«Ναι» στη λύση, «όχι» σε δύο κράτη λένε στον Ερντογάν και τα τσιράκια του στα Κατεχόμενα πολιτικοί της Τουρκοκυπριακής Αντιπολίτευσης

Στιγμιότυπο από την άθλια φιέστα Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Photο: Turkish Presidency




Η νυν ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μπορεί να είναι υποχείρια του Ερντογάν και να εργάζονται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Άγκυρας στο νησί, και μπορεί να εμφανίζονται (Τατάρ και ψευδοκυβέρνηση) ότι μιλούν εκ μέρους όλων όσων διαμένουν στα κατεχόμενα, πλην όμως οι πολιτικές της Τουρκίας στο Κυπριακό απορρίπτονται από Τουρκοκύπριους πολιτικούς που κινούνται στο προοδευτικό χώρο.

Κατευόδωσαν τον Ερντογάν με ένα νέο ηχηρό «evet» (ναι) υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας «hayir» στη λύση δύο κρατών που προτάσσει η Τουρκία και το καθεστώς τον κατεχόμενων.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σχολίασαν τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Τουρκίας από τα κατεχόμενα.

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Φικρί Τορός, πρόβαλε την άποψη ότι «η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για την αναζωογόνηση των σχέσεών της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

«Πιστεύω ότι η “νέα εποχή και η θετική ατμόσφαιρα” μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα αποτελέσει αποτελεσματικό μοχλό και κίνητρο για τη διευθέτηση του Κυπριακού», προσθέτει ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Αναπτύσσοντας την άποψη του, ο κ. Τορός προσθέτει τα εξής: «Η αμοιβαία και ταυτόχρονη λήψη των απαραίτητων μέτρων στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα ενισχύσει επίσης τη συμφωνηθείσα νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), χαρακτηρίζει ως μια «επικίνδυνη εικόνα» για ολόκληρη την Κύπρο.

«Η νέα παράλογη κατάσταση έχει δυστυχώς καταστεί η νέα μας κανονικότητα.

Οι άνθρωποι μας στέλνονται πίσω από την Τουρκία χωρίς κανένα απτό λόγο.

Ο λόγος είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυστυχώς καλωσορίζεται από τους “βουλευτές” και τον αρχηγό της “αξιωματικής αντιπολίτευσης”, κόβονται τυρκουάζ κορδέλες και εγκαινιάζεται (το νέο «αεροδρόμιο) με θρησκευτική τελετή», αναφέρει με πικρία η αρχηγός του ΚΚΔ.

Στη συνέχεια, η κ. Ατλί προσθέτει τα εξής: «Δυστυχώς, πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εικόνα όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για τους Ελληνοκύπριους, για το μέλλον της Κύπρου.

Αντί για το ερώτημα πώς θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για (διακοινοτική) προσέγγιση και διευθέτηση, (από χθες) μας απασχολεί μια τελετή στην οποία ακούστηκαν προσευχές και πρωταγωνίστησε μια προσωπικότητα (ο Μουφτής της Κύπρου) που εξευτελίζει τις γυναίκες. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν ομιλίες για λύση, για την ελπίδα για λύση και για πραγματική ελευθερία και δημοκρατία».

«Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή ομοσπονδία», τονίζει η κ. Ατλί, εστιάζοντας την προσοχή της στο μέλλον του Κυπριακού.

Το στέλεχος του Κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ), Μουσταφά Κελεσζαντέ ανέφερε ότι η όλη τελετή οργανώθηκε στην Τουρκία και «ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας παρουσιάστηκε ως «ο Πρόεδρος μας», ο δικός μας παρουσιάστηκε μόνο ως “ο Πρόεδρος”.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η περίληψη της πολιτικής των τελευταίων ετών. Η ηγεσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου πλέον δεν φέρει κύρος.

Η Τουρκία έχει πλέον αναλάβει πλήρως τη διοίκηση εδώ».

Ο Μουράτ Κανατλί, στέλεχος του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΚΝΚ) σημείωσε πως η σκληρή ρητορική Ερντογάν δεν είναι άσχετη με τις κινήσεις που αναμένονται στο Κυπριακό το ερχόμενο φθινόπωρο.

Λετυμπιώτης: Απαράδεκτη η ρητορική της Τουρκίας

Οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, τόνισε ότι η απάραδεκτη ρητορική της Τουρκίας που επαναλήφθηκε χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν προκαλεί έκπληξη, αφού ήταν αναμενόμενη.

Υπέδειξε πως τέτοιες θέσεις είναι ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να αποτελέσουν αφετηρία για την όποια συζήτηση.

Ο κ. Λετυμπιώτης επισήμανε πως παρά τις τουρκικές τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μηνύματα από ΕΕ προς Άγκυρα για Κυπριακό

Οι δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έρχονται να δώσουν—για ακόμα μια φορά—απάντηση προς τα όσα η Τουρκία υποστηρίζει σε σχέση με το Κυπριακό.

Ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα ότι το σημείο διέλευσης των ευρωτουρκικών δεν είναι άλλο από το Κυπριακό και την επίλυση του προβλήματος.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ τόνισε πως η Κύπρος είναι σήμερα πιο ασφαλής ακριβώς επειδή είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία που έχει στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Ο μόνος τρόπος να επανενωθεί το νησί της Κύπρου και ο λαός του είναι μέσω της επικοινωνίας, της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε.

«Και ο μόνος δρόμος είναι προς ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», όπως προβλέπεται «υπό την αιγίδα της ειρηνευτικής διαδικασίας των ΗΕ και με τρόπο σύμφωνο με τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες» υπογράμμισε.

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας πως κλειδί για επαναπροσέγγιση με την Τουρκία είναι η λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε πως η Τουρκία έχει δηλώσει πως ενδιαφέρεται για την επανεξέταση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης, ή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, προσθέτοντας πως «πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Τουρκία, τα οποία θα ήθελε να εγείρει στο κοντινό μέλλον, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

ΠΗΓΗ: philenews.com

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: