Με το “κτύπημα” στην Παναγία Σουμελά ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Σε τεντωμένο σχοινί η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων (video)

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at a ceremony held for the July 20 illegal Turkish invasion in occupied areas of Cyprus. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Αρχικά, και μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θεωρήσαμε «τυχαίο περιστατικό» την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από δύο τουρκικά μαχητικά F-16 στο πλαίσιο μίας άσκησης της Ατλαντικής Συμμαχίας, και χωρίς να ενημερώσουν, ως όφειλαν, την Αθήνα.

Ήταν λίγα 24ωρα μετά την πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως ήταν ένα τέστ. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο περιστατικό. Ήταν μία δοκιμή και μία υπενθύμιση ότι είμαστε εδώ και θα έρθουμε ξανά αν χρειαστεί. Οι φανατισμένοι ισλαμο-εθνικιστές της Άγκυρας δήλωναν παρουσία.

  • Ακολούθησε η εισβολή της κουστωδίας του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι έξαλλες δηλώσεις του για τη διευθέτηση του Κυπριακού με μία συμφωνία για «δύο κράτη». Είναι η πιο ακραία διχοτομική «λύση» για το νησί, και ουδείς πολιτικός στην Ελλάδα και την Κύπρο διαιούται καν να την συζητήσει.

Στα κατεχόμενα ήταν πολλαπλές οι προκλήσεις και η Ελλάδα, διά των υπουργείων των Εξωτερικών και της Άμυνας, έπρεπε να δώσει μία πληρωμένη απάντηση.

Οι δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών, με αφορμή την 49η μαύρη «επέτειο» της ιταμής τουρκικής εισβολής, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου του Χένρι Κίσιγκερ, το οποίο προέβλεπε και το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, γίνονται για τα μάτια του λαού. Στην πραγματικότητα είναι μία αγγαρεία.

Διότι την κατοχή την αντιμετωπίζεις στην πράξη. Όχι με ανακοινώσεις που στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα. Οι Τούρκοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην κατεχόμενη Κύπρο με τον ίδιο τον Ερντογάν, και τους πιο βασικούς υπουργούς, όπως και τους στρατιωτικούς ηγέτες.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύθηκε δια του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά και τον αντιπρόεδρο της Βουλής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στο νησί για να επιτελέσει το καθήκον του. Υπηρέτησε στην Κύπρο και την αγαπά πραγματικά. Θα ήταν εκεί για να τιμήσει τους νεκρούς ανεξάρτητα από την παρουσία της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας.

Έχω εκφράσει τη θέση μου, ότι έπρεπε να πάει στη Λευκωσία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος έσπασε και το άτυπο πρωτόκολλο. Δεν επισκέφθηκε την Κύπρο, ως πρώτο σταθμό του στο εξωτερικό αλλά τη Λετονία. Και πριν πάει στη Λευκωσία, στις 26 Ιουλίου, θα περάσει και από την Αίγυπτο.

Δεν γνωρίζω αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας στέλνει κάποια μηνύματα. Αλλά, αν αυτό συμβαίνει, τα μηνύματα δεν είναι καλά αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ.

Κρατώ προς το παρόν το σύνθημα που περιέχεται στο μήνυμα του για την εισβολή, το «Δεν Ξεχνώ», το οποίο πρέπει και ο ίδιος και όλοι οι Έλληνες να κάνουν πράξη. Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν χαθεί η Κύπρος, θα ακολουθήσει και το Αιγαίο.

Μετά την πρόκληση στα κατεχόμενα, λοιπόν, ο Ερντογάν πρόσβαλε τους όπου γης Έλληνες, με πρώτο τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, απαγορεύοντας τη λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, συζήτησα σε ανύποπτο χρόνο το θέμα, με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, και είμασταν βέβαιοι ότι η Θεία Λειτουργία θα ήταν ένα γεγονός, που θα επισφράγιζε την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ήθελα να πω με λίγα λόγια ότι οι Τούρκοι γενικά, και ειδικά ο Ερντογάν, δεν έχουν μπέσα. Και είμαι βέβαιος ότι στο άκουσμα της είδησης για την Παναγία Σουμελά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα αναρωτήθηκε τι στο «διάολο» μήνυμα του στέλνει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

  • Μα το γνωστό, θα απαντούσα, και στη βάση των όσων γνωρίζουμε για τον εν λόγω ισλαμο-εθνικιστή ηγέτη. Θα έρθει βράδυ, …υποσχέθηκε!!!

Είναι στη ψυχή και στην καρδιά ανθέλληνας ο Ερντογάν. Και το γεγονός ότι υπολογίζει εσχάτως την Ελλάδα, οφείλεται στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να θωρακίσει τη χώρα και στον αέρα, και στη θάλασσα και στο έδαφος (στον Έβρο). Θα ήταν ευχής έργο αν η θωράκιση περιλάμβανε και την Κύπρο, αλλά δεν βλέπω καμία διάθεση για ένα νέο ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Προέχει, βεβαίως, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αν και η προσπάθεια είναι μονόπλευρη. Γίνεται πραγματικά και γνήσια από τον νεοεκλεγμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αλλά ως γνωστό το ταγκό δεν χορεύεται από ένα. Δεν είναι, ας πούμε, ένα βαρύ ζεϊμπέκικο με ντέρτια και καημούς. Το ταγκό, και ιδιαίτερα το διπλωματικό, χρειάζεται δύο, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στον εν λόγω χορό.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, μετά τον «θρίαμβο» του στις αραβικές χώρες και στην κατεχόμενη Κύπρο, αρχίζει να μας θυμίζει τον παλιό ΚΑΚΟ εαυτό του. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν η Αθήνα και η Λευκωσία, τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό.

Δεν γίνεται να διεξαγέται ελληνοτουρκικός διάλογος και η Κύπρος να είναι στο …ραντάρ μόνο ως ένα πρόβλημα που η Αθήνα δεν επιθυμεί να το βάλει στο πιάτο. Ή ως ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άρον-άρον και όπως-όπως, ακόμα και αν η λύση εξυπηρετεί τα τουρκικά στρατηγικά σχέδιο.

Θυμάμαι μία ενημέρωση που είχε κάνει ο Νίκος Κοτζιάς, ως υπουργός Εξωτερικών, και ένας εκ των παρισταμένων, τόλμησε να πει το γνωστό παραμύθι. Πως η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και πρέπει να λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις. Και ότι τέλος πάντων, η Ελλάδα δεν πρέπει να επεμβαίνει στις υποθέσεις της.

Και δεν άντεξε ένας εξ ημών, που προσκληθήκαμε σε αυτή την ενημέρωση, και είπε πως όλες οι χώρες θέλουν να πατήσουν πόδι στο νησί, διότι έτσι θα ελέγχουν τη Μεσόγειο. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, που διαθέτει το υπερόπλο της παρουσίας του 80% των κατοίκων της Κύπρου, θα την εγκαταλείψει; Η θέση που εξέφρασε ανήκει 100% στα μέλη της Ελίτ των Αθηνών που ακούνε το όνομα Κύπρος και βγάζουν σπυράκια…

Η πρόβλεψη είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απογοητευθεί πολύ σύντομα από τον Ερντογάν, αλλά εικάζω ότι είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσει τροφή σε όλους τους ψεκασμένους να τον κατηγορούν ότι ενέδωσε στον Ερντογάν και «ξεπούλησε» (δήθεν) στους Τούρκους τα νησιά του Αιγαίου. Ήδη ξεκίνησαν να του επιτίθενται υποτίθεται πυροσβεστικά, υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζεται να παραδώσει δήθεν την Ελλάδα… Αυτό είναι ένα καραμπονάτο fake news

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται: Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς της εισβολής του Αττίλα και ζητούμε από τους Έλληνες πολιτικούς να θυμούνται την προδοσία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: