Μόλις έχει αρχίσει ένας νέος τακτικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Τουρκίας του Ερντογάν: Ο “Σουλτάνος” τα κάνει όλα αυτά τα φαιδρά διότι χρειάζεται χρήματα…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference at Istanbul Atatürk Airport before leaving for his visits to Saudi Arabia, Qatar, the United Arab Emirates (UAE) and the occupy forces in Cyprus. Photo via Turkish Presidency




To Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Burak Bekdil με τίτλο “Ελπίζει ο Ερντογάν να φέρει 84 εκατομμύρια Τούρκους στην Ευρώπη”;

Αναφέρεται στους στόχους της στροφής του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν προς την Δύση και ιδιαίτερα όταν έκανε  την σύνδεση έγκρισης ένταξης της Σουηδιας στο ΝΑΤΟ με την αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Αν η λογική λειτουργούσε στην πολιτική, το ερώτημα προς τον Τούρκο πρόεδρο  Ερντογάν θα έπρεπε να ήταν: Γιατί η χώρα σας επεδίωξε με τόσο πάθος, μάταια, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογραφος.

Ο Ερντογάν μιλάει για μια “κακή Δύση”, αλλά θέλει να γίνει μέλος της – ίσως για να τη “βελτιώσει”; Γιατί η Τουρκία έστειλε τους 15.000 νέους της, μόνο και μόνο για να υποδεχτεί με τιμή 700 νεκρούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο που έλαβε χώρα 8.000 χιλιόμετρα μακριά στην κορεατική χερσόνησο;

Η Τουρκία είναι υποψήφιο πλήρες μέλος της ΕΕ από το 1987, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία στην Κορέα της χάρισε την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952.

  • Από τη δεκαετία του 1950, η ψυχολογική αναζήτηση της Τουρκίας δεν σταμάτησε ποτέ. Εξ ου και η σοκαριστική είδηση της 9ης Ιουλίου ότι ένας χαμογελαστός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αρκετούς μήνες μονομερούς αποκλεισμού, συμφώνησε να στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο “το συντομότερο δυνατό” και να συμβάλει ώστε η συνέλευση να το εγκρίνει.

Όπως συμβαίνει συχνά στη δημοσιογραφία, η “είδηση” εδώ δεν βρίσκεται στον τίτλο – παρόλο που το “Η Τουρκία εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ” ήταν η μόνη έκτακτη είδηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας δημοσιογράφος.

Η ισλαμιστική, αντιδυτική ιδεολογία του Ερντογάν δεν είναι μυστικό για κανέναν. Λίγο πριν από τις πιο πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ο Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι παρέδωσαν την Τουρκία στην υποτιθέμενη εχθρική Δύση.

Το 2022, ο Ερντογάν είπε ότι η Δύση εισέβαλε στον κόσμο με την ήπια ισχύ της, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας, των σφαγών και της αποικιοκρατίας. Το 2021, διακήρυξε το τέλος της δυτικής ηγεμονίας και μιας αντίληψης που αποδέχεται τη δυτική ανωτερότητα.

Έχει κατηγορήσει πολλές φορές την αμερικανική κυβέρνηση ότι εξοπλίζει τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, ενώ απέχει από την πώληση οπλικού συστήματος στην Τουρκία.

Το 2017 απείλησε τη Δύση: “Εάν η ισλαμοφοβία συνεχιστεί, κανένας δρόμος στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλής για τους Δυτικούς”. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης το 2017 ότι η “νοοτροπία των σταυροφόρων επιτίθεται στην Τουρκία”.

Και το 2018: “Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα συμμαχία σταυροφόρων”. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τη Γερμανία και την Ολλανδία ως “τα απομεινάρια του ναζισμού”.

Γιατί ο άνθρωπος που μισεί με τόσο πάθος τον δυτικό πολιτισμό, δεν αισθάνεται πολιτικά άνετα χωρίς τους θεσμικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με τη Δύση; Η ΕΕ στην οποία ο Ερντογάν επιτίθεται λεκτικά, έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων και είναι τέσσερις φορές πλουσιότερη από την Τουρκία.

Με το 40% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας, η ΕΕ είναι η κορυφαία εξωτερική αγορά της Τουρκίας. Με φτωχές άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Τουρκία κοιτάζει τις χώρες που θεωρεί “απομεινάρια των ναζί”. Την περίοδο αυτή, οι τρεις κορυφαίοι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία ήταν η Ολλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεση του Απριλίου 2023: “… η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί καθώς η μεταρρυθμιστική δυναμική έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία και οι προσπάθειες έχουν στραφεί στη στήριξη της ανάπτυξης με πιστωτικές εκρήξεις και τόνωση της ζήτησης, εντείνοντας τις εσωτερικές και εξωτερικές ευπάθειες.

  • Το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ο υψηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία έχουν επιδεινωθεί από τη μακροοικονομική αστάθεια από τον Αύγουστο του 2018″.

“Η Τουρκία οδεύει πολύ γρήγορα προς μια νομισματική κρίση ή, πιο επίσημα, προς μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών”, δήλωσε ο Atilla Yeşilada, Τούρκος αναλυτής της GlobalSource Partners.

Ο Ερντογάν χρειάζεται χρήματα. Τα χρειάζεται τώρα, και κατά προτίμηση από τις δυτικές αγορές αντί για τις εφάπαξ ενέσεις μετρητών από τη Ρωσία και τα φιλικά κράτη του Κόλπου.

“Η σύνδεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι τόσο παράλογη όσο η εύρεση μίας σύνδεσης της Τουρκίας στη NAFTA με αντάλλαγμα την ένταξη του Μεξικού στην ΕΕ”, μου είπε ένας πρεσβευτής της ΕΕ στην Άγκυρα στις 10 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν ανοίγει ένα νέο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Θα απαιτήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ του 1995 και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (χαλαρότεροι κανόνες για τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες), τα οποία αποτελούσαν μέρος μιας συμφωνίας του 2016 μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, αλλά έκτοτε δεν έχουν προχωρήσει.

Με την απαίτησή τους αυτή, ο Ερντογάν στοχεύει το να ενισχύσει τη διεθνή νομιμοποίησή του, ιδίως μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία στις 28 Μαΐου, και να διατηρήσει την Τουρκία εντός της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, η οποία,- όπως υπολογίζει-, μπορεί να δώσει στην Τουρκία καλύτερες επιλογές δανεισμού στις διεθνείς αγορές, καθώς και τη δυνατότητα να στείλει 84 εκατομμύρια περισσότερους Τούρκους στην Ευρώπη και ενδεχομένως να αλλάξει την επικρατούσα θρησκεία της.

Ο Ερντογάν προσπαθεί σαφώς να δώσει σήμα στο αμερικανικό Κογκρέσο εγκαινιάζοντας μία  πιο φιλοδυτική και λιγότερο φιλορωσική εξωτερική πολιτική  τα επόμενα δύο χρόνια. Μήπως ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία;

  • Θα υπάρξουν πολλές στιγμές ανταλλαγμάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά αυτή είναι η αρχή ενός νέου τακτικού πολέμου μεταξύ της Τουρκίας του Ερντογάν και της Δύσης.

“Οι Σουηδοί ήταν πολύ πρόθυμοι να λάβουν την ευλογία του Ερντογάν”, δήλωσε στον συντάκτη στις 10 Ιουλίου ο Eugene Kogan, ειδικός σε θέματα άμυνας με έδρα την Τιφλίδα της Γεωργίας, “και ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτή τη λαχτάρα για να τους δεσμεύσει. Θυμάστε τον Γκιούλιβερ στη χώρα της Λιλιπούπολης;”, καταλήγει ο αρθρογράφος.

* Ο Burak Bekdil, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία. Είναι επίσης συνεργάτης του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute, Burak Bekdil – Is Erdoğan Hoping to Bring 84 Million Turks into Europe?

Επιτέλους ξύπνησαν στην Αθήνα για τη μεγάλη αιτία του ελληνικού δημόσιου χρέους: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των φοροφυγάδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: