Μετά τους κληρικούς, επίθεση και από τους λαϊκούς του Σικάγου: Απαιτούν να σταματήσει ο Ελπιδοφόρος τη διαίρεση και καταστροφή της Εκκλησίας της Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία Ιερά Αρχιεπισκοπή




ΒΟΣΤΩΝΗ. Τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου, με επιστολή τους με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2023, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τον καλούν να σταματήσει τη «διαίρεση και καταστροφή» της Εκκλησίας της Αμερικής και τον προτρέπουν να «εγκαταλείψει» τις προτάσεις του για την αλλαγή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής.

Όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα, του γράφουν ευθέως και ευθαρσώς, πως, «φοβόμαστε πως τα λόγια και οι πράξεις σας καταστρέφουν και διασπούν την Εκκλησία».

Αντίγραφο της επιστολής τους έστειλαν στους Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» στο δημοσίευμα του, της 11ης Ιουλίου 2023, με τίτλο «Αντίθετοι οι κληρικοί και οι λαϊκοί του Σικάγου με τις προτάσεις Ελπιδοφόρου» είχε αποκαλύψει τα διαμειφθέντα στις συνεδριάσεις του Ελπιδοφόρου τόσο με τους ιερείς, όσο και με τους λαϊκούς.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικώς τα βασικότερα σημεία της μακροσκελούς επιστολής των λαϊκών ηγετών του Σικάγου προς τον Αρχιεπίσκοπο, ζητώντας τον ουσιαστικά να σταματήσει «την καταστροφή» της Εκκλησίας της Αμερικής.

Στην επιστολή τους τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα άλλα γράφουν και τα εξής:

«Σας γράφουμε ως μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, που έχομε κανονικώς εκλεγεί ή διορισθεί ως ηγέτες της αγαπητής μας Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Σικάγου, καθώς επίσης και ως ηγέτες αντιπρόσωποι των κοινοτήτων μας εντός της Μητρόπολης Σικάγου. Σας γράφουμε ομαδικώς με την ιδιότητα μας ως αντιπροσώπων προκειμένου να σας προτρέψουμε δυνατά να εγκαταλείψετε την πρόταση σας για την ολική τροποποίηση του Καταστατικού της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Σε άλλο σημείο γράφουν πως «έχοντας ακούσει προσεκτικά τα σχόλια σας στις 7 Ιουλίου, 2023, και έχοντας δει την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής που έχετε αναρτήσει τις προτάσεις για το Καταστατικό και επίσης έχοντας θεωρήσει τα δημόσια σχόλια σας επί του θέματος, μοιραζόμαστε μαζί σας, τις πολλές μας ανησυχίες. Το αίτημα μας όπως εγκαταλείψετε την προτεινόμενη τροποποίηση του Καταστατικού υπαγορεύεται από πνεύμα τιμιότητας και βαθιάς επιθυμίας μας να προσεγγίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που υφίστανται ενώπιον μας για την Αρχιεπισκοπή μας και τις εννέα Μητροπόλεις μας ομαδικώς, αλλά και ιδιωτικώς».

Γράφουν ακόμα, πως, «πιστεύομε ότι η πρόταση σας για την τροποποίηση του Καταστατικού είναι βαθιά ανησυχητική και η διαδικασία την οποία έχετε επιλέξει να την παρουσιάσετε είναι πάρα πολύ ακατάλληλη. Το ισχύον Καταστατικό λειτουργεί καλώς και αποτελεσματικώς και δεν συντρέχει λόγος μεγάλης αλλαγής, τροποποίησης ή διόρθωσης».

Οι λαϊκοί του Σικάγου θεωρούν τον Ελπιδοφόρο επικίνδυνο και για το ίδιο το Πατριαρχείο. Του γράφουν συγκεκριμένα, πως:

“Οι δημόσιες δηλώσεις σας αναμφίβολα εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την νομιμότητα των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχετε δηλώσει δημοσίως πως το Καταστατικό του 2003 εμπεριέχει «αντικανονικά» στοιχεία, ουσιαστικά πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέκρινε και θεσμοθέτησε μία κανονική ανωμαλία την οποία τώρα έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια «πρέπει» να διορθωθεί.

Απορούμε εάν έχετε αναλογισθεί τι σοβαρά και εκτεταμένα προηγούμενα τέτοιες δημόσιες δηλώσεις μπορούν να δημιουργήσουν για την Αρχιεπισκοπή και την Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μας λέτε, δηλαδή, να πιστέψουμε ότι το Αγιο Πνεύμα δεν ήταν παρόν κατά την διαδικασία η οποία μεσουρανούσε στην υιοθέτηση του Καταστατικού του 2003; Εάν δεχθούμε τους ισχυρισμούς σας ως αληθείς πώς μπορούμε να τους συμβιβάσουμε με άλλες αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

Δεν θα εκπλαγούμε εάν οι άνθρωποι ανά τη χώρα αρχίσουν να σκέπτονται το πνεύμα των δικών σας λόγων και να αμφιβάλλουν και άλλες συνοδικές αποφάσεις. Ο μακροσκελής κατάλογος των ερωτήσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί, όπως ο καθένας τόσο απλά μπορεί να δει και οι οποίες (ερωτήσεις) έχουν βαθιές θεολογικές επιπτώσεις σχετιζόμενες με την Μητέρα Εκκλησία και ποίοι είμαστε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί;

Και το σπουδαιότερο είναι εάν το Καταστατικό του 2003 είναι «αντικανονικό» όπως έχετε δηλώσατε αρκετές φορές στα σχόλια σας στις 7 Ιουλίου, τότε γιατί αρχικά το ενέκρινε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου;»

Οι λαϊκοί στην επιστολή τους παραθέτουν χρονολογικώς τα συμβάντα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2020 με την κατάργηση του Καταστατικού, αλλά και την επαναφορά του ζητώντας να δοθεί διαφάνεια.

Γράφουν ακόμα, πως, «για τα σκεπτόμενα μέλη της Εκκλησίας, η έλλειψη διαφάνειας και η απουσίας λεπτομερειών συγκεκριμένων προτεινόμενων τροποποιήσεων του Καταστατικού είναι ανησυχητικά σημάδια. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η αναπάντητη ερώτηση τί θα γίνουν τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των Μητροπόλεων και των κοινοτήτων του δικού σας οράματος; Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα απορροφηθούν και θα ελέγχονται από την Αρχιεπισκοπή; Θα ρευστοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για χρήση ως ρευστό χρήμα για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής; Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα έχουν λόγο σ’ αυτές τις αποφάσεις;»

Ακόμα οι λαϊκοί αναφέρονται στην επιστολή τους στην πρόταση του Ελπιδοφόρου να μεταποιηθούν οι Μητροπόλεις σε «Περιφέρειες» και του λέγουν ανοικτά πως αυτά δεν γίνονται. Γράφουν, πως, «όπως οι πενήντα πολιτείες της Αμερικής είναι γνωστές ως εργαστήρια της δημοκρατίας, έτσι και οι Μητροπόλεις είναι τα φρεάτια της πνευματικότητας».

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η παρούσα αψιμαχία για το Καταστατικό είναι περισπασμός ο οποίος αναπόφευκτα θα διαιρέσει τους ανθρώπους μας».

Γράφουν επίσης, πως, «προσευχόμαστε πως θα ηγηθείτε της Αρχιεπισκοπής με χάρη και θα αποφύγετε τον πειρασμό να εξοστρακίζετε και επικρίνετε εκείνους οι οποίοι διαφωνούν μαζί σας. Δυστυχώς, τα σχόλια σας για τον Μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μας αποκάλυψαν πως η διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού που έχετε ξεκινήσει έχει ήδη βλάψει την Αρχιεπισκοπή μας και έχει διαιρέσει τους ανθρώπους μας».

Εντάξει τώρα… Αφού εξέδωσε -μετά από πιέσεις- ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο και ο Αμερικής Ελπιδοφόρος!!! Σίγουρα θα την απελευθερώσουμε την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: