζω ότι ήταν περισσότερο πρόσχημα γιατί το κύριο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στη συζήτηση θεμάτων και γεγονότων που σχετίζονται με την Ουκρανία», είπε.

«Σκεφτόμασταν, συζητούσαμε τι να κάνουμε για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ναρίσκιν, περιγράφοντας την ωριαία συνομιλία με τον Μπερνς.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τα τηλεφωνήματα του Μπερνς με τον Ναρίσκιν.

  • Ο Ναρίσκιν συνάντησε τον Μπερνς στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο για συνομιλίες που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε ότι ήταν «οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι ο επικεφαλής της CIA είχε προειδοποιήσει το 2022 τον Ρώσο ομόλογό του για τις συνέπειες της πυρηνικής κλιμάκωσης της Μόσχας.

Ο χαρακτηρισμός του Ναρίσκιν για τις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Μπερνς υποδηλώνει ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον μπορεί να διεξάγουν μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες παρά την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» .

Σε σχόλια στο TASS την Τετάρτη, ο Ναρίσκιν είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα» μιας δεύτερης πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης με τον Μπερνς.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: